THESTYLEBOX

Do-it-yourself

Dubbel glas repareren


Dubbel glas biedt veel voordelen. Het zorgt voor betere isolatie in huis, het verbetert je wooncomfort, het is beter voor het milieu, het is inbraakwerend, en het maakt je huis bovendien meer waard. Een nadeel is dat dubbel glas iets lastiger te repareren is dan enkel glas. Natuurlijk is dit geen reden om geen dubbel glas te nemen – vooral niet met deze handleiding dubbel glas repareren!

dubbel glas repareren

Wat heb je nodig?

  • Rolmaat;
  • Hamer;
  • Spijker punch;
  • Schraper;
  • Dubbele beglazing
  • Niet-uithardende butylplamuur;
  • Rol (len) hoogbeveiligde beglazingstape;
  • Afstandsblokken.

1. Formaat glas

Begin met het bepalen van de maat van het glas dat benodigd nodig is. Meet het frame van rand tot rand. Zorg ervoor dat je ook de dikte opmeet. De maat van 20 mm (ook bekend als 4-12-4, wat betekent dat er twee ruiten van 4 mm glas met een tussenruimte van 12 mm zijn) is gebruikelijk bij ramen in huis. Maar om te controleren welke dikte-eenheid je in jouw kozijnen hebt, verwijder je een stuk lat en schuif je een liniaal in de sponning om de totale dikte van het glas te meten.

2. Ruwe schets maken

Als je meerdere ramen vervangt, is het aan te raden om eerst een ruwe schets inclusief de afmetingen te maken van de situatie. Vertel de glashandelaar bij het bestellen dat de afmetingen ‘strak’ aansluiten op het frame. De handelaar zal dan een klein bedrag van elke dimensie aftrekken (normaal 5 mm) voor speling.

3. Glaslatten verwijderen

Als je houten raamkozijnen hebt, kunnen de glaslatten worden hergebruikt, maar als ze dusdanig beschadigd zijn, dan kan het een goed idee zijn om nieuwe glaslatten te kopen. Sommige ramen hebben de verwijderbare latten aan de buitenkant en er wordt gezegd dat ze aan de buitenkant zijn beglaasd. Anderen hebben de latten aan de binnenkant en staan ​​bekend als interne beglazing.

glaslatten verwijderen

Trek de glaslatten weg. Laat indien mogelijk het bovenste gedeelte van de latten tot het laatst staan ​​en ondersteun dan het glas terwijl je het verwijdert. Glas in houten ramen worden normaal gesproken afgedicht met een of andere vorm van stopverf gebaseerd bevestigingsmiddel. Dit moet worden weggesneden voordat het glas kan worden verwijderd.

Leg de glaslatten in de vorm van het raam op de vloer, zodat deze later gemakkelijk teruggeplaatst kunnen worden.

4. Schoonmaken

Bij houten kozijnen verwijder je alle sporen van overtollig bevestigingsmiddel met een schraper en maak vervolgens de raamsponning grondig schoon met een zachte borstel.

dubbel glas kozijnen schoonmaken

5. Dubbel glas plaatsen

Probeer het glas in de raamopening te plaatsen. Als het niet past, probeer het dan niet te forceren. Trek het glas naar buiten en controleer of er obstructies zijn voordat je het opnieuw probeert. Ga niet verder met de volgende stap voordat het glas gemakkelijk in de opening geplaatst kan worden.

dubbel glas plaatsen

6. Glas vastzetten

Als je eenmaal tevreden bent met de pasvorm van het glas, dan is het tijd om het vast te zetten. Ramen in kunststof kozijnen zijn ingeklemd met rubber. Voor extra veiligheid op externe beglaasde kozijnen is het een goed idee om de het rubber te vervangen door een veilige beglazingstape. Deze dubbelzijdige PVC-schuimtape kleeft aan het kozijn en glas en maakt het vrijwel onmogelijk om het raam te verwijderen zonder het te breken. Als je glas op een houten frame plaatst, breng dan strips of flexibele niet-uithardende butylplamuur aan aan beide zijden van het glas. Je kunt ook hoogbeveiligde beglazingstape zoals hierboven gebruiken voor extern beglaasde houten kozijnen.

dubbel glas vastzetten

Plaats het glas en centreer het in het frame. Als het glas in een vast raam gaat, monteer dan afstandhouders. Glas in opengaande ramen moet worden tegengehouden om in het frame te bewegen, dus moeten afstandhouders worden geplaatst. Bij zijdelings opgehangen openingen met het scharnier aan de andere kant, moet de positie van de afstandhouders worden omgekeerd. Probeer het raam te openen en te sluiten (houd het glas natuurlijk op zijn plaats) om ervoor te zorgen dat het soepel werkt. Als het raam niet gemakkelijk werkt, probeer dan de afstandhouders wat te verschuiven. Plaats tot slot de houten glaslatten weer op hun plaats.

That’s it!

Lek in het glas?

Let op dat alle stappen met super zorgvuldig uitgevoerd moeten worden, anders heb je kans dat er een lek ontstaat in het dubbel glas.  Dit herken je als je bijvoorbeeld condens of een waas ziet op het glas. Hierdoor kan warmte eenvoudig je woning verlaten, terwijl het behouden van de warmte juist het belangrijkste doel is van dubbele beglazing. En als er daadwerkelijk een lek is, dan is het vrijwel niet te repareren. De enige oplossing is dan om een nieuwe ruit te plaatsen.

Als je helemaal geen ervaring hebt, dan kan het daarom een goed idee zijn om deze klus uit te besteden aan een specialist, zodat je zeker weet dat het glas in één keer goed wordt geplaatst. Dan heb je bovendien ook garantie.

Bron foto’s: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=MEkAJRBipQI

Bekijk ook:
Zwarte kozijnen zijn een blijvertje
Stalen ramen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply