THESTYLEBOX

Slaapkamer inspiratie

Heerlijk slapen op de grond


heerlijk-slapen.jpg

Als ik dit soort foto’s voorbij zie komen, wil ik niets liever dan een zacht matras, een hoop kussens, bedlinnen en donzige kleden aanschaffen. Het is alternatief, romantisch en jeugdig! Heerlijk slapen op de grond. Jawel!

Is het wel gezond om op de grond te slapen?

Voordat we nog meer van die mooie foto’s laten zien van lage bedden en matrassen op de grond, wil ik eerst een hele belangrijke vraag beantwoorden. Is slapen op de grond gezond? Het kan er allemaal wel heel leuk, stijlvol en gezellig eruit zien, maar als het niet gezond is om op de grond te slapen, dan houdt het op. Voor mij in ieder geval wel. Het moet natuurlijk geen slechte invloed hebben op mijn gezondheid.

We hebben dit dus uitgebreid uitgezocht en het korte antwoord is inderdaad dat het niet gezond is om op de grond te slapen. Dit heeft voornamelijk te maken met ventilatie. Als je slaapt dan transpireer je. Daarom is het belangrijk dat het matras goed kan ventileren. Een matras kan goed ventileren als het op een bedbodem op bed wordt geplaatst, maar een matras op de grond ventileert dus niet goed. En als het niet goed ventileert, dan loop je het risico dat er schimmels en bacteriën ontstaan. Dat wil je natuurlijk niet.

Een laag bed of de combinatie van futon en tatami mat

Gelukkig zijn er tóch mogelijkheden om op een gezonde manier op de grond te slapen. De eerste mogelijkheid is om op een laag bed te slapen. Je zou er zelf ééntje kunnen maken of je gaat op zoek naar een laag bedframe.

Laag bed

Laag bed

Daarnaast kan je ook denken aan slapen op een futon en een tatami mat. Een futon is een dun Japans matras en een tatami mat is een mat van gevlochten rijststro. Dit is een traditionele Japanse bed-combinatie, waar heel veel Japanners nog steeds op slapen. Niet omdat het zo mooi eruit ziet, maar door de hardheid is het ook erg goed voor je rug.

Slapen op futon en tatami mat

Slapen op futon en tatami mat

Slapen op futon en tatami mat

Verliefd in slaap vallen

Romantisch is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij ‘op de grond slapen’. Maar na deze blog zul je daar gegarandeerd anders over denken! Je kunt er voor kiezen om enkel het matras op de grond te leggen, maar hier zitten wel nadelen aan. Een matras moet ventileren, en dit lukt niet wanneer hij plat op de grond ligt. Je kunt dus beter gaan voor een lattenbodem. Een lattenbodem is plat, en in de meeste gevallen dus niet zichtbaar.

op-de-grond-slapen.jpg

bed-op-grond.jpg

slapen-op-de-grond.jpg

bed-op-de-grond.jpg

Stoer slapen

Wanneer je voor een stoerdere look wilt gaan en nog zekerder wilt zijn van goede ventilatie, kun je kiezen voor een aantal pallets. Bevestig deze voor de zekerheid even aan elkaar, zo voorkom je schuiven. Laat aan de achterkant een stukje uitsteken waardoor er ruimte is voor pantoffels, kleedjes, kaarsen of een dienblad voor lekkernijen. Pas wel op met splinters wanneer je pallets gebruikt. Schuur deze eventueel voor gebruik.

matras-op-lattenbodem.jpg

matras-op-grond.jpg

Hoe meer kussens en kleedjes jouw bed heeft, hoe verleidelijker hij er uit ziet! Wees dus niet zuinig met het inkopen ervan. Wanneer je er voor kiest om zo’n bed voor je kind te creëren, koop dan ook een aantal zachte knuffels om het helemaal af te maken.

slaap-zacht.jpg

bed-op-de-grond.jpg

Decoratie

Vergeet niet dat je geen rommeltje wilt hebben in de slaapkamer. Je bed wordt vrij druk op deze manier, waardoor je de rust in bijvoorbeeld de muur en vloer kunt laten terugkomen om nuance aan te brengen. Kies voor lichte tinten zoals grijs, wit en beige. Maar je kamer af met toffe kaarsen, een hoge plant en een stapel goede boeken. Omdat je bed een stuk lager ligt dan normaal, moet je hier ook rekening mee houden in de rest van de spullen. Zet bijvoorbeeld een poster naast je bed, en kies voor een laag nachtkastje om het een geheel te laten lijken.

slapen-op-de-grond.jpg

slapen-op-de-grond.jpg

Geniet van je creatieve, romantische kamer. Slaap zacht!

Bronnen: www.wonderwood.no | www.brit.co | www.notonthehighstreet.com | www.designlovefest.com | www.urbanoutfitters.com | www.archzine.fr | www.mode-and-deco.com | www.bloglovin.com | www.thedesignchaser.com | www.theultralinx.com | www.elledecoration.se

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

1 Comment

  • Reply
    Daphne
    26 augustus 2020 at 15:35

    Ik heb door de afgelopen hittegolf met mijn matras op de grond geslapen en ik vond dat werkelijk fantastisch. Het gaat mij dus niet om de looks, maar het gevoel van op de grond slapen. Nu kwam ik er dus achter dat dat niet gezond is. Ik kwam in deze zoektocht deze blog tegen en ik heb 2 vraagjes. Kun je met een gewoon matras op een tatami mat slapen? Zorgt dat voor voldoende ventilatie? Ik heb namelijk gelezen dat die futon matrassen heel hard zijn en dat wil ik dus niet. Maar zo’n tatami mat lijkt wel het meest in de buurt te komen van het gevoel van op de grond slapen, maar ziet er niet uit alsof dat voor voldoende ventilatie zorgt. Ik las nog iets interessants in je blog en dat is dat je enkel op een latte bodem kunt gaan liggen. Heb ik dat goed gelezen? Leg je die dan gewoon op de grond en dan je matras erop?
    Groetjes!

  • Leave a Reply