THESTYLEBOX

Do-it-yourself

Gordijnen verven doe je zo!


Gordijnen verven

Gordijnen zijn één van de meest traditionele en populaire vormen van raamdecoratie in huis. Ze hebben als grote voordeel dat ze isolerend werken, maar ze zijn vooral ook heel erg sfeervol zijn. Een nadeel van gordijnen is dat ze erg duur kunnen zijn. Voor je het weet ben je een paar honderd euro verder voor een enkele raam. Laat staan dat je gordijnen moet kopen voor je hele woning. Daarom is het zonde om oude gordijnen weg te gooien. Ben je op je gordijnen uitgekeken of zitten er vlekken op je gordijnen? Gooi ze niet weg, maar blaas er nieuw leven in door de gordijnen te verven. Gordijnen verven is geen moeilijke klus. En dat gaan we hier laten zien!

Gordijnen verven kan op verschillende manieren en met verschillende typen verf. De meeste mensen gebruiken textielverf, die verkrijgbaar zijn in machinewasverf variant en handwasverf variant. Maar gordijnen verven kan ook bijvoorbeeld met kalkverf. Hieronder laten ze zien hoe je deze type verf kunt gebruiken om je gordijnen een nieuwe look te geven met verf.

Stof, kleur en gewicht

Voordat je begint, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Er zijn drie dingen die invloed kunnen hebben op het resultaat, namelijk de type stof, de kleur van de stof, en het gewicht van de stof. Katoen, linnen en viscose geven allemaal een mooi resultaat. Gordijnen die van 100% katoen zijn gemaakt kan je dus prima verven. Gemengde stoffen met synthetische vezels geven een lichter resultaat, wat ook geldt voor wol en zijde. En puur synthetische gordijnen, zoals van polyester, kunnen zelfs helemaal niet geverfd worden.

1. Handwasverf

Handwasverf kan je gebruiken voor kleine stukken stof zoals t-shirts. Je kan het ook gebruiken voor het verven van gordijnen, maar omdat gorden meestal grote lappen stof betreft, is het niet aan te raden om handwasverf te gebruiken. Dit zal heel omslachtig zijn.

2. Machinewasverf

Het is veel makkelijk om de gordijnen te verven met machinewasverf. Je zou daar bijvoorbeeld de machinewasverf van Dylon kunnen gebruiken. Hieronder kan je zien hoe je stap voor stap aan de slag kunt gaan.

 1. Stop de gordijnen in de wasmachine. De Dylon wasmachineverf wordt geleverd in een plastic flesje. Verwijder de huls, haal het deksel eraf en leg het flesje bovenop de gordijnen in de wasmachine;
 2. Kies voor een volledig waspgrogramma op 30°C of 40°C;
 3. Als het gereed is, dan is het aan te raden om een extra wasprogramma te draaien a op 30°C of 40°C, nu mét wasmiddel;
 4. Daarna kan je de gordijnen laten drogen. Je kunt het ophangen, maar je kan het ook gerust in de droger doen;
 5. De machinewasverf van Dylon is volledig veilig voor de wasmachine. Om ervoor te zorgen dat alle restant verf uit de wasmachine verdwijnt, kan je een was draaien met zwarte handdoeken.

3. Kalkverf

Kalkverf is erg populair voor het verven van muren en meubels, maar je kunt het ook gebruiken om er gordijnen mee te verven. Dit kan een goede methode zijn als je een patroon wilt verven op de gordijnen, zoals strepen. In onderstaande video kan je stap voor stap zien hoe je met het kalkverf van Annie Sloan gordijnen kunt verven.

Wat heb je nodig?

 • Kwast;
 • Annie Sloan kalkverf;
 • Schone doek;
 • Spuit met water;
 • Schilderstape;
 • Rolbandmaat.

Stap 1
Leg het gordijn met de goede kant naar boven op een schone doek, ter bescherming van de vloer.

gordijnen verven kalkverf annie sloan

Stap 2
Bepaal het patroon van van de te verven strepen: dikte en afstand tussen de strepen. Gebruik schilderstape om het sjabloon te creëren op de gordijnen.

gordijnen verven kalkverf annie sloan

Stap 3
Spuit de stof licht met water. Dompel de kwast in de pot verf en veeg overtollig verf van de kwast. Brengt het verf op de gordijnen met een op en neer gaande beweging.

gordijnen verven kalkverf annie sloan

Stap 4
Laat de gordijnen goed opdrogen. Verwijder daarna de schilderstape. Daarna kan je jouw nieuwe geverfde gordijnen ophangen. That’s it!

gordijnen verven kalkverf annie sloan

4. Dip-dye gordijnen

Het is ook een heel leuk idee om dip-dye gordijnen te verven. Een kleurverloop effect, die ook op kleding en zelfs op haar wordt toegepast. Vind je ‘normale’ gordijnen een beetje saai? Dan zijn dip-dye gordijnen een heel leuk idee voor jou. Het beste resultaat krijg je met witte gordijnen. Het is verstandig om het in de badkamer of een buitenruimte te doen. De kans is namelijk groot dat je gaat morsen.

Wat heb je nodig?
– Ladder;
– Klemmen;
– Textielverf;
– Verfkwast;

Stap 1
Plaats de ladder op de plek waar je aan de slag wilt gaan. Daaronder plaats je een grote emmer. Klem de gordijnen aan de bovenkant van de ladder, op een hoogte waarbij de onderkant in de emmer gedompeld kan worden.

Stap 2
Vul de emmer met heet water en meng het met de Handwasverf va Dylon. Het is verstandig om het eerst uit te testen met een ander stukje stof, zodat je het resultaat kunt zien.

Stap 3
Dompel de gordijnen in de emmer met de verfmengsel tot waar je de kleur wilt hebben. Om ervoor te zorgen dat je het mooie dip-dye effect krijgt, haal je een stuk van het gordijn omhoog. Klem het vast aan de ladder en laat het onderste gedeelte een kwartier in de vermengsel staan. Hierdoor zal het onderste gedeelte donkerder zijn dat het bovenste gedeelte, wat dus het dip-dye effect veroorzaakt. Op die manier kan je meerdere lagen creëren. Je zou eventueel ook meer textielverf kunnen toevoegen.

Stap 4
Laat de gordijnen een nacht drogen. Daarna kunnen de dip-dye gordijnen opgehangen worden!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply