THESTYLEBOX

Interieur ideeën

15x Kamerschermen en kamerverdelers


Denk jij bij een kamerscherm nog aan een ouderwets opklapbaar frame met bloemetjesstof ertussen? Think again. Kamerschermen zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten en voor verschillende doeleinden. En door een beetje creatief te denken, kun je ook andere objecten of meubelstukken als kamerscherm gebruiken. Zo geef je grote ruimtes knusse hoekjes, scherm je privéruimtes af, of creëer je extra opbergruimte. Dit artikel geeft je 15 ideeën voor kamerschermen en kamerverdelers.

1. Kamerindeling

Met kamerschermen die van de grond tot het plafond reiken, creëer je extra kamers waar die er eigenlijk niet zijn. Heb jij een kamer met meerdere functies? Bijvoorbeeld een woonkamer met werkgedeelte of een slaapkamer met woongedeelte? Breng er met kamerschermen een verdeling in aan. Deze houten kamerschermen kunnen open gehouden worden voor optische ruimtelijkheid, maar kunnen het slaapgedeelte ook effectief van de rest van de ruimte afscheiden.

kamerschermen kamerverdeling

2. Knus hoekje

Zo’n kamerscherm naast het bed zorgt tegelijkertijd voor extra knusheid. Dus ook als je slaapkamer helemaal geen tweede functie dient, kun je overwegen van het bed op een vergelijkbare manier een knus hoekje te maken. Hier is heel romantisch gekozen voor gordijnen, die naar wens aan weerszijden vastgemaakt kunnen worden. Zo lijkt het wel een hemelbed!

kamerschermen gordijn

3. Hoofdsteun met opbergruimte

Heb je genoeg ruimte in de slaapkamer om het bed in het midden van de ruime te positioneren? Gebruik dan een kast als hoofdsteun, room divider en opbergruimte ineen. Zo scherm je het bed optisch van de rest van de ruimte af, terwijl je er nog steeds omheen kunt lopen. Bovenop de kast heb je bovendien ruimte voor verlichting, een stapeltje boeken of een mooie plant. Bekijk ook eens het inspiratieartikel over kamerschermen met meerdere functies.

kast hoofd bed

4. Kledingkast

Uit hetzelfde artikel is ook dit idee nog een keer het vermelden waard. Gebruik je kledingkast als hoofdsteun voor het bed en als kamerscherm ineen! Hier is gekozen voor een open kledingkast, een ontwerp dat goed aansluit bij de trend van kledingrekken in de slaapkamer. Het voordeel van deze opstelling is echter dat je vanuit je bed niet naar je kleding kijkt en zo de rust in de ruimte bewaart.

kamerschermen kledingkast

5. Losstaande kamerschermen

Handig als je geen permanente afscheiding wil creëren en je je kamerscherm op verschillende plekken wil kunnen gebruiken: een losstaand, opvouwbaar kamerscherm. Dit is een stijlvolle houten variant die je bij een ensuite badkamer goed tussen badkamer en slaapkamer kunt gebruiken. Hier is daarmee direct een handige plek voor de kamerjassen gecreëerd.

kamerschermen room divider

6. Glas

Een andere mooie oplossing bij ensuite badkamers is een glazen wand als kamerscherm. Hierdoor blokkeer je de lichtinval niet en behoud je voldoende daglicht in de badkamer. De ruimtes zijn echter wel gevoelsmatig van elkaar afgescheiden. Bovendien staat glas hartstikke chic!

glazen wand slaapkamer

7. Glazen deuren

Glas doet het ook goed in de woonkamer. Wil je een gedeelte van de woonkamer af en toe kunnen afsluiten? Maak dan gebruik van glazen deuren. Dicht werken ze geluiddempend en warmtebesparend, zonder de lichtinval te belemmeren. Vooral bij doorzonwoningen is dit een ideale manier van de ruimte indelen.

kamerschermen deuren

8. Warmtebesparing

Dit glazen kamerscherm is bewust strategisch geplaatst. Het functioneert als een soort schuifdeur. Wanneer de open haard brandt, kan het glas de woonkamer volledig afsluiten, waardoor de warmte niet naar de andere woonruimtes verdwijnt. Opengeschoven vormt het glas simpelweg een mooie kamerverdeler.

kamerschermen warmte

9. Vrijstaande haard

Maar je kunt de haard zelf natuurlijk ook als kamerverdeler gebruiken! Hier is de open haard verwerkt in een vrijstaande muur, die als een soort veredeld kamerscherm de woonruimte effectief in twee gedeelten splitst. Deze indeling is extra benadrukt door de achterste ruimte van een donkere muur te voorzien, waardoor dit gedeelte donkerder en knusser oogt dan het ruime en lichte voorste gedeelte. Meer foto’s van dit prachtige huis vind je op Hoog.design.

moderne openhaard

10. Boekenkast

Het is sowieso handig een kamerscherm meteen een tweede functie te geven. Ben je een echte boekenwurm en kun je geen afstand doen van al je boeken? Dan kun je een smalle stellagekast als kamerscherm en boekenkast in één gebruiken. Zo worden jouw boeken bovendien mooi in de spotlight gezet.

kamerschermen boekenkast

11. Kunstgalerij

Te weinig ruimte voor al die schilderijen, prints en foto’s die je hebt verzamelt? Gebruik een kamerscherm als heuse kunstgalerij. Hier is het zitgedeelte van de woonkamer rustig gehouden door een kamerverdeler te plaatsen en die alleen aan de achterkant vol te hangen met wall art. Zo heb je voor al je kunstschatten een uitgesproken plek in huis.

kamerschermen kunstgalerij

12. Pergola

Buiten in de tuin kan een enkele pergola goed als ‘kamerscherm’ dienen en verschillende onderdelen van de tuin van elkaar scheiden. Maar waarom zou dat binnenshuis niet kunnen? Als je van groen houdt, installeer dan een constructie van palen waar je planten aan kan hangen of zelfs tegenaan kan laten groeien. Hoe dichter begroeid, hoe meer afscherming.

groen in huis

13. Groenconstructie

Een variant op de pergola is deze mooie constructie met plantenbakken. Deze stellagekast met speels design en plantenbakken van verschillende afmetingen biedt meer dan genoeg ruimte voor veel groen in huis. Handig als je verder niet veel ruimte voor groen hebt.

kamerschermen plantenbak

14. Verrijdbare plantenbak

Eén joekel van een plantenbak kan ook goed dienst doen als kamerscherm. Wat dacht je van een verrijdbare plantenbak die ook nog eens makkelijk te verplaatsen is? Dit idee is niet alleen geschikt voor in huis, maar vooral ook voor op kantoor. Op kantoor is er vaak niet veel ruimte voor, maar planten zijn juist daar heel belangrijk voor een gezonde atmosfeer. Door een plantenbak als deze tussen verschillende werkplekken te plaatsen, zorg je voor extra zuurstof in de lucht én krijgen de werknemers voldoende privacy. Deze plantenbak is verrijdbaar; ideaal als de kantoorindeling nogal eens verandert.

kamerschermen verrijdbare plantenbak

15. Prikbord

Ook handig op kantoor, of als je thuis een afgescheiden werk- of studieplek wil creëren: een prikbord als kamerscherm. Aan deze luxe variant kun je plankjes bevestigen, zodat je er ook kantoorartikelen op kwijt kunt. Raak nooit meer memo’s, to-do-lijstjes of een belangrijke uitnodiging kwijt! Je kunt in plaats van een prikbord ook een magneetbord, white board, of krijtbord als kamerscherm neerzetten. Ideaal als je snel ergens een idee, afspraak of taak wil noteren.

thuiskantoor

Met een kamerscherm kun je een ruimte eenvoudig in tweeën splitsen. Maar dat is lang niet het enige voordeel ervan. Want als je daar behoefte aan hebt, kan je ook gebruikmaken van een object of meubelstuk dat zelf ook een functie heeft, bijvoorbeeld als kast, displayruimte of verticale tuin. En indien flexibiliteit noodzakelijk is, ga je voor een verplaatsbaar of inklapbaar kamerscherm. Zo kan je de ruimte volledig volgens jouw wensen en behoeften transformeren.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

4 Comments

 • Reply
  Gea Godefridi
  17 april 2021 at 15:36

  Hoi op het eerste plaatje staat een scherm wat je tussen de muur en vloer kunt klemmen. Maar ik kan nergens vinden waar dit eventueel te koop is. Weten jullie dit toevallig?

  • Reply
   Kimberly
   3 januari 2022 at 06:22

   Heeft u dit ondertussen gevonden? Ik zou het ook wel graag horen anders 😉

   • Reply
    sonni
    20 januari 2022 at 17:56

    ik zoek precies hetzelfde!

 • Reply
  Bernadette
  12 juli 2021 at 01:18

  Hallo,

  Dat zou ik ook graag willen weten 🙂

 • Leave a Reply