THESTYLEBOX

Kinderkamer inspiratie

15x Peuterkamer ideeën


Meestal wordt het er wel zo’n beetje tijd voor als je kleintje twee jaar wordt. Er moet nu toch echt een nieuw, groter bedje komen, dus waarom niet meteen de hele babykamer aanpakken? Een echte grotejongens- of grotemeisjeskamer, hoe style je die? Dit artikel geeft je 15 inspirerende peuterkamer ideeën.

peuterkamer ideeën

Thema’s voor de peuterkamer ideeën

Werp één blik online en je komt om in de peuterkamer ideeën. Er zijn ontzettend veel leuke winkels en merken die de meest hebberigmakende kinderspullen verkopen. Dat is lastig kiezen! Als je niet weet waar je moet beginnen, is het handig allereerst een thema te selecteren. Zo creëer je voor jezelf een kader waarmee je volgens een bepaald kleurenschema of een specifieke stijl kunt inrichten. Meubels en decoraties uitzoeken wordt zo een stuk eenvoudiger, met een harmonieus eindresultaat tot gevolg.

#1 Autokamer

peuterkamer ideeën autokamer

Veel stoere jongetjes zijn er fan van, maar ook de meisjes blijven tegenwoordig niet achter. Auto’s zijn supercool en vormen een perfect thema voor een peuterkamer. Hier is een stoer raceautobed als uitgangspunt genomen. Het kleurenpalet van de kamer is op het bed afgestemd. Wat vroeger de commode was, is in dezelfde koningsblauwe kleur geschilderd en geheel in thema met autostickers beplakt. De muren hebben een zachtere kleur blauw gekregen om het geheel rustig te houden. De klok aan de muur past qua ontwerp en kleurstelling ook perfect bij het thema. Meer peuterkamer ideeën met autobedden vind je op InterieurDesigner.be.

jongenskamer auto's

Laat je het thema liever op een wat subtielere manier terugkomen? In deze pastelkleurige peuterkamer is met autobehang een accent op de muur gecreëerd. Dit supervrolijke en kleurrijke behang is uitermate geschikt voor een kinderkamer, maar door slechts banen behang te gebruiken, gaat het niet overheersen. 

#2 Dinosauruskamer

dinosaurusbehang

Er zijn maar weinig dieren die zo tot de verbeelding spreken als dinosaurussen. Is je kleintje nog heel klein, dan is het misschien nog wat angstaanjagend, maar sommige peuters vinden het maar wát spannend. Het leuke aan het dinothema is dat het groen als hoofdkleur heeft. Een goede reden om planten in de peuterkamer te verwerken. Zo zet je dinoknuffels meteen in hun natuurlijke omgeving. Kies voor vrolijk dinobehang om het thema een speels en vriendelijk karakter te geven. In deze mooie ruimte met houten vloer en meubels komt al dat groen goed tot zijn recht. De plant in juten mand maakt het helemaal af.

peuterkamer ideeën dekbedovertrek dino

Is je peuter al wat ouder en niet meer bang voor dino’s? Dan is een angstaanjagend dekbedovertrek als deze van Snurk wel heel cool. Slapen tussen de kaken van een T-rex, durft jouw kleine het aan? Ook in deze kamer is veel echt groen verwerkt. Dat staat niet alleen mooi, maar is ook goed voor de luchtkwaliteit in de ruimte.

#3 Circuskamer

peuterkamer ideeën circus

Leuk voor zowel jongetjes als meisjes: het circus! Het plafond van deze peuterkamer is heel creatief omgedoopt tot het dak van een circustent! Rood en geel vormen de hoofdkleuren, net als in een echte circustent. En sterren, vlaggetjes en polkadots zijn terugkerende patronen. Een leuk detail zijn de hoepels, die helemaal bij dit thema passen.

circuskamer

Ook het circusthema kun je op een minder overheersende manier uitwerken. Dit schattige hoekje lijkt op basis van de circusposter te zijn ingericht. De kleuren van de poster komen in pastelvariant terug op de muur en de kast. De opbergdozen met circusprint zijn er mooi bij uitgezocht. Het stokpaard maakt het helemaal af.

Muurdecoratie voor de peuterkamer ideeën

Speels en kleurrijk mogen de muren van een peuterkamer zijn! Dat is goed voor de ontwikkeling van de creativiteit van je kleintje en staat ook nog eens supervrolijk. Je kunt de muren van de peuterkamer op allerlei manieren decoreren.

#4 Creatief met verf

peuterkamer ideeën muur verven

In de peuterkamer kan je prima voor felle kleuren op de muur gaan. Verf een van de muren bijvoorbeeld geel, appeltjesgroen of aquablauw. Deze kleuren zijn zowel voor jongentjes als meisjes leuk. Ook leuk: een gedeelte van de muur verven. In deze schattige jongenskamer is rondom een soort lambrisering in mintgroen geschilderd. Meer inspiratie vind je in het artikel over een lambrisering schilderen in de kinderkamer.

peuterkamer ideeën krijtverf

Geef de muur direct een creatieve functie door ‘m met krijtverf te schilderen. Leuk om een hele muur mee te bedekken, zoals in deze meisjeskamer is gedaan, maar je kunt ook een smalle strook of een vierkant afplakken. Het is handig om dit bij het speelhoekje van de kamer te doen!

#5 Opvallend behang

peuterkamer ideeën behang

Ook met behang voor de peuterkamer kun je alle kanten op. We hebben al een paar behangetjes met kekke prints voorbij zien komen, maar wat dacht je van een reusachtige print? In deze junglekamer is met behang de illusie van een muurschildering gewekt. Kies een scène die goed bij het thema van de peuterkamer aansluit!

#6 Muurkleurplaat

peuterkamer ideeën kleurplaat op de muur

Naast verf en behang kun je de muren van de kinderkamer op nog veel meer manieren bekleden. Wat dacht je van een muurkleurplaat? Er zijn enorme kleurplaten en zelfs kleurplaatbehang op de markt met leuke thema’s zoals steden of dierentuinen. Je kleintje beleeft er urenlang kleurplezier aan en het einderesultaat is een super kleurrijke muur!

#7 Muurstickers

peuterkamer ideeën safarikamer muurstickers

Een andere creatieve manier om een saaie, witte muur op te leuken is door wandstickers op te plakken. Deze leuke dierenstickers passen perfect in een peuterkamer met safarithema. Ze hechten op alle gladde oppervlakken, zoals gestucte muren, deuren en ramen. En je kunt ze gewoon met water afnemen.

Meubels voor de peuterkamer ideeën

Voor de meubels in de peuterkamer geldt hetzelfde als voor kleding: je wil er niet te veel in investeren, want voor je het weet is je peuter eruit gegroeid. Kies daarom voor meubels op de groei en probeer meubels een nieuwe functie te geven. Zo blijft er meer budget over voor de accessoires!

#8 Meegroeibed

meegroeibed

 Duurzaamheid vertaalt zich tegenwoordig ook in meubels voor de peuterkamer. Zo zijn er speciale peuterbedjes voor op de groei! Een meegroeibed, heet dat. Begin op de kleinste stand en schuif het bed na verloop van tijd steeds verder uit tot normale afmetingen. Zo’n meegroeibed komt ook goed van pas als je kleintje het nog een beetje spannend vindt om ineens in een groot bed te slapen. Dit model begint met 1,40 meter en is vervolgens om te toveren tot 1,72 meter en 2,00 meter. Het enige wat je op den duur moet vernieuwen is het matras.

#9 Commode hergebruiken

peuterkamer ideeën muurverf 

Vieze luiers zijn eindelijk verleden tijd, maar dat betekent niet dat je de commode de deur uit hoeft te doen. Afhankelijk van het type commode dat je destijds hebt aangeschaft, kan je hem nog prima als opbergkast gebruiken. In deze pastelkleurige meisjeskamer heeft de commode een tweede leven gekregen. Hij is volledig volgens het pastelthema in een lichte lavendeltint geschilderd. Daar kan straks mooi al het speelgoed in!

Accessoires voor de peuterkamer ideeën

Met de decoraties kan je het thema van de peuterkamer nog verder uitwerken. Zorg voor decoraties die tegelijkertijd dienstdoen als speelgoed, dat geeft dubbel zoveel plezier! Het is nu bovendien tijd voor een echt speelhoekje of bureautje.

#10 Kleurrijk bedlinnen

unicorn dekbedovertrek

Ongetwijfeld een van de meest bekende merken voor bedlinnen voor kinderen is Snurk Amsterdam. Voor elk thema heeft Snurk wel een unieke set. De prints ontwerpt Snurk zelf, met eigen foto’s en een flinke dosis Photoshop. Al het bedlinnen is gemaakt van 100% biologisch katoen, dat op duurzame wijze in Portugal geproduceerd is. Het dinodekbed zagen we eerder al voorbijkomen. Is jouw kleine meid gek op paarden en unicorns? Dan zorgt dit dekbedovertrek ongetwijfeld voor sprookjesachtige dromen.

peuterkamer ideeën dekbedovertrek

Meer tijdloos bedlinnen heeft Snurk ook. Dit is een schattige set met gekleurde origamidiertjes. Olifanten, apen, dinosaurussen, vissen; dit dekbed is een must voor elke dierenliefhebber. En de set is ook nog leuk als je peuter een kleuter geworden is.

#11 Tipi

peuterkamer ideeën tipi 

Peuters verzamelen steeds meer speelgoed om zich heen waar ook actief mee gespeeld wordt. Alleen, of met vriendjes en vriendinnetjes. Het is daarom belangrijk in de peuterkamer een echt speelhoekje in te richten. Om dat speelhoekje te markeren, is een tipi een aanrader. Daar kan je kleine zich lekker in zijn of haar eigen wereld onderdompelen. En in deze peuterkamer staat het nog hartstikke bohemian ook!

#12 Bureautje met poef

bureau met poef

Ook alleen kunnen peuters zich steeds beter vermaken. Een bureautje om lekker aan te tekenen of the knutselen is dan ook een waardevolle toevoeging aan elke peuterkamer. Zo heeft de kleine een specifieke plek om lekker creatief te zijn en voorkom je bovendien dat knutselspullen overal en nergens in huis gaan rondslingeren. Ga voor een heel simpel bureautje als dit. Als je handig bent, maak je die eenvoudig zelf. Een mooie poef als stoeltje houdt het geheel speels en aantrekkelijk voor peuters.

#13 Speelkleed

peuterkamer ideeën kleed autoweg

Een mooi voorbeeld van decoratie dat tegelijkertijd dient als speelgoed, is een speelkleed. Een kleed geeft de ruimte een gezellige uitstraling en is lekker zacht om op te zitten. Maar als de print ervan ook nog uitnodigt tot spelen, sla je meerdere vliegen in één klap. Dit speelkleed met slingerweg is de perfecte ondergrond om met de autootjes op te spelen. Door het zwart-beige design is dit kleed bovendien de peuterkamervariant van het typisch Scandinavische kleed met grafische print. In dit artikel vind je meer manieren om de kinderkamer met een leuk vloerkleed meer sfeer te geven.

#14 Hinkelbaan

peuterkamer ideeën hinkelbaan

Nog zo’n leuk idee voor op de vloer: een heuse hinkelbaan. Misschien is dit niet zo’n goed idee als je een gehorig huis hebt, maar zo niet, dan kan jouw peuter zich als het regent ook binnenshuis uitleven. Schilder ‘m direct op de grond of koop ‘m als kleed. In deze peuterkamer zorgt het hinkelkleed voor een gezellige aankleding van de witte vloer.

#15 Opbergmanden

peuterkamer ideeën opbergmanden 

Als je je kleintje van jongs af aan leert na het spelen op te ruimen, heb je daar nog jarenlang plezier van. Hou het eenvoudig en zorg voor een reeks opbergboxen en –manden. Zo wordt speelgoed opruimen heel eenvoudig. Hier is een set manden strategisch direct naast het bed geplaatst. Speelgoed erin, deksel erop en deze vrolijk roze peuterkamer is weer netjes voor het slapengaan.

De mogelijkheden voor de peuterkamer zijn eindeloos. Met deze peuterkamer ideeën heb je ongetwijfeld de nodige inspiratie opgedaan, of ben je misschien wel op nieuwe ideeën gekomen. Veel plezier met inrichten!

Bekijk ook:
15x Stapelbed in de kinderkamer
Kledingrek kinderkamer
Een lambrisering schilderen in de kinderkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

1 Comment

  • Reply
    Hoe betrek je een kind bij de inrichting van de kinderkamer? 4x Tips! - THESTYLEBOX
    4 april 2024 at 15:50

    […] Bekijk ook: 15x Peuterkamer ideeën […]

  • Leave a Reply