THESTYLEBOX

Droomhuis

Hypotheken met NHG sterk in trek in eerste kwartaal van 2020


hypotheken nhg 2020

In het eerste kwartaal van 2020 zijn er meer NHG-hypotheken afgesloten. Onzekere tijden zorgen mogelijk voor een toenemende vraag naar de garantie.

Meer NHG-Hypotheken gesloten

In het eerste kwartaal van 2020 zijn er aanzienlijk meer hypotheken met garantie afgesloten dan in het voorgaande jaar. Het aantal NHG hypotheken is met 12% gestegen naar circa 28.900.

We verwachten dat het aantal NHG-hypotheken de komende tijd verder zal stijgen. In deze onzekere coronatijd, zorgt de garantie namelijk voor meer zekerheid.

Wat is NHG?

Een hypotheek met NHG (voluit Nationale Hypotheek Garantie) biedt zekerheid richting consumenten met een koopwoning. In de vorm van hulp bij betalingsproblemen. Zo kan de kan de hypotheeklast tijdelijk worden overgenomen.

Als het huis onverhoopt moet worden verkocht, bijvoorbeeld bij een scheiding, dan kan NHG onder voorwaarden de restschuld kwijtschelden.

Hypotheken in tijden van onzekerheid

Vanaf het moment dat het coronavirus haar intrede heeft gedaan, is er een financieel onzekere periode aangebroken. Verschillende sectoren zijn zwaar getroffen en kunnen geen garanties meer geven voor wat betreft het behouden van het personeel. Voor consumenten is er dus veel onzekerheid rondom de financiële zekerheid.

Daarbij speelt ook de verhitte huizenmarkt een rol. Voor koophuizen wordt vaak meer geboden dan de vraagprijs, waarbij een maximale financiering nodig is. Daarbij loopt de hypotheekrente weer wat op.

Logisch dus dat de Nationale Hypotheek Garantie in trek is. Financiële zekerheid is immers één van de pijlers is voor de hypotheekmarkt.

Zekerheid niet voor iedereen nodig

De zekerheid die NHG biedt is niet voor altijd nodig. Wie niet maximaal leent en structureel aflost, loopt een beperkt risico. Ook moet je er rekening mee houden dat de garantie bij een verhuizing niet kan worden meegenomen. Als je binnen niet al te lange termijn weer gaat verhuizen, betaal je onnodig veel.

NHG is namelijk niet gratis. Voor de garantie betaal je in 0,7% van de hypotheeksom. En omdat je maximaal 100% van de woningwaarde aan hypotheek mag lenen, betaal je dit bedrag mogelijk uit eigen zak.

In tijden van onzekerheid een hypotheek afsluiten? Laat je goed informeren over de voor- en nadelen van NHG in jouw situatie.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply