THESTYLEBOX

Badkamer inspiratie Keuken inspiratie

In een handomdraai je huis opknappen met plaktegels


Wil jij je interieur een opfrisser geven? Heb je een kamer die wat saai is en wel iets nieuws kan gebruiken? Of heb je gewoon oerlelijke tegels in je badkamer, toilet of keuken? Plaktegels zijn de oplossing! Plaktegels zijn zacht voor je portemonnee en makkelijk aan te brengen (je kan het gewoon zelf). Wat wil je nog meer?

plaktegelsPrachtige wandtegels in marmerlook, gemaakt van speciaal geselecteerde materialen om de natuurlijk mooie uitstraling van echt marmer na te bootsen.

Prachtige wandtegels in marmerlook, gemaakt van speciaal geselecteerde materialen om de natuurlijk mooie uitstraling van echt marmer na te bootsen.

Wat zijn plaktegels precies?

Plaktegels zijn tegels van kunststof (pvc), en worden daarom ook wel pvc tegels genoemd. Je lijmt ze gemakkelijk op de gewenste ondergrond. Sommige plaktegels hebben een zelfklevende achterkant (zoals bij tegelstickers). Anderen plak je vast met montagelijm of kit.

Er komt geen cement aan te pas. Ook heb je geen speciaal gereedschap, zoals een slijpmachine, nodig. Je kan de tegels gewoon met een zaag of mes op maat maken.

En helemaal fijn: geen voegwerk. Je haakt de tegels gewoon aan elkaar vast. Alleen de randen voorzie je van wat (siliconen)kit. Betegel je je muur? Dan gebruik je wat kit in de hoeken van de muur en de naad tussen de muur en de vloer.

Deze marmerlook plaktegels kan je eenvoudig monteren op allerlei ondergronden waaronder tegels. Hier kan je de Blauwschild High Tack Kit gebruiken van XXL Direct. Hier verkrijgbaar.

Deze marmerlook plaktegels kan je eenvoudig monteren op allerlei ondergronden waaronder tegels. Hier kan je de Blauwschild High Tack Kit gebruiken van XXL Direct. Hier verkrijgbaar.

Kan je plaktegels op bestaande tegels plakken?

Plaktegels zijn helemaal geschikt om over bestaande tegels heen te plakken. Ideaal als je bent uitgekeken op de tegels in je woning (of ze eigenlijk gewoon nooit mooi vond).

De tegels hoeven dus niet verwijderd te worden, wat je nog meer tijd en geld bespaart.

Op wat voor wanden kan je plaktegels verder plakken?

Plaktegels zijn verder geschikt voor allerlei wanden en vloeren. Bijvoorbeeld een gestuukte of houten muur. Zelfs een gipswand is geschikt. Zolang de ondergrond maar niet te ongelijk is.

Zijn plaktegels geschikt voor de vloer?

Ja, plaktegels kunnen ook prima op de vloer! Natuurlijk zijn sommige tegels wel specifiek voor de wand gemaakt. Check daarom even of de tegels die je op het oog hebt als vloertegels gebruikt kunnen worden.

betonlook plaktegels

Stoere zelfklevende betonlook plaktegels met een dikte van 1,5 mm. Hier verkrijgbaar voor €39,99.

Zijn ze hetzelfde als tegelstickers?

Plaktegels en tegelstickers zijn absoluut niet hetzelfde. Tegelstickers zijn echt stickers. Dun en niet in de vorm van een echte tegel. Ze zijn bedoeld om over bestaande tegels heen te plakken. Ze zijn niet geschikt om een tegelwand te creëren op een kale wand.

Plaktegels dienen echt als tegels. Je plakt ze op bestaande tegels, op een kale wand of op de vloer.

Wat voor plaktegels zijn er te koop?

Eigenlijk kan je voor ieder soort reguliere tegel ook een plaktegel vinden. Met andere woorden: de keuzemogelijkheden zijn enorm. Van stoere betonlooktegels tot tegels met gezellige mediterrane motiefjes. En van klassieke tegels tot tegels met een strakke moderne uitstraling. Of wat dacht je van plaktegels met een houtlook?

Er zijn dus ook zelfklevende plaktegels verkrijgbaar, waarbij je dus geen lijm of kit nodig hebt. Wel zo handig!

Er zijn dus ook zelfklevende plaktegels verkrijgbaar, waarbij je dus geen lijm of kit nodig hebt. Wel zo handig!

Kunnen plaktegels tegen vocht?

Plaktegels kunnen prima tegen vocht. Ze zijn dus ook geschikt voor in de badkamer, toilet en keuken. Zelfs in de douche kan je ze plaatsen. In vochtige ruimtes is het wel belangrijk om de naden goed af te kitten.

De voordelen van plaktegels

Plaktegels hebben veel voordelen. Dit zijn wat ons betreft de belangrijkste:

 • Ze zien er absoluut niet uit als “plastic neptegels”. Plaktegels van goede kwaliteit zijn bijna niet van echte tegels te onderscheiden.
 • Ze zijn heel voordelig in aanschaf.
 • Ze zijn makkelijk te plaatsen waardoor je nog meer bespaart. Je hebt immers geen vakman of speciaal gereedschap nodig.
 • Het plaatsen geeft niet zo’n rommel als bij reguliere tegels.
 • Je kan ze eventueel over bestaande tegels heen plakken. Bespaart je tijd, moeite en een hoop rommel.
 • Plaktegels zijn gemakkelijk in onderhoud.
 • Plaktegels zijn waterdicht, waardoor ze ook geschikt zijn voor de badkamer.
 • Goede kwaliteit plaktegels zijn sterk en slijtvast. Ze doen het dus prima in ruimtes die je veel gebruikt.
 • Plaktegels op de vloer voelen fijn aan je voeten.
 • Plaktegels zijn veelzijdig, je hebt de keuze uit allerlei kleuren en motieven.
 • Plaktegels zijn makkelijk verkrijgbaar. Bijvoorbeeld bij de grote Zweedse meubelwinkel.
 • Plaktegels kunnen gecombineerd worden met vloerverwarming.

Waar kan je plaktegels plaatsen?

Wil je tegels plaatsen op een kale wand in je woonkamer? Lelijke tegels in je badkamer? Tegels in je keuken aan vervanging toe? De toilet een budget make-over? Plaktegels zijn je vriend. Je kan ze in iedere ruimte plaatsen.

Plaktegels zijn onder andere geschikt voor:

 • De keuken
 • De badkamer
 • De toilet
 • De woonkamer
 • De hal
 • De bijkeuken
De Dumawall plaktegels kan je lijmen, nagelen en zelfs nieten.

De Dumawall plaktegels kan je lijmen, nagelen en zelfs nieten.

Hoe breng je plaktegels aan?

Plaktegels aanbrengen is dus een stuk makkelijker dan reguliere tegels aanbrengen. We zouden graag zeggen dat je in een mum van tijd klaar bent, maar zo makkelijk is het helaas ook weer niet. Aangezien plaktegels een lange tijd mee gaan, wil je wel even de tijd nemen om ze echt netjes aan te brengen.

Met dit stappenplan wordt het een succes:

Stap 1: Acclimatiseren

De plaktegels moeten eerst acclimatiseren. Leg ze daarom minstens 48 uur van te voren in de ruimte waar je ze gaat aanbrengen.

Stap 2: Schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat de tegels goed plakken, is een schone ondergrond erg belangrijk. Maar de wand of vloer daarom goed schoon. Het moet helemaal vrij zijn van stof, vuil, kalk en vet.

Stap 3: Drogen

Vervolgens moet de ondergrond goed droog gemaakt worden.

Stap 4: Leggen

Tijd om de tegels te gaan leggen. Begin aan de rechterkant. De meeste plaktegels haak je namelijk in elkaar vast. Dit systeem kan je vergelijken met kliklaminaat. Dit werkt het fijnst als je van rechts naar links werkt. Plaats je tegels op de wand? Begin dan altijd aan de onderkant. Om ervoor te zorgen dat de tegels netjes recht gelegd worden, gebruik je een waterpas om een verticale lijn op je wand te trekken.

Als je tegels op de grond legt, begin je in een hoek.

Hebben je plaktegels geen zelfklevende achterkant? Dan breng je lijm op de achterkant aan. Een lijmkam is hierbij een handig hulpmiddel.

Stap 5: Tegels op maat snijden of zagen

Waarschijnlijk houd je aan de randen stukken over waar geen hele tegel meer in past. Maak de tegels dan op maat met een mes of zaag. Indien nodig kan je ook gaten in de tegels maken met een gatenboor voor kranen of leidingen.

Stap 6: Afwerken

Werk de randen netjes af met (siliconen)kit. Heb je de tegels in de badkamer geplaatst? Maak de verbinding tussen de naden dan helemaal waterproof met waterdichte siliconenlijm.

Prachtige natuurstenen plaktegels aan de keuken achterwand.

Prachtige natuurstenen plaktegels aan de keuken achterwand.

Hoe maak je plaktegels schoon?

Plaktegels zijn erg makkelijk in onderhoud. Je hoeft ze alleen maar schoon te maken met een mild sopje en een doek of dweil. Je kan gewone allesreiniger gebruiken.

Heb je plaktegels op je vloer en wil je ze zo lang mogelijk mooi houden? Stofzuig zand of kleine steentjes dan altijd snel op. Deze kunnen namelijk voor krassen in de vloer zorgen.

Kort op een rij

Plaktegels zijn net echte tegels, alleen dan een stuk voordeliger en makkelijker. Je kan ze gemakkelijk zelf plaatsen. Ze zijn geschikt voor alle ruimtes in huis, zolang de ondergrond maar egaal is. Ook in vochtige ruimtes doen plaktegels het goed.

Ze zijn zelfs verkrijgbaar met een super leuk patchwork patroon!

Ze zijn zelfs verkrijgbaar met een super leuk patchwork patroon!

Bekijk ook:
Een budget make-over met tegelstickers!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply