THESTYLEBOX

Interieur ideeën

Bio ethanol haard


Een bio ethanol haard! Heb jij er weleens over gehoord? Zo niet, dan wordt het hoogtijd – vooral als je al van plan was om een sfeerhaard te nemen voor in de woonkamer of slaapkamer. Het is namelijk dé trend op het gebied van sfeerhaarden, met als grootste voordeel dat je geen last hebt van rook, schadelijke stoffen en vervuiling. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over de bio ethanol haard, inclusief alle voordelen, nadelen en mooie inspiratie voorbeelden!

Sfeerhaarden zijn mega populair, waarmee je een knusse, warme en gezellige sfeer kunt creëren in je interieur. De meeste mensen denk dan meteen aan een klassieke open haard, een houtkachel, een elektrische haard of gashaard. Maar tegenwoordig zijn er veel meer alternatieven. De bio ethanol haard is daar een heel mooi voorbeeld van, met als grootste voordeel dat je geen last hebt van schadelijke stoffen en vervuiling. Klinkt dit als muziek in je oren? Hieronder vertellen we je wat een bio ethanol haard is, hoe het werkt, en over alle voordelen en nadelen.

Wat is een bio ethanol haard?

Een bio ethanol haard werkt op basis van ethanol. Bio ethanol is een vloeibare biobrandstof die wordt geproduceerd door de fermentatie van verschillende soorten planten zoals maïs of sojabonen. Het meest onderscheidende kenmerk van bio ethanol is dat het een hernieuwbare brandstof is – dit natuurlijk in tegenstelling tot benzine en andere soorten fossiele brandstoffen.

inbouw bio-ethanol haard

Hoe werkt het?

Bio ethanol haarden zijn enorm makkelijk in gebruik. Je hebt geen elektrische aansluitingen, gasleidingen, schoorsteen of andere vorm van afvoer nodig. Het bestaat in feite uit twee onderdelen, namelijk het frame en de brander. Het frame is meestal gemaakt van roestvrijstaal en gehard glas. Het houdt de brander in wezen op zijn plaats en bepaalt grotendeels het ontwerp en de esthetiek van de haard. De brander is een roestvrijstalen vat waarin je de bio ethanol brandstof in kunt doen.

Het enige wat je moet doen om de bio ethanol haard aan te zetten, is de brander vullen met bio ethanol brandstof, en aansteken met een lange aansteker. De bio ethanol brandstof verbrandt in de brander en genereert warmte, kleine hoeveelheden stoom en koolstofdioxide. Hierbij hoef je je geen zorgen te maken over schadelijke gifstoffen. Afhankelijk van hoe groot de brander is, brandt het ongeveer vier uur lang.

vrijstaande bio-ethanol haard

Voordelen

Een bio ethanol haard biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten sfeerhaarden. Hieronder hebben we alle voordelen op een rijtje gezet:

  • Esthetiek – Er zijn ontzettend veel verschillende soorten bio ethanol haarden verkrijgbaar – van wandhaarden tot vrijstaande haarden en zelfs plafondhaarden die je super strak en mooi aan het plafond kan laten hangen. Er is altijd dus wel een ethanol haard verkrijgbaar die in jouw interieur past. Naast dat je er een warme, knusse en gezellige sfeer mee kunt creëren, kan je daarmee ook een echte blikvormer creëren in je interieur.
  • Warmte – Een bio ethanol haard ziet er niet alleen mooi uit, en zorgt het niet alleen voor een knusse en warme sfeer. Het produceert ook daadwerkelijk warmte in de ruimte.
  • Mobiel – Doordat je niet te maken hebt met een schoorsteen of vaste afvoer, is een bio ethanol haard super mobiel. Je kunt het eenvoudig verplaatsen en dus ook mee verhuizen naar je nieuwe huis.
  • Veilig – Veiligheid heeft natuurlijk topprioriteit als het gaat om het gebruik van sfeerhaarden. Hoewel sommige zorgen kunnen gelden voor gewone brandstoffen, zijn bio ethanol haarden volkomen veilig als ze correct worden gebruikt. Onderzoeken hebben consequent aangetoond dat de impact van het verbranden van ethanol op de luchtkwaliteit niet eens in de buurt komt van het gebruik van hout- of gashaarden. Het branden van ethanol werkt namelijk niet op dezelfde manier als andere brandstoffen. Bij het verbranden van bio ethanol komen warmte, stoom en kleine hoeveelheden CO2 vrij. Hierdoor heb je niet te maken met rook, gevaarlijke dampen en gifstoffen. Dit is ook de belangrijkste reden waarom je geen schoorsteen of afvoer nodig hebt. Ondanks dat je niet te maken hebt met rook en giftige stoffen bij het gebruik van een bio ethanol haard, heb je nog steeds te maken met vuur en brandstof. Daarom is het altijd aan te raden om ten alle tijden de handleiding goed door te nemen voordat je het gaat gebruiken. Let hierbij goed op hoe je de brander moet vullen, wat je moet doen als je per ongeluk geknoeid hebt, en hoe je het moet aansteken. Daarnaast is goede ventilatie in de ruimte erg belangrijk, waarbij de aanvoer van frisse lucht essentieel is.
  • Gebruiksvriendelijk – Bio ethanol haarden zijn super gebruiksvriendelijk. Het enige wat je hoeft te doen is de brander vullen met de bio ethanol brandstof en aansteken met een lange aansteker.
  • Eenvoudige installatie – Ook de installatie is erg eenvoudig. Je zou het kunnen vergelijken met het installeren van een nieuwe televisie. Vrijstaande bio ethanol haarden kan je gewoon neerzetten op de gewenste plek. Heb je een wandhaard, dan zou je die aan de muur moeten ophangen, vergelijkbaar met het hangen van een TV aan de muur.

bio ethanol haard scheidingswand doorkijk

Nadelen

Bio ethanol haarden bieden veel voordelen, maar uiteraard heb je ook te maken met een aantal nadelen waar je op de hoogte van moet zijn:

  • Geur – Logischerwijs zal je een bepaalde geur ruiken bij het aansteken van bio ethanol. Dit is echter wat anders dan stank. Sterker zelfs, de meeste mensen ervaren de geur van een bio ethanol haard niet als stank.
  • Verbruik – Vergeleken met andere soorten sfeerhaarden, kost het iets meer om een bio ethanol haard te branden.
  • Minder warmte – Vergeleken met bijvoorbeeld een houtkachel, produceert een bio ethanol haard minder warmte. Hierdoor is het ook niet geschikt als primaire verwarming, maar meer als bijverwarming.
  • Heet – Als de brandstof op is, is het belangrijk om het eerst een half uur te laten afkoelen, voordat je het gaat bijvullen. De haard kan namelijk erg heet zijn. Let dus ook goed op dat kleine kinderen niet in de buurt kunnen komen.

vrijstaande bio ethanol haard

Bekijk ook:
Warmte in huis: de openhaard
50x Woonkamer ideeën
Lelijke radiator? Radiatorombouw ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply