THESTYLEBOX

Slaapkamer inspiratie

25x Kleine slaapkamer inrichten tips


Een kleine slaapkamer? Geen probleem! Klein kan ook heel fijn zijn. Zeker als je het inrichten van je kleine slaapkamer slim aanpakt. En dat doe je met deze tips. We hebben er maar liefst 25 voor je op een rij gezet! Tips voor onder andere licht, kleuren, meubels, decoratie en opbergen.

kleine slaapkamer inrichten tips

1. Natuurlijk licht!

Hoe meer licht er in je kamer binnenkomt, hoe groter de ruimte lijkt. Laat daarom zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen. Dat doe je door ervoor te zorgen dat de ramen zo vrij mogelijk zijn. Denk hierbij aan:

 • Lichtkleurige vitrages die veel licht doorlaten
 • De gordijnen/rolluiken zoveel en zover mogelijk openen overdag
 • Geen grote decoratiestukken voor het raam zetten
 • Het raam ook aan de buitenkant zoveel mogelijk vrijhouden (bijvoorbeeld geen grote planten of bomen voor het raam)

kleine slaapkamer licht

2. Goede verlichting

Natuurlijk ben je niet alleen afhankelijk van het daglicht wat binnenkomt. De verlichting die je voor je slaapkamer kiest heeft ook een enorme invloed. Een hanglamp aan het plafond is uiteraard een goed idee, zodat je geen ruimte op de grond kwijt bent. Ga je voor een grote hanglamp? Kies dan voor een lichte kleur (zie ook de volgende tip!).

Heeft je slaapkamer een laag plafond? Ga dan voor een plafonnière in plaats van een hanglamp. Een wandlamp is natuurlijk ook een goede optie!

Heb je op je nachtkastje geen ruimte voor een lamp? Of heb je gewoon helemaal geen ruimte voor een nachtkastje? Dan kan je natuurlijk ook een kleine wandlamp bij je bed hangen.

kleine slaapkamer verlichting

3. Lichte kleuren

Nog meer over licht! Nu zijn lichte kleuren aan de beurt. Deze weerkaatsen meer licht, waardoor je kamer weer ruimer lijkt. Kies dus zoveel mogelijk voor lichte kleuren zoals wit, lichtbeige of lichtgrijs.  Dit geldt niet alleen voor de muren en de vloer, maar voor alle grote oppervlakten. Denk dus ook aan bijvoorbeeld de gordijnen, je kledingkast, je bed en zeker ook je lakens.

Wil je het graag wat kleurrijker maken? Kies dan toch ook het liefst voor lichte kleuren. Bijvoorbeeld zachte pastels.

Ga jij toch echt liever voor fellere of donkerdere kleuren? Maak dan voor jezelf de afweging wat je belangrijker vindt in je slaapkamer: een ruimtelijk gevoel of je favo kleuren. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen deze kleuren alleen op kleine oppervlakten te gebruiken.

Over het algemeen kan je het echter niet te bont maken. Hoe lichter en neutraler je de basis houdt, hoe ruimer je kamer lijkt.

kleine slaapkamer lichte kleuren

4. Wat wil je in je slaapkamer hebben?

Neem de tijd om eens rustig na te denken over wat je precies in je slaapkamer wilt hebben. Als de ruimte beperkt is, moet je waarschijnlijk keuzes maken. Is een grote kledingkast per se nodig in je slaapkamer? Of zou je bijvoorbeeld ook voor een kleine kledingkast kunnen gaan voor je dagelijkse kleding en je andere kleding ergens anders opbergen? Is het nodig om je schoenen in je slaapkamer op te bergen of kan je een (grote) schoenenkast in de hal zetten?

Of nog beter: kan je je kledingkast misschien helemaal ergens anders plaatsen? Bijvoorbeeld in de logeerkamer of hal.

kleine slaapkamer nachtkastje wandplank

5. Rust!

Net als donkere kleuren, maakt ook drukte je slaapkamer kleiner. Bij drukte kan je bijvoorbeeld denken aan drukke patroontjes. Bijvoorbeeld gordijnen, behang of lakens met patronen. Deze kan je dus beter vermijden.

Ook de rest van de inrichting kan je het beste rustig aanpakken. Dus niet allerlei losse spulletjes. Zeker niet in allerlei verschillende kleuren. Rust creëer je namelijk ook door voor een rustig kleurenpallet te kiezen, met neutrale kleuren die mooi op elkaar aansluiten. Grote kleurcontrasten kan je beter vermijden.

industriele kleine slaapkamer

6. Hoe kleiner, hoe beter?

In een kleine slaapkamer kan je uiteraard niet een heleboel grote meubels kwijt. Toch is het ook geen aanrader om alles zo klein mogelijk te houden. Dan kan de kamer er al snel uit gaan zien als een slaapkamertje van een poppenhuis. Waarschijnlijk niet wat je wilt!

Wees dus niet bang om ook een groot meubelstuk neer te zetten. Vind jij een ruim bed belangrijk? Maak dit dan het grote centrale meubelstuk in je kamer. Wil je juist lekker veel kastruimte? Dan kan je een grote kledingkast de hoofdrol in je kamer geven.

kleine slaapkamer wanddecoratie

7. Meubels met slanke en hoge poten (of gewoon zonder!)

Bij meubels gaat het zeker niet alleen om het formaat. Het design heeft een enorme invloed op hoeveel ruimte ze optisch gezien in beslag nemen. Meubels met slanke en hoge poten zijn een goede keuze, omdat die je slaapkamer groter laten lijken.

Meubels zonder poten hebben ook een ruimtelijk effect. Denk bijvoorbeeld aan een nachtkastje dat aan de wand gemonteerd wordt.

kleine slaapkamer bank voeteneinde

8.Bed met opbergruimte

In een kleine slaapkamer zit je vast verlegen om meer opbergruimte. Kies daarom voor slimme meubels zoals een bed met opbergruimte erin. Hier kan je ontzettend veel in kwijt. Bijvoorbeeld schoenen die je niet vaak draagt of kleding van het andere seizoen.

Je hebt bijvoorbeeld bedden met ingebouwde lades eronder. Dit ziet er erg netjes uit. Heb je niet genoeg ruimte rondom je bed om die lades te openen? Dan kan je kiezen voor een bed waarbij je het matras en de lattenbodem omhoog kan klappen, waarmee je een enorme opbergruimte opent.

Heb je al een prima bed zonder opbergruimte? Dan kan je natuurlijk ook gewoon opbergbakken onder je bed plaatsen om deze ruimte te benutten!

kleine slaapkamer bed met opbergruimte ladekast ikea

9. Grote spiegel

Spiegels zijn je beste vriend als het gaat om ruimtes optisch groter maken. Hang dus een flinke spiegel in je slaapkamer op. Bijvoorbeeld boven je bed. Ook een kledingkast met spiegeldeuren is een topidee!

kleine slaapkamer grote spiegel

10. Accessoires in een kleine slaapkamer

Zoals gezegd bij tip 5 kan je een kleine kamer het beste rustig houden. Maar we willen natuurlijk geen slaapkamer die helemaal kaal is! Aankleding is daarom gewoon welkom. Je wilt natuurlijk niet alleen je kamer ruimtelijk maken, maar zeker ook gezellig.

Denk aan wanddeco, een tapijt en mooie kussens op bed. Ook planten zijn meer dan welkom in de slaapkamer. Die geven sfeer en kunnen ook helpen om de lucht te zuiveren. Twee vliegen in een klap!

Weinig ruimte om een plant neer te zetten? Heb je al aan bovenop je kledingkast gedacht? Hier kan je misschien een mooie (hang)plant kwijt. Ook planten aan het plafond hangen is een goed idee als je weinig ruimte hebt.

kleine slaapkamer decoratie

11. Benut de wanden

Heb je helemaal geen meubelstukken om wat gezellige planten of accessoires op kwijt te kunnen? Dan is een wandplank ideaal. Boven je bed is vast wel een plekje. En dat brengt ons bij deze tip: benut de wanden. Niet alleen om je kamer gezellig te maken, maar ook gewoon voor praktische zaken als dat nodig is.

Zo kan je bijvoorbeeld een wandplank gebruiken als nachtkastje, als boekenplank of om je tassen en schoenen op te zetten. Een wandplank met wat mandjes erop geeft je ook veel opbergruimte. Bijvoorbeeld voor kleding of verzorgingsproducten.

Of wat dacht je van een stang of rek om kleding aan te hangen? Zo benut je de wanden en hoogte optimaal.

kleine slaapkamer wandplank boven bed

12. Een hoogslaper kan ook voor volwassenen!

Nu we het toch hebben over het benutten van de hoogte, heb je wel eens gedacht aan een hoogslaper? Bij een hoogslaper denken we al snel aan een kinderkamer, maar voor volwassenen kan een hoog bed ook een geweldige oplossing zijn. Het geeft je zoveel meer ruimte. Bijvoorbeeld voor een fijne werkplek of een ruime kledingkast. Onder een tweepersoonshoogslaper zou je zelfs een mini walk in closet kunnen maken!

kleine slaapkamer hoogslaper

13. Hoe groot bed wil je?

Over bedden gesproken: hoe groot moet je bed eigenlijk zijn? Misschien kies je automatisch voor een tweepersoonsbed van 180 cm breed, maar is dat eigenlijk wel nodig? Misschien is een bed van 160 cm breed ook wel prima.

Ben je alleen en vind je een eenpersoonsbed niet fijn? Dan is een twijfelaar een fijne tussenoplossing!

sfeervolle kleine slaapkamer inrichten

14. Kast rond je bed

We gaan nog even door over bedden, want hier valt gewoon veel winst te halen! Heb je al gedacht aan een kast rondom je bed? Denk hierbij aan hoge kasten aan beide zijdes van het bed, die boven het bed doorlopen. Deze kasten zijn zeker ook in mooie en strakke designs te krijgen en leveren je een heleboel opbergruimte op!

Als er naast je bed geen ruimte is, kan je natuurlijk ook alleen voor kasten boven je bed kiezen.

kleine slaapkamer kast rondom bed

15. Bed op ladekasten

Een andere optie voor veel opbergruimte bij je bed is een bed op ladekasten. Zeker als je je bed iets hoger maakt dan gebruikelijk, levert dit je een zee aan opbergruimte op. Zo’n bed kan je op maat laten maken, of DIY-en met standaard ladekastjes.

kleine slaapkamer bed op ikea malm ladekasten

16. Nachtkastje met opbergruimte

Ook je nachtkastje kan je mooi combineren met wat extra opbergruimte. Kies bijvoorbeeld voor een nachtkastje met lades. In plaats van een kastje, kan je ook voor een mooie poef met opbergruimte gaan. Of een mand met een stevig deksel.

kleine slaapkamer nachtkastje met opbergruimte

17. Kledingkast met schuifdeuren

Kies je voor een kledingkast met openslaande deuren? Dan moet je ruimte vrijhouden voor de deuren. Zonde van de beperkte ruimte die je hebt! Zeker aangezien je naast de ruimte voor de deuren ook nog rekening moet houden met loopruimte.

Een kledingkast met schuifdeuren is daarom een veel betere keuze in een kleine slaapkamer.

kleine slaapkamer kledingkast schuifdeuren

18. Hoge kledingkast

Ook met je kledingkast is het handig om de hoogte weer goed te benutten. Ga voor een extra hoge kast, ook als je een krukje nodig hebt om bij de bovenste planken te komen. De hoge vakken kan je gebruiken voor extra dekens, kussens of kleding voor het andere seizoen.

Heb je al een prima kledingkast die je niet wilt vervangen? Dan kan je de ruimte boven je kledingkast ook benutten met manden of mooie opbergbakken. Kies voor opbergers in neutrale kleuren die niet doorschijnen. Anders wordt het al snel druk en rommelig en dat wil je juist voorkomen in je kleine slaapkamer!

kleine slaapkamer grote kledingkast

19. Een kast op maat

Hoe goed je ook zoekt, meubels die 100% goed passen zal je waarschijnlijk niet vinden. Om de beperkte ruimte die je hebt goed te benutten, is een kast op maat daarom echt een aanrader. Hiermee benut je letterlijk iedere beschikbare centimeter.

kleine slaapkamer kast op maat

20. Opbergen aan de deur

Aan de achterkant van de deur kan je handig wat spullen kwijt. Hang er bijvoorbeeld een kapstokje aan voor je badjas of je sjaals. Of benut de hele deur door er een schoenenopberger aan te hangen. Niet altijd de mooiste oplossing, maar wel erg praktisch.

kleine slaapkamer inrichten haken aan deur

21. Lange gordijnen

Dit is een goed voorbeeld van dat het niet altijd beter is om alles klein te houden in een kleine ruimte. Bij gordijnen kan je namelijk beter voor lang gaan! Mooie lichte en neutraalgekleurde gordijnen van het plafond tot de vloer laten je kamer hoger en groter lijken. Bovendien geven ze een onwijs luxe uitstraling! Wat wil je nog meer?

kleine slaapkamer lange gordijnen kledingkast

22. Een schuin dak?

Heb je een schuin dak in je kleine slaapkamer? Dan moet je nog slimmer met de beschikbare ruimte omgaan. Die schuine wand lijkt namelijk al snel verloren ruimte. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn! Dit is de ideale plaats voor een op maat gemaakte kast.

Geen geld om daarin te investeren? Met een paar kledingroedes, planken en een gordijn ervoor kom je ook al ver. Eventueel gecombineerd met een lage ladekast die netjes onder de wand past.

kleine slaapkamer schuine wand

23. Opgeruimd staat netjes!

Zoals we al zeiden is rust belangrijk in een kleine ruimte. Houd je slaapkamer daarom opgeruimd. Dat laat je kamer ruimer lijken en voelt bovendien veel fijner aan. Voor een opgeruimde kamer is het belangrijk dat alles een vaste plek heeft. Voor spullen die je vaak gebruikt is het belangrijk om voor een makkelijk bereikbare plek te kiezen, zodat je geen excuus hebt om ze te laten slingeren!

grijze muur kleine slaapkamer

24. Een grote opruiming

Wat ook belangrijk is om je kamer opgeruimd te houden, is dat je niet te veel spullen hebt. Geen overvolle kasten waar je spullen in moet proppen en allerlei spullen waar je eigenlijk geen goede vaste plek voor hebt.

Heb jij meer spullen dan je met goed fatsoen kwijt kan? Houd dan een grote opruiming! Doneer, verkoop of gooi weg. Hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hoeft op te bergen en op te ruimen. En hoe makkelijker je het jezelf dus maakt. Die paar uurtjes die je kwijt bent aan een grote opruiming heb je dus zo “terugverdiend”.

glazen wand kleine slaapkamer inrichten

25. Zie het positief

Als laatste, maar zeker ook belangrijk: zie het positief! Baal er niet van dat je weinig vierkante meters tot je beschikking hebt, maar zie het als een uitdaging om de ruimte optimaal te benutten. En hoe kleiner je ruimte, hoe minder tijd je hoeft te besteden aan opruimen en schoonmaken!

kleine slaapkamer inrichten bedlinnen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

2 Comments

 • Reply
  Design trends voor de slaapkamer - THESTYLEBOX
  20 augustus 2021 at 09:14

  […] ook: 25x Kleine slaapkamer inrichten tips 20x Slaapkamer ideeën Duurzame slaapkamer […]

 • Reply
  Flip
  9 juni 2023 at 14:29

  Mooi en duidelijk artikel. Goeie tips. Goed dat je aangeeft dat niet alle meubelen klein moeten zijn, wordt vaak gedacht :). Aanvulling zou nog kunnen zijn dat je optisch de ruimte groter kan laten lijken door bijv. laminaat in bepaalde richting te leggen.

 • Leave a Reply