THESTYLEBOX

Geen categorie

Welke ventilatiesystemen bestaan er?


Soorten ventilatie

Het is erg belangrijk om je huis goed te ventileren. Omdat er geleefd wordt in huis, ontstaat er vervuilde lucht. Je staat er misschien niet bij stil, maar dat ontstaat al bij koken, douchen, zweten en zelfs ademen. Bij mensen die hun huis niet goed ventileren, kunnen verschillende problemen ontstaan. Van een muffe lucht tot hele erge gevallen zoals het schimmels en zelfs bacteriën. Daarom is een ventilatiesysteem zelfs bij alle nieuwbouwwoningen. Je kan je huis op verschillende manieren ventileren. Vandaag geven we antwoord op dé meest gestelde vraag over ventilatie in huis: Welke ventilatiesystemen bestaan er?

Ventilatie in huis wordt onderverdeeld in vier verschillende soorten. Ventilatiesysteem A is natuurlijke ventilatie, en ventilatiesystemen B, C en D zijn verschillende soorten mechanische ventilatie. Ventilatiesysteem A en B zijn deels mechanisch, en D is volledig mechanisch. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende soorten ventilatiesystemen.

Ventilatiesysteem A: natuurlijke ventilatie

Ventilatiesysteem A is natuurlijke ventilatie. Dit houdt in dat zowel de luchtaanvoer als luchtafvoer op een natuurlijke manier gebeurt via ramen, kieren en roosters. Omdat het volledig natuurlijk gebeurt, heb je met dit systeem geen energieverbruik. Het nadeel van dit systeem is dat je heel erg afhankelijk bent van het weer. Als het bijvoorbeeld mistig weer is of als het heel erg winderig is, dan werkt dit systeem niet optimaal.

Kosten: €1500 – €2000

Ventilatiesysteem B: Mechanische toevoer en natuurlijke afvoer

Ventilatiesysteem B is deels mechanisch en deels natuurlijk. De luchttoevoer gebeurt op een mechanische manier, terwijl de afvoer op een natuurlijke manier via ramen, kieren en roosters gebeurt. Doordat de luchttoevoer mechanisch is, kan de verse lucht eerst gefilterd worden, wat natuurlijk een groot voordeel is. Een nadeel van dit systeem is dat je te maken hebt met relatief hoog verbruik. Van alle mechanische ventilatie wordt het minst voor ventilatiesysteem B gekozen.

Kosten: €3000 – €4000

Ventilatiesysteem C: Natuurlijke toevoer en mechanische afvoer

Ventilatiesysteem C werkt eigenlijk precies op een tegengestelde manier als ventilatiesysteem B. De luchttoevoer gebeurt op een natuurlijke manier, terwijl de afvoer op een mechanische manier gebeurt.

Kosten: €3500 – €4500

Ventilatiesysteem D: Volledige mechanische ventilatie

Ventilatiesysteem D is het enige systeem die volledig mechanisch werkt. Dit houdt in dat zowel de luchttoevoer als luchtafvoer volledig mechanisch gebeurt. Vandaar dat dit systeem ook wel balansventilatie wordt genoemd. Het is aan te raden om ventilatiesysteem D met warmterecuperatie te nemen, die ervoor zorgt dat het energieverbruik laag blijft. Je kunt het wellicht al raden dat ventilatiesysteem D de meest comfortabele keuze is. Het wordt dan ook het meest aangeraden, mits het budget het toestaat.

Kosten: €6500 – €7500

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply