THESTYLEBOX

Industrieel interieur Meubels Vintage interieur

Hairpin legs


Hairpin legs zijn super leuk! Lees hier meer over wat het verhaal is achter deze bijzondere poten, en bekijk de mooiste inspiratie voorbeelden en ideeën van meubels met hairpin legs!

hairpin legs

Hairpin legs zijn stalen poten die de vorm hebben van een haardspeld. Dit verklaart meteen ook de wat vreemde benaming van deze poten. Doordat ze van staal zijn gemaakt, kan je daarmee een stoer industrieel tintje geven aan een meubel of aan een ruimte. Je kunt kiezen tussen tweepunts- of driepunts hairpin legs – Beide varianten zijn even stoer. Tegenwoordig zijn ze niet alleen maar verkrijgbaar in metaalkleur of zwart, maar ze zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog.

Voordat we de mooiste inspiratie voorbeelden laten zien van meubels met hairpin legs, is het leuk om te lezen wat de geschiedenis is achter deze bijzondere poten. Waar komen ze vandaan en wie heeft het ontwerp bedacht?

Een stukje geschiedenis

Hairpin legs worden gemaakt van een enkel stuk metaal dat is omgevouwen om te lijken op een haarspeld. Je zou misschien verwachten dat zo’n eenvoudige stijl altijd al bestond, maar zoals de meeste dingen in de designwereld kan het worden herleid tot een enkele bron: een fascinerende in Wenen geboren ontwerper genaamd Henry P. Glass, die ze in 1942 (of 1941, afhankelijk van naar wie je luistert) heeft uitgevonden.

hairpin legs bankje hal

Vanwege het effect van de oorlog op de wereldeconomie stonden ontwerpers destijds voor de uitdaging om te besparen op materialen, maar toch stukken te maken die trouw bleven aan hun esthetiek en de stevigheid behouden. Zoals zoveel iconen uit het midden van de eeuw, was wat begon als een praktische oplossing op zich al elegant en stijlvol. De creaties van glas sloegen al snel aan en werden overal gekopieerd. En de recente herevaluatie van design uit het midden van de eeuw heeft ze weer in de schijnwerpers gebracht.

Hairpin legs zijn dus niet alleen een mooi statement die er super stoer uitzien. Ze zijn ook enorm veelzijdig. Je kunt ze werkelijk onder alle soorten meubels bevestigen, van tafels en bankjes tot stoelen en kasten. Om je een idee te geven hoe leuk meubels met hairpin poten zijn, hebben we de mooiste inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

1. Kasten

Kasten zijn er natuurlijk in heel veel soorten, maten en kleuren. Ongeacht wat voor soort kast je hebt, hairpin poten zijn altijd een goed idee. Onder kleine kastjes, bijvoorbeeld nachtkastjes of ladeblokken, kan je korte hairpin poten monteren. Deze kastjes kan je ook kant een klaar kopen.

hairpin legs nachtkastje slaapkamer

2. Tafels

Heb je een oude houten tafel? Dan kan je daar nieuw leven in blazen, door eenvoudig de bestaande poten te vervangen door nieuwe hairpin poten. Als het gaat om een eettafel, dan gebruik je de lange varianten, terwijl je voor een salontafel korte hairpin poten kan gebruiken. De hairpin poten kunnen ook een goed idee zijn voor bijzettafels, sidetabels en bureau’s!

3. Stoelen

Wil je een complete hairpin look in de eethoek? Dan kan je de eettafel met hairpin poten combineren met eetkamerstoelen met hairpin poten. Maar deze stoere stoelen kunnen ook erg leuk zijn achter het bureau, achter de makeup tafel, als nachtkastje, noem maar op. In onderstaande eethoek hebben ze hairpin stoelen gecombineerd met een bijpassend houten bankje.

hairpin legs stoelen

4. Krukjes

Wat onder stoelen kan, kan natuurlijk ook onder krukjes. Iedereen heeft wel een krukje thuis. Je kunt het namelijk voor van alles en nog wat gebruiken in huis. Ben je uitgekeken op je oude krukje? Plaats er nieuwe hairpin poten onder, en je kunt er wel jaren plezier van hebben. Deze krukjes kan je natuurlijk ook prima combineren met hairpin stoelen aan de eettafel. Of gebruik het als bijzettafel, plantenstandaard of nachtkastje!

khairpin legs krukje

5. Bank

Hierboven zag je het al, dat je houten bankje stoer kunt pimpen door er hairpin poten onder te monteren. Dit kan een eettafel bankje zijn, maar het kan ook voor een comfortabele zitbank in de woonkamer, een bankje in de hal, een bankje achter de bank, of een bankje die je aan het uiteinde van je bed plaatst. Het klinkt misschien gek, maar onderstaande bank is daar een super mooi voorbeeld van. Weer eens wat anders dan een normale bank, toch?!

Leestip: 25x Decoratief bankje

hairpin legs bank

6. Bed

En een meubelstuk waarvan je misschien totaal niet zou verwachten, maar hierdoor juist extra leuk is: een hairpin bed! Heb je een bed met een houten bedframe of bijvoorbeeld een boxspring, waar je in kunt schroeven, dan kan is de kans groot dat je de poten kunt vervangen door stoere hairpin legs. Ziet onderstaand bed er niet super tof uit?! Het past in ieder geval perfect bij de stoere industriële loft ruimte.

hairpin legs bed

Bekijk ook:
30x IKEA hacks
10x DIY zelf bureau maken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply