THESTYLEBOX

Tuin & balkon inspiratie

Inspiratie voor een Orangerie


Ben jij ook een planten- en tuinliefhebber en baal je ook enorm wanneer het weer herfst en winter wordt? Na zo’n heerlijke periode van zon en warme temperaturen met de leukste dagen buiten in de tuin, is het altijd zo’n domper dat je weer zoveel binnen moet zitten. Ook al zijn er zonnige winterdagen, echt buiten zitten kan helaas niet. Daarom leek het mij leuk om eens te kijken naar inspiratie voor een orangerie, oftewel een wintertuin. Want als je nu bedenkt dat je graag een wintertuin wilt hebben komende winter, dan heb je nog alle tijd om er eentje te bouwen of in te richten.

Een orangerie in de tuin of aan huis

Eigenlijk is een orangerie een gebouw waar je in de winter planten bewaart die in de zomer buiten staan. Omdat het buiten te koud wordt, overwinteren ze in een orangerie. Vroeger werd het gebouwd om te kunnen pronken met de mooie en exotische planten die men had. Deze werden namelijk meegenomen uit verre landen en de kolonies.

Tegenwoordig is een orangerie niet alleen een plek voor de planten maar ook voor jezelf. Je kan er heerlijk tuinieren in een wintertuin, genieten van het zonlicht en toch lekker warm zitten in de winter. De ideale plek voor liefhebbers van groen!

Orangerie-5

Orangerie-4

Orangerie-3

Orangerie-2

De architectuur van een orangerie

In de meeste gevallen is zo’n gebouw gemaakt van glas waardoor er zoveel mogelijk licht naar binnenvalt en het lekker warm wordt. Dit is perfect voor de meeste planten die overwinteren en hierdoor wordt de zomer een beetje nagebootst. Zorg er dus voor dat wanneer je een wintertuin gaat aanleggen of inrichten dat de ruimte zoveel mogelijk glas heeft. Denk bijvoorbeeld eens aan dakramen, schuifdeuren en overige ramen voor de toelating van natuurlijk licht.

Bronnen: femina.dk

 

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply