THESTYLEBOX

Binnenkijker Modern interieur Scandinavisch interieur

Lichte en open woonkamer met multifunctioneel karakter


Architectenbureau Jorge Almazán Architects heeft de renovatie van een reeds bestaand gebouw in Honjo, Japan, ontworpen als een nieuw huis voor een modecriticus. De architecten maakte het mogelijk om een ruime woning te creëren met veel natuurlijk licht en met respect voor de bronnen en de omgeving. Benieuwd naar het resultaat? Scroll dan snel naar beneden voor deze mooie en inspirerende binnenkijker!

lichte en open woonkamer met multifunctioneel karakter

Wat gebeurt er als mode en architectuur elkaar ontmoeten – Iets heel moois en evenwichtigs, maar met een even sterk karakter. Dat is althans het resultaat van het project dat Jorge Almazán Architects bedacht voor een modecriticus uit Japan. In lijn met hun roeping om milieuvriendelijke en sociaal inclusieve ruimtes te creëren, kregen zij dé perfecte opdracht – In plaats van een nieuw huis te bouwen, wilde ze liever een bestaand huis renoveren, dicht bij het kantoor van haar nieuwe bedrijf.

Haar huis moest ruim zijn en gevuld met natuurlijk licht – een huis waar niet alleen zij van kon genieten, maar waar ze ook haar familie en vrienden kon uitnodigen.

Jorge Almazán Architects heeft de eerste verdieping gerenoveerd om een open ruimte te creëren – de rest van het huis terwijl de rest onaangeroerd bleef.

houten planken als scheidingswand woonkamer

Open indeling

De focus van verbouwing van Jorge Almazán Architects was om de bestaande ruimtes te reorganiseren en het huis aan te passen aan de nieuwe behoeften van de klant. Het oorspronkelijke gebouw was aanvankelijk opgedeeld in een aantal kleine en nogal donkere kamers. Het voorstel verwijdert de meeste binnenmuren om een ​​open ruimte te creëren. Ook werd het bestaande plafond verwijderd om de hoogte te vergroten. Hierdoor zijn de stalen balken gedeeltelijk zichtbaar geworden, waardoor het interieur een ​​industrieel karakter heeft gekregen. Deze vormen een mooie combinatie met de houten balken aan het plafond.

Er is een nieuw raam geplaatst om de hoeveelheid natuurlijk licht in de woonkamer te vergroten, met een vensterbank die diep genoeg is om ruimte te bieden voor potplanten, terwijl in de gang een dakraam is toegevoegd.

Ook de raamdecoratie speelt hierbij een belangrijke rol op de benedenverdieping. Voor de openslaande deuren, met grote raampartijen, is er gekozen voor witte jaloezieën op maat. Dit hebben ze gecombineerd met lichtdoorlatende lamellen en plissegordijnen voor de rest van de ramen in de woonkamer en keuken. Alle drie de soorten raamdecoratie bieden het voordeel dat je eenvoudige controle hebt over de hoeveelheid lichtinval en privacy.

Als onderdeel van de renovatie is ook een nieuw toilet en bijkeuken gecreëerd, wat de indeling aan de achterzijde van de begane grond helpt stroomlijnen.

lichte woonkamer zithoek

verticale lamellen openslaande deuren woonkamer

woonkamer multiplex wandbekleding

Scheidingswanden van houten planken

De grote open ruimte die is ontstaan, is onderverdeeld in verschillende ruimtes: de entree, enigszins gescheiden van de rest van de woning door een boekenkast, de keuken, de eetkamer en het woongedeelte. In plaats van volledige dichte ruimtes, zijn er scheidingswanden gecreëerd, bestaande uit mooie zwevende houten planken. Deze scheidingswanden zorgen ervoor dat het lekker ruimtelijk blijft, en dat de doorstroom van licht niet wordt geblokkeerd. Tegelijkertijd blijft die transparantie beperkt, dankzij het aantal planken, het type en de positie van de objecten die op de planken zijn geplaatst. Dit zie je zowel terug tussen de hal en de eetkamer, als tussen de hal en de woonkamer.

lichte open woonkamer scheidingswand

planken als scheidingswand

Multifunctionele ruimtes en meubels

Het middelpunt van de open ruimte is de keuken, een multifunctioneel eiland waar de persoon die kookt uitkijkt op de eettafel, terwijl de nodige kasten en apparaten zijn ingebouwd onder het aanrecht en in de omringende muren. Het eiland biedt tevens een bartafel, waar meerdere mensen aan kunnen zitten op de barkrukken.

Daarnaast is er ook een aparte ruimte eethoek ingericht. Zoals architect Jorge Almazán uitlegt, was zijn idee het creëren van een eetkamer en een woonkamer met meerdere functies. De grote eettafel van drie meter lang, kan gebruikt worden om aan te dineren, maar ook om conferenties te houden.

multiplex tv meubel op maat

De eenvoud van de meubels is de basis van de flexibiliteit waarmee de ruimtes van het gerenoveerde huis kunnen worden gebruikt: door de meubels eenvoudig te verplaatsen, is het mogelijk om ruimte te maken voor lichamelijke inspanning of voor kinderen om te spelen. Bovendien is het nieuwe panoramische raam voorzien van een diepe dorpel, zozeer zelfs dat het leefbaar is geworden. De nieuwe eigenaar kweekt namelijk kruiden op deze vensterbank, waardoor de woonkamer een klein binnentuintje krijgt.

Uitgesproken materialen

De passie van de eigenaar voor mode komt tot uiting in de uitgesproken materialen die voor de verbouwing zijn gebruikt. Zoals architect Jorge Almazán uitlegt: “elk element is ‘aangekleed’ met een onderscheidende tactiele en visuele ervaring: de koude hardheid van zowel de roestvrijstalen keuken als de witmarmeren eettafel; de zachtheid van de leren banken; de warme ruwheid van het multiplex van de muren, planken en de op maat gemaakte TV meubel, de gladheid van de berkenhouten vloer en het stucwerk op muren en plafonds.”

lichte ruime keuken rvs kookeiland

woonkeuken grote eettafel

Duurzaamheid

Wat betreft duurzaamheid hebben de ontwerpers veel nadruk gelegd op de thermische comfort factor van de woning, die een belangrijke rol speelt in een stad die wordt gekenmerkt door zinderende zomers en koude winters. Zo hebben de architecten gekozen voor de combinatie van dwarsventilatie en vloerverwarming. Daarnaast is er ook gekozen voor een airco in de woonkamer.

scheidignswand hal woonkamer houten planken

Fotografie: Montse Zamorano

Bekijk ook:
Industriële woonkamer inrichten
50x Woonkamer ideeën
Huis verbouwen? 10x Tips!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply