THESTYLEBOX

Do-it-yourself

Muren stucen of behangen?


Stucen of behangen

Als je mooie strakke muren in huis wilt, dan heb je eigenlijk twee opties. Je kunt de muren stucen of je kunt de muren behangen. Dit is dan ook een veelgestelde vraag, is het beter om de muren te stucen of te behangen? Zoals je kan raden, zijn de meningen zijn hier over verdeeld. De een vindt dat stucen beter is, terwijl de ander het beter vindt om de muren te behangen. Wij zetten de voordelen en nadelen op een rijtje, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken voor de muren in jouw huis.

Stucen

Stucen is een populaire methode om muren en plafonds egaal af te werken. Als een muur bijvoorbeeld niet recht is of gaten en scheuren bevat, dan kan je ervoor kiezen om de muur egaal te stucen. Als het hele grote gaten en scheuren zijn, dan is stucen zelfs de enige oplossing. Als je bijvoorbeeld een oude bakstenen muur wilt veranderen naar een strakke egale muur, dan kan je deze eerst strak en egaal stucen en vervolgens behangen of sauzen.

Tegenwoordig ben je tussen €15 – €25 per vierkante meter kwijt als je het stucen over laat aan een stucadoor. Daarnaast heb je dus ook nog kosten om de muren te behangen of te sauzen. Gestuukte muren zijn egaal en strak, maar let wel op dat er risico is, dat er scheuren gaan ontstaan. Dit wordt als een groot nadeel gezien van stucen. In bestaande woningen is de kans kleiner, maar bij nieuwbouwwoningen zijn scheuren bijna niet te voorkomen. Daarom kiezen veel mensen ervoor die een nieuwbouwwoning hebben om de muren te behangen.

Behangen

Je kan je muren dus ook behangen. Hier wordt meestal glasweefsel behang voor gebruikt. Vroeger werd glasweefselbehang vooral gebruikt in kantoren en openbare gebouwen. Het belangrijkste voordeel van glasweefselbehang is dat het enorm sterk is. Ideaal dus om gaten en scheuren in de muren mee weg te werken. Zo heeft het dus ook een scheur overbruggende werking. Na het behangen kan je de muren verven in jouw gewenste kleur. Doordat veel glasweefselbehang voorbehandeld is met een geïmpregneerde laag, hoef je slechts één laag verf aan te brengen. Dit scheelt niet alleen voor je portomonnee maar ook in arbeid.

Veel mensen hebben het idee dat behangen geen strak resultaat oplevert, maar ook behangen muren kunnen absoluut een hele strakke uitstraling hebben. Als je het goed doet, dan kan je het zelfs bijna niet onderscheiden van strakke gestuukte muren. Glasweefsel behang is verkrijgbaar in verschillende geweven patronen. Als je een super strakke muur wilt, dan kies je voor een fijn patroon. Maar er is bijvoorbeeld ook glasweefselbehang verkrijgbaar met een mooi visgraat patroon. Als je het volledige proces door een professional laat doen, behangen én sauzen, dan moet je rekenen op een bedrag tussen €10 – 15 per vierkante meter. Je kunt het echter ook heel eenvoudig zelf doen. Onderstaande video laat zien hoe je glasweefsel behang kan aanbrengen.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply