THESTYLEBOX

Do-it-yourself

IKEA meubels schilderen


IKEA meubels zijn hartstikke tof en zacht voor onze portemonnee. Daar worden we blij van. Maar laten we eerlijk wezen: een IKEA inrichting is natuurlijk wel een beetje een eenheidsworst… Niets mis mee als je er blij van wordt, maar het kan origineler, persoonlijker.

De oplossing: ga met een kwast aan de slag. Schilder je IKEA meubels in jouw favoriete kleur om ze te personaliseren. Zo creëer je een mooie eigen stijl in je interieur. Unieke meubels, helemaal naar jouw smaak, voor een mooie prijs. Wie wil dat nu niet?

In dit artikel lees je hoe je het beste aan de slag kan gaan met het verven van je IKEA meubel.

De IVAR kasten zijn gemaakt van onbewerkt grenenhout, die je naar hartelust eenvoudig kan schilderen.

De IVAR kasten zijn gemaakt van onbewerkt grenenhout, die je naar hartelust eenvoudig kan schilderen.

Verschillende afwerkingen, verschillende technieken

Er is niet één stappenplan voor het schilderen van IKEA meubels. Hoe je het beste aan de slag kan gaan, verschilt namelijk per meubel. De afwerklaag van het meubel is hierbij bepalend. Sommige meubels hebben een houten oppervlak, andere hebben een laagje van laminaat of melamine. Dat vraagt natuurlijk om een andere aanpak. Verf hecht namelijk veel makkelijker aan hout dan aan laminaat of melamine.

Ook in de houten meubels zitten verschillen. De meeste meubels zijn al voorzien van een verflaag, maar IKEA verkoopt ook meubels van onbehandeld hout. Die zijn ideaal om zelf een kleurtje te geven.

Hieronder lees je een plan van aanpak voor:

 • IKEA meubels van onbehandeld hout
 • IKEA meubels van geverfd hout
 • Gelamineerde IKEA meubels

Voor alle meubels

Voor alle meubels geldt dat je eventuele handgrepen en knoppen het beste kan verwijderen voor je aan de slag gaat. Stop alle onderdelen bij elkaar in een zakje om te voorkomen dat je dingen kwijtraakt!

Heeft het meubelstuk onderdelen die je niet mee wilt verven, maar die je er niet af kan halen? Bedek ze dan met schildertape.

Caitlin van Caitlinmariedesign.com hard aan het werk met het schuren en schilderen van haar IKEA TV meubel in de woonkamer.

Caitlin van Caitlinmariedesign.com hard aan het werk met het schuren en schilderen van haar IKEA TV meubel in de woonkamer.

Deukjes, krassen of beschadigingen

Is het meubelstuk dat je wilt gaan verven niet meer helemaal gaaf? Kleine krasjes krijg je met schuren wel weg. Grotere krassen, deukjes of beschadigingen kan je beter eerst behandelen voor je gaat schuren en verven. Zo krijg je een mooi strak resultaat. Alsof je een nieuw meubelstuk hebt!

Om beschadigingen weg te werken gebruik je een vulmiddel. Dit kan je bij de bouwmarkt kopen. Op de verpakking staat hoe je het middel van jouw keuze precies aanbrengt.

Zo krijg je een mooi glad resultaat

Het laatste wat je op je kersvers geverfde meubel wilt zien zijn kwaststrepen. Hoe voorkom je dit?

Verf met een roller

Ten eerste raden we je aan om voor een roller te kiezen als het om grote oppervlakken gaat. Daarmee krijg je veel makkelijker een streepvrij resultaat. En ook niet onbelangrijk: je bent een stuk sneller klaar.

Verf met de juiste consistentie

Voor een glad resultaat is het ook belangrijk dat je verf niet te dik is. Als verf een tijdje staat, kan het wat dikker worden. Ook als de verf net gekocht hebt kan dit het geval zijn. Hij kan immers al een tijd in de winkelrekken hebben gestaan.

Voor een goede consistentie roer je de verf eerst goed door. Check daarna de dikte door wat verf terug in het blik te laten lopen van een kwast of roerstaaf. Ziet de verf er stroperig uit? Druipt het maar langzaam naar beneden? Dan is de verf te dik. Als je hiermee verft, is het risico op strepen groot.

Verf verdunnen

Het goede nieuws is dat je de verf gewoon kan verdunnen. Gebruik je verf op waterbasis? Dan kan je gewoon een klein beetje water toevoegen. Ga hierbij voorzichtig te werk! Je kan beter eerst te weinig water toevoegen. Je kan daarna altijd nog wat meer toevoegen.

Gebruik je latexverf? Dan kan je Floetrol gebruiken om de verf te verdunnen. Bij verf op oliebasis gebruik je Penetrol.

AnnMarie van Ventureintothewoods.com besloot de deuren van haar IKEA PAX inbouwkast roze te schilderen.

AnnMarie van Ventureintothewoods.com besloot de deuren van haar IKEA PAX inbouwkast roze te schilderen.

Goed laten drogen

Voor alle geverfde meubels geldt dat je ze goed moet laten drogen. Als je haastig bent, loop je het risico dat je de verf beschadigt. Heb je een tafel of dressoir geverfd? Wacht dan het liefst een week voor je er dingen op zet. Dan weet je zeker dat de verf volledig uitgehard is.

Zelf IKEA meubels van onbehandeld hout schilderen

We beginnen met de makkelijkste optie: een meubel van onbehandeld hout. Deze zijn klaar om te verven. Je hoeft niet te schuren en je hebt geen primer nodig. Ideaal!

IVAR opbergmeubels

Een goed voorbeeld hiervan is de IVAR lijn. Dit is een lijn met opbergmeubels. Je kan een simpele kast met deurtjes kopen of een ladekastje. Maar IVAR biedt ook mogelijkheden om zelf een kast samen te stellen met losse onderdelen. Zo maak je jouw kast helemaal naar eigen wens. Extra leuk: je kan ook een IVAR klaptafel aan je kast bevestigen.

Het allergrootste deel van de IVAR opbergmeubels en onderdelen zijn van onbewerkt hout gemaakt.

Nog meer

Naast IVAR biedt IKEA meer producten aan van onbewerkt hout. Bijvoorbeeld héél vriendelijk geprijsde bedden en een tafel.

Schilderen maar!

 1. Zorg ervoor dat het hout helemaal schoon en droog is. Het is belangrijk dat het goed stof- en vetvrij is. Schuren is niet nodig (maar mag uiteraard wel).
 2. Je kan ervoor kiezen om grondverf aan te brengen. Dit is niet nodig, maar kan het resultaat soms wel net wat mooier maken.
 3. Breng de verf van jouw keuze aan. Naast een gekleurde verf, kan je natuurlijk ook voor een whitewash gaan!
Melissa van Melissabraedley.com heeft de mooie IKEA vitrinekast geschilderd in een mooie lichtgrijze kleur.

Melissa van Melissabraedley.com heeft de mooie IKEA vitrinekast geschilderd in een mooie lichtgrijze kleur.

Zelf IKEA meubels van geverfd hout overschilderen

Heb je een IKEA meubel (op het oog) van hout dat al geverfd is, maar is de kleur niet helemaal naar wens? Dan gebruik je dit stappenplan:

 1. Maak het meubel goed schoon. Het moet helemaal vet- en stofvrij zijn.
 2. Laat het meubel na het schoonmaken goed drogen.
 3. Als het goed droog is, is het tijd om te schuren. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier (korrel 220-280). Na het schuren maak je het meubel weer goed stofvrij met een zachte borstel.
 4. Breng grondverf aan voor een optimaal resultaat. Als je wilt, kan je deze stap ook overslaan.
 5. Breng de verf van jouw keuze aan.

Zelf gelamineerde IKEA meubels schilderen

Veel IKEA meubels hebben een laagje van laminaat of melamine. Dit vraagt om een andere aanpak bij het verven. Verf hecht hier namelijk niet zo makkelijk aan. Om zeker te zijn van een mooi resultaat, is het belangrijk dat je het meubel eerst goed schuurt. Dat zorgt ervoor dat de verf wel goed kan hechten.

Let op: het is niet zo dat hoe meer je schuurt, hoe beter het is. je wilt het laagje van laminaat of melamine namelijk niet helemaal wegschuren!

Zo ga je te werk:

 1. Maak het meubel goed schoon. Zorg ervoor dat het helemaal stof- en vetvrij is. Laat het daarna goed drogen.
 2. Schuur het meubel. Je kan hier het beste schuurpapier met korrelgrote 120 voor gebruiken. Zorg ervoor dat je alle delen gelijkmatig schuurt. Schuur zeker niet te veel, dan kan de bovenlaag namelijk loslaten.
 3. Maak het meubel weer helemaal stofvrij met een zachte borstel.
 4. Breng de grondverf aan. Zorg dat je het overal en goed gelijkmatig aanbrengt.
 5. Laat de grondverf nu minstens vier uur drogen (tenzij anders staat aangegeven op de verpakking).
 6. Schuur het meubel nogmaals. Dit keer met schuurpapier met korrelgrootte 220.
 7. Maak het meubel weer goed stofvrij met een zachte borstel.
 8. Nu is het tijd om te verven! Verf het meubel in de kleur van jouw keuze. Het kan zijn dat de eerste laag wat vlekkerig is. Dat is niet erg.
 9. Laat de verf twee uur drogen, tenzij op de verpakking een langere droogtijd staat aangegeven. Als je twijfelt of de verf goed droog is, kan je beter voor de zekerheid nog even wachten.
 10. Breng nog een laag verf aan en laat goed drogen.

Tip: wil je het jezelf makkelijker maken? Je kan ook grondverf in een spuitbus gebruiken. Let hierbij goed op dat je geen plekjes mist.

Kasten in de kleur van je muur

Ga je kasten verven? Dan is het mooi om de kast precies dezelfde kleur te geven als je muur. Dat zorgt voor een fijne rustgevende look.

Een meubel, meerdere kleuren

Wil je er echt iets unieks van maken? Verf je meubel dan in twee verschillende kleuren! Zo maak je het helemaal persoonlijk. Je kan bijvoorbeeld (het onderste deel van) de poten van een kast of tafel een ander kleurtje geven.

Of wat dacht je van een kastdeur in twee kleuren verven? Bijvoorbeeld met een grote driehoek in een andere kleur.

Ga je een ladekast verven? Dan is het een gaaf idee om iedere lade een andere kleur te geven. Bijvoorbeeld verschillende tinten van één kleur, waarbij je van licht naar donker werkt. Één tint per lade. Zo krijg je een gaaf ombre effect.

Personaliseer je IKEA meubel nog meer!

Je meubel verven maakt een enorm verschil, maar er is nog meer wat je kan doen om je IKEA meubel persoonlijker te maken! Plaats er bijvoorbeeld (andere) meubelpoten onder. Wielen is ook een optie. Dat geeft een stoere look en kan erg praktisch zijn.

Of wat dacht je van andere handgrepen of deurknoppen erop zetten? IKEA heeft een leuk assortiment! En nog fijner: je bent in een paar minuten al klaar. Let bij het aanschaffen wel even op de juiste afmetingen van de handgrepen of deurknoppen. Die verschillen namelijk.

Lindsay van Frillsanddrills.com nam haar IKEA PAX kasten naar buiten om ze in een mooie mintgroene tint te spuiten!

Lindsay van Frillsanddrills.com nam haar IKEA PAX kasten naar buiten om ze in een mooie mintgroene tint te spuiten!

Veelgestelde vragen

 1. Heb ik een primer nodig voordat ik mijn IKEA meubel schilder?
  • Veel IKEA meubels hebben een melamine of gelamineerd oppervlak, dus het gebruik van een primer kan helpen om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht.
 2. Welk type verf werkt het beste voor IKEA meubels?
  • Acrylverf of verf op waterbasis is meestal geschikt. Er zijn ook specifieke meubelverven op de markt die goed hechten aan gelamineerde oppervlakken.
 3. Hoe bereid ik het meubel voor op het schilderen?
  • Begin met het reinigen van het meubelstuk om stof en vuil te verwijderen. Schuur het daarna lichtjes op met fijn schuurpapier om het oppervlak ruwer te maken.
 4. Hoeveel lagen verf moet ik aanbrengen?
  • Dit hangt af van de verf en de gewenste dekking, maar meestal zijn 2 tot 3 dunne lagen voldoende.
 5. Hoe lang moet ik wachten tussen het aanbrengen van de lagen?
  • Dit kan variëren afhankelijk van de verf, maar over het algemeen is het goed om ten minste 2-4 uur tussen de lagen te wachten.
 6. Moet ik mijn meubelstuk na het schilderen verzegelen?
  • Een transparante sealer of vernis kan helpen de verf te beschermen en zorgt voor een duurzamere afwerking.
 7. Kan ik mijn IKEA meubels schilderen zonder ze eerst uit elkaar te halen?
  • Hoewel het mogelijk is, kan het uit elkaar halen van grotere stukken het schilderproces vergemakkelijken en zorgen voor een nettere afwerking.
 8. Hoe zorg ik voor een streeploze afwerking?
  • Gebruik een schuimroller of een verfspuit voor een gelijkmatige en streeploze afwerking.
 9. Wat moet ik doen als de verf gaat bladderen of afpellen?
  • Dit kan gebeuren als de voorbereiding niet goed was of als de verf niet goed hechtte. Het meubelstuk moet opnieuw worden geschuurd, schoongemaakt en opnieuw geschilderd.
 10. Hoe kan ik verf van IKEA meubels verwijderen als ik van gedachten verander?
  • Verfafbijtmiddelen kunnen helpen, maar wees voorzichtig, want sommige kunnen het onderliggende materiaal beschadigen. Test eerst op een onopvallende plek.
ikea pax kledingkast schilderen

En het resultaat mag er wezen, toch!?

Bekijk ook:
Gordijnen verven doe je zo!
Een badkamer schilderen doe je zo!
30x IKEA hacks

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply