THESTYLEBOX

Tuin & balkon inspiratie

Planten in een kleine tuin


Planten in een kleine tuin, is dat een goed idee? Dit is een veelgestelde vraag die heel veel tuinontwerpers, tuinarchitecten en hoveniers krijgen van klanten. En het antwoord is heel duidelijk: ja! Sterker zelfs planten mogen wat ons betreft niet ontbreken in welke tuin dan ook – niet in een grote tuin, en ook niet niet in een kleine tuin. Heb jij een kleine tuin, en vraag jij je af wat voor soort planten je moet nemen? Op deze pagina vind je de beste tips!

planten kleine tuin

Het is dus absoluut een goed idee om planten in een kleine tuin te nemen. Planten kunnen een kleine tuin visueel groter maken, kleur en textuur toevoegen en zorgen voor een gezonde en aangename omgeving. Bovendien kun je ook kiezen voor hangplanten of verticale tuinen, waardoor je meer ruimte bespaart. Het is belangrijk om de juiste planten te kiezen die passen bij de beschikbare ruimte en de lichtomstandigheden in je tuin. En natuurlijk is de juiste verzorging aan de planten net zo belangrijk, zoals water geven, bemesten en snoeien, om ervoor te zorgen dat ze gezond en mooi blijven.

Vaste planten

Vaste planten zijn planten in de tuin zijn planten die blijvend zijn en meerdere jaren overleven in dezelfde grond, zonder de noodzaak om ze jaarlijks te verplanten. Dit betekent dat ze op dezelfde plek blijven groeien en bloeien, en jaar na jaar een mooi en vol aanzicht aan je tuin kunnen geven. Veel vaste planten zijn zelfvoorzienend en hebben weinig onderhoud nodig. En wat heel fijn is, is dat ze kunnen worden gecombineerd met andere planten, zoals bomen en heesters, om een uniek ontwerp te creëren.

Vaste planten zijn een uitstekende keuze voor een kleine tuin. Naast de bovengenoemde voordelen hebben nemen vaste planten ook weinig ruimte in beslag op de grond. Voor een kleine tuin zijn er verschillende soorten vaste planten die geschikt zijn, afhankelijk van de beschikbare ruimte, lichtomstandigheden en persoonlijke voorkeur:

  • Bloemen: Bijvoorbeeld lavendel, Campanula en Coreopsis.
  • Groenblijvende planten: Bijvoorbeeld Helxine (Mosskruid), Heuchera en Sedum.
  • Kruiden: Bijvoorbeeld rozemarijn, tijm en salie.
  • Grasachtige planten: Bijvoorbeeld Carex en Hakonechloa.
  • Bladhoudende heesters: Bijvoorbeeld potentilla en Corylopsis.
vaste planten kleine tuin

Compleet prairietuin borderpakket – Siergras en vaste planten – Paars, roze, wit & geel

Struiken

Kleine struiken, zoals lavendel, taxus of blauwe bes, nemen weinig ruimte in beslag en kunnen een mooie achtergrond vormen voor je tuin.Veel struiken bloeien prachtig en kunnen een geweldige toevoeging zijn aan je tuin, vooral in de lente en de zomer. Naast dat ze als groene achtergrond dienen voor andere planten en bomen, helpen struiken ook bij het scheppen van een aantrekkelijke tuinstructuur. Een bijkomend voordeel is dat ze schaduw bieden in warme zomermaanden en kunnen een verkoelend effect hebben op de tuin.

Voor een kleine tuin zijn er veel kleinere en compactere struiken beschikbaar die niet veel ruimte in beslag nemen en eenvoudig te verzorgen zijn. Bijvoorbeeld Buxus, Escallonia en Abelia. Het is belangrijk om te overwegen hoe groot de struiken zullen worden en hoeveel zon of schaduw ze nodig hebben, en om dienovereenkomstig te planten. Een tuinontwerper of een specialist op het gebied van tuinieren kan helpen bij het kiezen van de juiste struiken voor jouw specifieke kleine tuin.

Buxus sempervirens de verhoogde plantenborder in een kleine tuin

Buxus sempervirens de verhoogde plantenborder in een kleine tuin

Hangplanten

Hangplanten, zoals fuchsia’s of geraniums, nemen weinig ruimte op de grond in beslag en kunnen je tuin opvrolijken met hun kleurrijke bloemen. Er zijn veel verschillende soorten hangplanten beschikbaar, waaronder bloeiende planten, groenblijvende planten en kruiden, die elk een andere uitstraling kunnen geven je buitenruimte. Veel hangplanten zijn bovendien eenvoudig te verzorgen en hebben weinig onderhoud nodig, wat ze ideaal maakt voor een kleine tuin.

Enkele populaire soorten hangplanten voor een kleine tuin zijn Petunia, Fuchsia, Pelargonium, Bacopa en Begonie. Het is belangrijk om te overwegen hoeveel zon of schaduw ze nodig hebben en om dienovereenkomstig te planten.

planten kleine tuin japanse esdoorn

Super mooie Japanse esdoorn
Acer palmatum ‘Emerald Lace’ in een kleine tuin

Bomen en heesters

Veel mensen vragen zich af of een kleine tuin genoeg plaats biedt voor planten en bloemen, laat staan bomen en heesters. Maar guess what?! – ook bomen en heesters kunnen een heel goed idee zijn in een kleine tuin. Ze dragen bij bijdragen aan het creëren van een aantrekkelijke en gevarieerde tuinstructuur en vormen een prachtige aanvulling zijn op andere planten en struiken. Voor een kleine tuin zijn er veel kleinere en compactere bomen en heesters beschikbaar, zoals de Japanse esdoorn, de Kristalseika kers en de Lavendelheide.

Hieronder vind je nog een aantal andere tips als je bomen wilt in je kleine tuin:

  • Bonsai bomen zijn kleine, compacte bomen die een geweldige toevoeging kunnen zijn aan een kleine tuin.
  • Dwergbomen zijn bomen die kleiner blijven dan de volwassen soort – ideaal als je niet heel veel ruimte hebt in je buitenruimte.
  • Fruitbomen, zoals appelbomen en perenbomen, zijn een geweldige manier om voedsel te telen in een kleine tuin.
  • Veel bloeiende bomen, zoals de kers en de magnolia, zijn beschikbaar in kleinere maten en kunnen een geweldige aanvulling zijn op een kleine tuin.
  • Bomen die interessante bladeren of vruchten hebben en het hele jaar door mooi zijn, zoals de esdoorn en de goudenregen, zijn ook een heel leuk idee.
planten in kleine tuin heesters

Plantenborder met Heesters borderpakket – Hortensia Annabelle, lavendel & Ilex

Conclusie

Zoals je kunt zien, zijn er genoeg mogelijkheden om bomen, planten en heesters op te nemen in het tuinontwerp van je kleine tuin. Het formaat van de planten en bomen spelen hierbij een belangrijk rol, maar ook de positie in de tuin, en het zonlicht zijn ook factoren die meegenomen moeten worden bij de keuze van de planten. Tuinplanten kopen bij een echte specialist is daarom altijd aan te raden.

Bekijk ook:
20x Tuin ideeën
Voortuin ideeën
10x Klimplanten

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply