THESTYLEBOX

Tuin & balkon inspiratie

Voortuin ideeën


Een voortuin is erg speciaal en heel anders dan een achtertuin. Ze zijn vaak voor de show, niet voor ontspanning, zoals dat in een achtertuin wel het geval is. Voordat je huis in zicht komt, is de voortuin hetgeen wat bezoekers het eerst zien. Vaak wordt beweerd dat de hal de eerste indruk wekt van je huis, maar eigenlijk is dat dus de voortuin.

Een goed onderhouden voortuin draagt ​​bovendien bij aan de algehele uitstraling van de buurt. In werkelijkheid zullen we waarschijnlijk het grootste deel van het jaar meer van onze voortuin zien dan de achtertuin. Telkens wanneer we naar onze auto of ons huis lopen, ongeacht het weer, zullen we worden ondergedompeld in deze tuin, dus waarom zou je het niet de aandacht geven die het verdient? Of je nou een hele grote of juist een kleine voortuin hebt. Om jouw hierbij te helpen geven wij handige tips, leuke voortuin ideeën en hele mooie inspiratie foto’s van verschillende soorten en stylen voortuinen!

Voortuin ideeën

De style van de voortuin

Allereerst is het belangrijk om na te denken wat voor style voortuin je mooi vindt. Het mooiste is om een ontwerp te maken die past bij de style van je woning. Heb je een moderne nieuwbouwwoning, kies dan bijvoorbeeld van een moderne strakke voortuin. Heb je een woonboerderij of een jaren ’30 woning, dan zou een romantische en landelijke voortuin heel mooi kunnen zijn. Maar het allerbelangrijkste is dat je het zelf mooi vindt!

voortuin jaren 30 woning

moderne voortuin

Onderhoudsvrije voortuin

Wil je een leuke en mooie voortuin, zonder dat je het hoeft te onderhouden? Dat is helaas niet mogelijk. Onderhoudsvrije voortuinen bestaat niet, onderhoudsvriendelijke voortuinen wel. Je hebt altijd onderhoud nodig, de vraag is alleen hoeveel onderhoud. Een onderhoudsvriendelijke voortuin richt je dusdanig in, waardoor het onderhoud minimaal is. Hieronder vind je een aantal handige tips en ideeën over bestrating, beplanting een aanleg van een onderhoudsvriendelijke voortuin.

Onderhoudsvriendelijke voortuin

Bestrating

De bestrating is hét belangrijkste onderdeel van de voortuin, vooral als je het onderhoudsvriendelijk wilt inrichten. Een groen gazon is mooi, maar die moet je regelmatig onderhouden. Kies er daarom bijvoorbeeld voor om je voortuin te bestraten met moderne strakke tegels.

Onderhoudsvriendelijke voortuin bestrating

Invegen

Let wel op dat je de bestrating op de juiste manier gaat invegen. Met invegen of inwassen van bestrating zorg je ervoor dat je zo min mogelijk last gaat krijgen van onkruid. Daarnaast zullen de tuintegels mooi op hun plek blijven. Vroeger werd zilverzand gebruikt voor het invegen, maar tegenwoordig is brekerzand erg populair. Veeg het zand met een bezem heen en weer over de tuintegels, zodat de voegen volledig gevuld worden met het zand. Ook na een regenbui moet het zand in de voegen blijven. De restanten zand laat je een week of twee op de bestrating.

Grind

Grind is ook een goed idee voor het aanleggen van een onderhoudsvriendelijke voortuin. Een belangrijke tip is om grindmatten te gebruiken, alvorens je het grind gaat storten. Daar wordt ook onkruid mee geweerd. Je zou hier ook een Anti worteldoek voor kunnen gebruiken, een dun geweven doek van kunststof, waar wortels van onkruid niet doorheen kunnen groeien. Je hebt dan nog wel kans dat je te maken hebt met onkruid, maar deze kan je er veel gemakkelijker uittrekken.

Voortuin grind

grindmat

Onderhoudsvriendelijke planten

Een onderhoudsvriendelijke tuin betekent niet dat je geen planten kunt nemen. Planten horen immers thuis in een voortuin. Kies niet voor verschillende soorten planten, omdat dat ook verschillende soorten onderhoud nodig heeft. Door het aantal soorten te beperken, zorg je er ook voor dat het rustiger wordt in de voortuin. Ga voor onderhoudsvriendelijke planten, zoals siergras. Ze zien er prachtig uit, maar vaak hoef je het slechts één keer per jaar te snoeien. Traag groeiende hagen zoals de Taxus en de Portugese Laurier zijn ook leuke onderhoudsvriendelijke planten.

onderhoudsvriendelijke voortuin siergras

Regenwater

Ook dit is een hele belangrijke tip. Denk goed na over hoe het regenwater in de voortuin wordt afgevoerd. Als regenwater niet goed wordt afgevoerd, dan heb je sneller te maken met groene aanslag op de tuintegels. Zorg ervoor dat het regenwater wordt afgevoerd naar de beplanting in je voortuin. Op die manier hoef je de planten ook minder vaak water te geven.

Groene voortuin

Heb je groene vingers en vind je tuinieren juist helemaal te gek? Dan is het leuk om een echte groene voortuin aan te leggen. Hoe meer groen in de voortuin hoe beter het voor de natuur is. Hieronder zien jullie een aantal handige tips en leuke ideeën voor het inrichten van een groene voortuin.

Groene voortuin

Groene voortuin

Groene gevel

Een voortuin kan je op heel veel verschillende manieren beplanten. Voor wat voor soort planten je kiest, is erg afhankelijk van je voortuin, maar ook van je gevel. Heb je bijvoorbeeld een kleine voortuin en een hoge gevel, dan kan een groene gevel een goed idee zijn. Creëer een mooie groene gevel met leuke klimplanten, zoals de de populaire Duitse Pijp of de Wilde Wingerd. Met behulp van staalkabels kan je ervoor zorgen dat de klimplanten loodrecht omhoog groeien. In de lente en zomer heb je een groene gevel, die in de herfst verandert naar een prachtige rode gevel.

Verticaal tuinieren voortuin

Plantenborder

Een plantenborder is een strook in de grond, die je laat begroeien met veel verschillende soorten planten. Het mooiste is om lage planten te planten aan de voorkant, en hoe meer naar achteren hoe hoger de planten worden. heb je een kleine voortuin, kies dan voor planten die maandenlang bloeien. Heb je juist een grote voortuin, dan zou je ook kunnen kiezen voor planten met een kortere bloeitijd.

Voortuin plantenborder

Plantenborder voortuin

Plantenpotten en plantenbakken

Het grote voordeel van plantenpotten en plantenbakken is dat ze erg flexibel zijn. Een plantenborder kan je niet zomaar verplaatsen, maar dat kan natuurlijk wel met plantenpotten en plantenbakken. Plaats verschillende plantenpotten in verschillende formaten bij elkaar. En met twee grote plantenbakken bij de voordeur, zorg je ervoor dat het meteen duidelijk is waar de mensen naartoe kunnen lopen.

grote voortuin

planten bak voortuin

voordeur voortuin

voortuin planten

Voortuin met oprit

Een voortuin met een oprit is het meest ideaal, dan heb je namelijk je eigen parkeerplek aan huis. Je hoeft nooit meer op zoek te gaan naar een parkeerplek. De uitdaging is wel dat je de oprit en de voortuin mooi in elkaar laat lopen, zodat er één mooi geheel ontstaat. Dit noemen ze ook wel ‘vertanden’.

voortuin met oprit

Carport

Een oprit in de voortuin is fijn, omdat je jouw eigen privé parkeerplek hebt. Dit betekent nog niet dat je een eigen garage hebt, waar je auto droog staat. Wil je jouw auto en jezelf beschermen tegen regen bij het in- en uitstappen van je auto, dan kan je kiezen voor een carport. Een carport geeft je woning bovendien een luxe uitstraling.

voortuin carport

Maak de oprit breed genoeg

Let er goed op dat de oprit breed genoeg is, waar niet alleen de auto op past, maar dat je ook genoeg ruimte hebt om comfortabel in en uit te stappen. Het meest ideaal is een minimale breedte van vier meter. Dat geldt nog meer als je een carport creëert op de oprit, waar je vaak te maken hebt muren aan de zijkanten.

Kleine voortuin

Als het gaat om de achtertuin, wilt iedereen een fijne grote tuin hebben. De voortuin is een ander verhaal. Veel mensen vinden een kleine voortuin juist fijn, omdat het natuurlijk veel minder onderhoud nodig heeft. Een kleine voortuin kan je bovendien heel leuk en gezellig maken.

Kleine voortuin

Ruimtelijkheid

Omdat je te maken hebt met beperkte ruimte in de voortuin, is ruimtelijkheid erg belangrijk. Je kunt een kleine voortuin optisch groter laten lijken door bijvoorbeeld een strakke voortuin in te richten met strakke tuintegels en strakke vaste plantenbakken. Niveauverschillen kunnen ook ervoor zorgen dat je voortuin groter lijkt.

Klimplanten

Zoals hierboven beschreven zou je kunnen kiezen voor een groene gevel. Laat je gevel begroeien met mooie groene klimplanten, waar je heel het jaar door plezier van hebt. Op die manier heb je tóch een groene voortuin, zonder dat je heel veel ruimte nodig hebt in de voortuin.

Klimplanten voorgevel

Rozen muur voortuin

Grote voortuin

Heb je juist een grote voortuin, dan vraagt dat een totaal andere aanpak dan de kleine voortuin. Doordat je heel veel ruimte hebt in de voortuin, zou je er ook voor kunnen kiezen om het als een achtertuin in te richten. Op die manier kan je optimaal van je voortuin genieten.

Richt bijvoorbeeld een loungehoek in met een comfortabele tuinbank, zodat je in je voortuin kunt zitten. Dat is helemaal een goed idee als je geen zonnige achtertuin hebt, terwijl de voortuin wel een goede ligging heeft. En heb je kleine kinderen? Dan zou je ook een kindvriendelijke voortuin inrichten met een schommel, glijbaan of trampoline. Wat ook altijd een goed idee is als je de ruimte hebt, is een fietsenstalling in de voortuin. Deze zou je zelfs kunnen combineren met een ombouw voor de silo bakken.

Grote voortuin zitten

Grote voortuin fietsenstalling

Grote voortuin opgbergruimte

Tuinpad

Omdat de voortuin zo groot is, is het natuurlijk wel zo fijn als je weet welke kant je op moet om bij de voordeur te komen. Creëer daarom een duidelijke tuinpad. Als je de voortuin hebt aangelegd met grind, dan zou je bijvoorbeeld met grote tuintegels een tuinpad kunnen creëren. Als je gehele voortuin voorzien van tuintegels, kies dan een ander soort tegel voor het tuinpad, zodat het onderscheid goed zichtbaar is.

Voortuin tuinpad

Voortuin tuinpad

Voortuin tuinpad

Bron: www.inrichting-huis.com

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

4 Comments

 • Reply
  Tara
  19 april 2016 at 16:20

  Wat een leuke ideeën allemaal! ik ben zelf bezig met het opknappen van mijn balkon. Er ligt in ieder geval al ene mooie balkonvloer in, nu de rest nog!

  • Reply
   Joëlle Baelde
   22 april 2016 at 14:13

   Hi Tara, wat leuk dat je zelf ook je balkon aan het opknappen bent! Ik ben heel benieuwd hoe je balkon uiteindelijk wordt…

 • Reply
  10x Leuk kattenhuis - THESTYLEBOX
  1 december 2019 at 07:00

  […] dennenhout, bedekt met een waterafstotende verf. Een musthave voor elke kattenbezitter voor de voortuin of achtertuin. Hier […]

 • Reply
  Philippe
  25 augustus 2020 at 11:13

  Hi Tara,

  Thank you for sharing all these beautiful tips and ideas.
  I am considering renovating my gardens both in the front and back.
  Can you perhaps recommend an garden architect in Amsterdam/Amstelveen?

  Thank you in advance.

  Looking forward to your reply.

  Cheers,

  Philippe

 • Leave a Reply