THESTYLEBOX

Interieur ideeën

8x Tips voor inbouwspots in huis


tips inbouwspots huis

Inbouwspots zijn super populair in woningen. Ten eerste ziet het er super strak uit, omdat ze netjes in het plafond worden verwerkt. Daarnaast zijn inbouwspots ook gewoon een hele mooie vorm van verlichting in huis. Inbouwspots zijn dus altijd een goed idee, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Daarom hebben we een aantal hele handige tips bij elkaar verzameld van ontwerpers, architecten en lichtspecialisten, over hoe je inbouwspots in huis zou moeten gebruiken.

1. Kantelbare inbouwspots dicht op de muur

Inbouwspots kan je op verschillende manieren gebruiken. Kantelbare inbouwspots kan je bijvoorbeeld heel mooi gebruiken om een bepaalde muur in de spotlight te zetten. Wanneer het licht van een verticaal oppervlak in een kamer wordt weerkaatst, creëert het een groot gevoel van verlichting.

Kantelbare inbouwspots dicht op de muur

2. Creëer een spotlight in de ruimte

Soms kan het een goed idee zijn om inbouwspots te gebruiken om een bepaald object in de ruimte te benadrukken. Je kunt in onderstaande badkamer zien hoe mooi de witte badkamer spots zijn gebruikt als spotlight. Het richt precies op het prachtige klassieke vrijstaand bad op pootjes, waardoor alle aandacht terecht daarnaartoe gaat.

spotlight creëren inbouwspots

3. Kies de juiste stijl die bij jouw interieur past

Inbouwspots heb je in heel veel verschillende soorten, stijlen en materialen. Neem de tijd om de inbouwspots te vinden die bij jouw interieur past. Wil je dat ze minder opvallen aan het strakke witte plafond? Kies dan voor witte inbouwspots. Wil je juist dat ze in het oog springen? Kies dan voor een contrasterende kleur, zoals zwart of zilver. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van verschillende badkamer spots.

soorten inbouwspots

4. Ga voor de juiste lichtkleur

Vanwege de duurzaamheid van led lampen, kiezen heel veel mensen voor led inbouwspots. Er zijn tegenwoordig wel degelijk led inbouwspots die ook heel mooi en warm licht geven. Ga daar daarom ook naar op zoek. Alleen met de juiste lichtkleur en warmte, kan de gewenste sfeer gecreëerd worden. Het is daarom ook mogelijk dat je voor de slaapkamer een andere lamp met een andere warmte en kleur wilt dan de woonkamer, keuken en badkamer. De lichtkleur wordt aangegeven met de waarde Kelvin.

inbouwspots lichtkleur

5. Wat is de beste hoeveelheid watt voor de inbouwspots?

Dit vraag je je zeker af omdat je de lichtopbrengst wilt weten? Het aantal watt of wattage zegt echter niets over de hoeveelheid lichtopbrengst, maar meer over het verbruik. Als je wilt weten wat de lichtopbrengst is van een inbouwspot, dan moet je kijken naar het aantal Lumen. Het beste is om een zo laag mogelijk wattage te nemen en zoveel mogelijk Lumen lichtopbrengst te krijgen.

6. Een dimmer is altijd een goed idee

Een dimmer is altijd een goed idee, ook voor inbouwspots. Met een dimmer kan je altijd de intensiteit van het licht aanpassen op basis van de stemming die je wilt creëren. En dat kan in elke ruimte in huis goed van pas komen, of dat nou de keuken, de woonkamer of de slaapkamer is.

dimmer inbouwspots

7. Combineer inbouwspots met andere vormen van verlichting

Het doel van inbouwspots is niet alleen zichtbaarheid, maar ook om aandacht en ambiance toe te voegen aan een ruimte. Daarom is het een goed idee om niet alleen inbouwspots te nemen, maar ook te combineren met andere vormen van verlichting, zoals wandlampen, tafellampen en hanglampen. En kaarsen zijn ook hele mooie sfeermakers.

Inbouwspots combineren

8. Hoeveelheid inbouwspots en de afstand tussen de inbouwspots

Dit zijn twee van de meest gestelde vragen als het gaat om inbouwspots in huis. Hoeveel inbouwspots heb ik nodig en wat is de afstand tussen de inbouwspots? Hier is helaas geen eenduidig antwoord voor. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van het plafond, soort ruimte en de lichtsterkte van de lampen. De antwoorden zijn dus altijd anders. Het is wel aan te raden om hier altijd goed over na te denken.

aantal en afstand inbouwspots

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

1 Comment

 • Reply
  Karima van Sukhi
  5 augustus 2019 at 05:20

  Ik ben gek op inbouwspots! Ik vind al die lampen altijd zo rommelig eruit zien 🙂

  Groetjes,
  Karima van Sukhi

 • Leave a Reply