THESTYLEBOX

Do-it-yourself

Pannenkoekplant stekjes maken doe je zo!


Pannenkoekplant stekjes

De Pannenkoekplant is één van de meest populaire kamerplanten, zowel onder doorgewinterde tuiniers als interieurliefhebbers. Pilea Peperomioides is de officiële naam, maar vanwege de schattige mooie ronde bladeren, wordt de plant meestal de Pannenkoekplant genoemd. Daarnaast heeft de Pilea Peperomioides nog véél meer bijnamen. Zo wordt het ook wel de Chinese Money Plant genoemd, omdat de ronde blaadjes aan muntjes doen denken. En twee populaire bijnamen zijn de Vriendschap plant en de Doorgeefplant. Niet vanwege de vorm van de blaadjes, maar omdat je de Pannenkoekplant heel eenvoudig kunt stekken en door kunt geven aan vrienden en familie.

Als je eenmaal een Pannenkoekplant hebt gekocht en goed verzorgd, dan kun je heel eenvoudig meerdere pannenkoekplanten stekken, om zelf te houden, te verkopen of gratis weg te geven aan vrienden en familie. En guess what! Vandaag gaan we laten zien hoe je deze leuke baby Pannenkoekplant stekjes kunt maken!

Wat heb je nodig?

– Schaar of klein meisje;
– Transparante glaasjes;
– Water;
– Kleine potjes;
– Potgrond.

Stap 1 – Verzorgen en geduld hebben

Pannenkoekplanten groeien snel, mits je het goed verzorgd. Omdat het een super onderhoudsvriendelijke plant is, hoef je er eigenlijk niet heel veel voor te doen. Plaats de plant op een lichte plek in huis, maar zet het niet in de volle zon. De plant heeft niet heel veel water nodig, éék keer per week water geven is ruim voldoende. Let vooral goed op de grond, wat niet te vochtig mag zijn, maar laat het ook nooit helemaal uitdrogen. Daarnaast zou je de Pilea eens per maand gelukkig kunnen maken met een beetje vloeibare plantenvoeding.

Als je dit een aantal weken volhoudt, zul je merken dat er stekjes gaan ontstaan. De pannenkoekplant stekjes kunnen los uit de grond komen naast de moederplant, maar ze kunnen ook aan de moederplant groeien. Begin de baby’s niet meteen weg te snijden, zodra je kleine blaadjes ziet verschijnen. Wees geduldig en zorg ervoor dat je lang genoeg wacht totdat de baby’s zelfstandig kunnen overleven. Wacht tot ze ongeveer 4 centimeter lang zijn voordat je ze van de moederplant verwijdert. Hoe langer je de baby aan de moeder hecht om te groeien, hoe groter de kans dat je dat je succesvolle pannenkoekplant stekjes krijgt. Je kunt elk moment van het jaar stekken, maar de beste periode is de lente wanneer de plant de meeste energie heeft en actief groeit.

Pannenkoekplant stekjes stap 1

Bron: Modandmint.com

Stap 2 – Snijden

Zodra de stekjes lang genoeg zijn, dan kan je ze van de moederplant verwijderen. Graaf voorzichtig met je vingers in de grond rond het stekje. Voel waar de wortel gaat, tot ongeveer twee centimeter onder de grond. Het belangrijkste is dat de wortel meekomt. Soms is het verstandig om iets dieper te groeien, zodat je er beter bij kunt komen. Gebruik een schoon, scherp mes en snijd de babyplant weg van de moeder.

Pannenkoekplant stekjes stap 2

Bron: Simplylivingnc.com

Pannenkoekplant stekjes stap 2

Bron: Simplylivingnc.com

Stap 3 – Wortelen

Nu het stekje is gescheiden van de moederplant, is het eigenlijk al een nieuwe plant die klaar is om zelfstandig te groeien. Omdat het plantje al klaar was met wortels, kun je ervoor kiezen om het direct in de grond te planten, of je kunt ervoor kiezen om het eerst in een glasje water te plaatsen zodat het kan wortelen. Als je ervoor kiest om het te laten wortelen, plaats je het stekje eenvoudig in een klein glaasje met water. Zorg ervoor dat de bladeren niet in het water liggen, alleen het wortelgedeelte. En vergeet niet om het water regelmatig te verversen.

Pannenkoekplant stekjes stap 3

Bron: Pilea.com

Stap 4 – Stekken

Als je eenmaal tevreden bent met de wortelgroei, wat ongeveer 1 á 2 weken duurt, kun je het plantje planten in een klein potje met potgrond. Vanaf nu is het weer een kwestie van het goed verzorgen van de plant (zie stap 1). Maak je geen zorgen als je plantje direct na het oppotten een blad laat vallen, het heeft wat stress doorgemaakt bij het verwijderen van de moeder en het oppotten. Omdat het al wortels heeft, zou het vrij snel nieuwe groei moeten vertonen. Pileas groeien naar het licht toe, dus draai het regelmatig voor gelijkmatige groei. Je kunt ook twee kleine plantjes in een iets grotere pot oppotten om vanaf het begin een vollere plant te hebben.

Pannenkoekplant stekjes stap 4

Bron: Simplylivingnc.com

Gefeliciteerd met je eerste stekje! Nu je weet hoe je moet stekken, kan je in principe veel meer Pannenkoekplant stekjes creëren. Het is bijvoorbeeld leuk om meerdere Pannenkoekplanten bij elkaar te plaatsen, of geef het weg aan vrienden en familie. Het is een bijvoorbeeld een super leuk housewarming cadeau!

Pannenkoekplant stekken

Bron: Weekdaycarnival.blogspot.com

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

1 Comment

  • Reply
    Rafik
    30 september 2019 at 14:57

    Ik lees en herlees jullie mooie site met veel plezier. Er staat veel nuttige inforrmatie op, duidelijk onderverdeeld in diverse hoofdstukken met waar nodig foto’s om de tekst aan te vullen of te verduidelijken.
    Prima! 

  • Leave a Reply