THESTYLEBOX

Interieur ideeën

Verschillende RAL kleuren wit 


Voor welke RAL kleur wit kies jij? Wit is niet zomaar gewoon wit. Er zijn een heleboel verschillende tinten wit. En ze kunnen een enorm verschil maken in de uitstraling van je ruimte. Fris, koel, modern en strak. Of juist warm, knus, huiselijk en gezellig. In dit artikel zetten we voor je op een rij welke RAL kleuren wit er zijn, wat voor effect ze hebben en hoe je ze het beste kan combineren.

ral kleuren wit

In dit artikel lees je:

 • Waarom wit altijd een goed idee is
 • Welke verschillende RAL kleuren wit zijn er?
 • Wat voor effect hebben deze RAL kleuren?
 • Verschillende wittinten met elkaar combineren
 • Met welke kleuren combineren deze wittinten mooi?
 • In het kort

Waarom wit altijd een goed idee is

Om te beginnen: waarom is wit altijd een goed idee? Witte verf op je muur is een goed plan omdat…

 • … het heel erg makkelijk te combineren is. Kan jij een kleur bedenken die niet samengaat met wit? Waarschijnlijk niet. Het ligt er wel aan welke wittint je kiest (daar lees je straks meer over).
 • … het je ruimte groter laat lijken. Met donkere muren lijkt een kamer kleiner, lichte muren hebben juist een ruimtelijk effect. En wat is er lichter dan wit?
 • … het je kamer lichter maakt. Het zorgt ervoor dat het daglicht en/of kunstlicht goed tot hun recht komen. Dat geeft een fijn en energiek gevoel.
 • … je het niet snel beu raakt. Een opvallende of schreeuwerige kleur kan super zijn voor de afwisseling, maar de kans is groot dat je er na een tijdje op uitgekeken bent. Wit blijft altijd goed.
 • … het absoluut niet trendgevoelig is. Wit gaat nooit uit de mode.
 • … het helemaal niet koud of kil hoeft te zijn (zoals soms gedacht wordt). Hierbij gaat het er ook weer om welke wittint je kiest.

ral kleuren wit muren

Welke verschillende RAL kleuren wit zijn er?

Wit is dus niet zomaar wit. Er zijn allerlei tinten. Je ziet het verschil tussen de meeste wittinten pas echt goed als je ze naast elkaar houdt. Op zichzelf lijken ze gewoon wit. Houd je ze naast elkaar, dan zie je pas dat de ene tint gelig is, de ander grijzig en de volgende juist weer blauwig.

Deze RAL kleuren wit zijn populair:

 • RAL 9001
 • RAL 9010
 • RAL 9003
 • RAL 9016

Vooral van RAL 9001 en 9010 gaan er heel wat potten doorheen. 9010 is de meest verkochte muurverf in Nederland. Dat is goed te begrijpen. Deze wittint is namelijk fris en tegelijkertijd niet te koel.

ral kleuren wit slaapkamer

Wat voor effect hebben deze RAL kleuren?

Deze wittinten lijken als je ze apart van elkaar ziet allemaal gewoon wit. Houd je ze echter naast een andere wittint, dan zie je dat er grote verschillen inzitten. Ze geven een ruimte dan ook een heel andere uitstraling.

RAL 9001

Gebroken wit met een crème tint. De ondertoon is beige. Dit zorgt ervoor dat de kleur warm, gezellig en huiselijk aanvoelt. Dit was lange tijd de populairste wittint.

Het is niet zo dat je met deze wittint een lichtbeige muur krijgt. Het beige is alleen een ondertoon. Toch vinden sommige mensen deze tint wat te warm, niet fris genoeg. Hierdoor matcht het minder goed met een strak en modern interieur.

ral kleuren wit 9001

RAL 9010

Gebroken wit met een geel/oranje/rode ondertoon. Al een tijd de meest geliefde wittint in ons land. In nieuwbouwwoningen wordt deze kleur vrijwel standaard gebruikt voor de muren, kozijnen, deuren en stopcontacten. Het wordt ook wel zuiver wit genoemd.

RAL 9010 heeft een mooie balans tussen fris en warm. Er zit genoeg warmte in om geen kil gevoel te geven, en tegelijkertijd ook weer niet zo veel warmte dat de kleur niet meer fris oogt.

Doordat deze tint niet te koel en niet te warm is, past het eigenlijk bij alle interieurs.

ral kleuren wit 9010

RAL 9003

Dit is het witste wit van het rijtje. Je zou kunnen zeggen spierwit. Het wordt ook wel signaalwit genoemd. Deze kleur wint aan populariteit. Het geeft je ruimte een lekker frisse uitstraling, maar voor sommige mensen voelt het net wat te kil aan met deze wittint. Je krijgt er geen knusse woonkamer van.

Voor een lekker frisse keuken, badkamer of werkkamer is RAL 9003 wel een hele goede. Het combineert het beste met een moderne inrichting.

ral kleuren wit 9003

RAL 9016

Dit is ook een erg frisse wittint. Aan dit wit is namelijk een vleugje blauw toegevoegd. Dat maakt de tint koel. Vooral geschikt als je een open, ruimtelijk en fris effect wilt creëren in een ruimte. Ga je voor warm en knus? Dan is dit niet de juiste kleur wit voor je.

RAL 9016 wordt ook wel verkeerswit genoemd.

ral kleuren wit 9016

Wit combineren met natuurlijke materialen

Ben je gek op wit, maar wil je niet dat de ruimte kil gaat aanvoelen? Natuurlijke materialen zijn de oplossing. Hiermee kan je los gaan met witte verf en de ruimte tegelijkertijd warm houden. Combineer strakke witte muren bijvoorbeeld met houten meubels. Ook zachte stoffen zijn absolute aanraders voor een wit én knus interieur.

ral kleuren wit combineren natuurlijke materialen

Met welke kleuren combineren deze wittinten mooi?

Wit gaat samen met letterlijk alle kleuren. Maar het verschilt wel per wittint welke kleuren er mooi bij staan. Hieronder wat toffe ideeën.

Zwart en wit

Met zwart en wit creëer je een stoer interieur. Om de boel niet kaal en koud te laten aanvoelen, zijn natuurlijke materialen een goed idee. Ook een zachte kleur toevoegen kan een mooi effect hebben.

Zwart gaat samen met elke wittint. Als je voor een stoer en modern interieur gaat, is RAL 9001 geen goed idee. Hier krijg je meer een klassiek tintje mee. Ook erg mooi, het ligt er maar net aan wat je wilt.

ral kleuren wit combineren zwart

Wit met felle kleuren

Houd je van sprankelend en kleurrijk? Combineer wit dan met felle kleuren. Gebruik wit als de rustige basis en kies daarnaast een felle kleur (of twee of drie) om eruit te laten springen. Hiervoor zijn RAL 9010, 9003 en 9016 geschikt. Ook hierbij is RAL 9001 geen goede optie. De crème tint ziet er een beetje raar uit in combinatie met felle kleuren. Alsof er iets niet klopt.

Wit met zachte kleuren

Wil je wel een vrolijk interieur, maar wil je het niet te druk maken? Ga dan voor zachte kleuren. Denk aan pasteltinten. Hiermee breng je vrolijke kleurtjes in huis, terwijl je het tegelijkertijd rustig houdt.

Alle wittinten gaan samen met zachte kleuren. Als je het fris wilt houden, is RAL 9001 niet de beste optie.

ral kleuren wit combineren zachte kleuren

Wit met donkere kleuren

Wil je juist donkere kleuren gebruiken? Dat kan natuurlijk ook. Donker hoeft helemaal niet somber te zijn. Het kan de ruimte juist ook mooi warm maken, extra dimensie creëren én een luxe uitstraling geven.

Combineer RAL 9001 bijvoorbeeld met donkerbruin of taupe voor een klassieke uitstraling.

Liever fris en modern? Ga dan voor een van de andere RAL kleuren in combinatie met bijvoorbeeld donkerblauw of donkergrijs. Of wat dacht je van donkerzeegroen?

In het kort

Wit is niet zomaar wit. Er zijn verschillende tinten die op het eerste oog niet zoveel van elkaar verschillen, maar die toch een compleet andere uitstraling hebben. Het ligt er vooral aan hoe warm of koel de tint is.

 • Houd je van warm? Kies dan voor RAL 9001.
 • Wil je het juist zo fris mogelijk? Dan is RAL 9016 een goede keuze.
 • Liever witter dan wit? Ga voor RAL 9003.
 • Een neutrale wittint die wel fris is, maar zeker niet te koel? Dat is RAL 9010.

Bekijk ook:
10x Tips voor een wit interieur
9x inspiratie voor muurkleuren

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply