THESTYLEBOX

Interieur ideeën Lifestyle Scandinavisch interieur

Hygge: Deense knusheid en gezelligheid


Hygge-interieur-sfeer-1

Heb je wel eens gehoord van Hygge? Het is het Deense woord voor het Nederlandse knusheid/gezelligheid. Maar eigenlijk is het meer dan dat. Het is de hele levensstijl. In Denemarken is het een heel belangrijke uitdrukking en wordt dan ook vaak gebruikt. Hygge heeft dus ook te maken met je huis. De sfeer in huis, de gezelschap… Zo zorgt spijs en drank ook voor hygge. Het is zo’n belangrijk woord in Denemarken omdat het heel veel zegt over de volksaard en mentaliteit in het Scandinavische land. Het is dus echt een onderdeel van hun nationale identiteit.

Deense Hygge

Deense Hygge

Hygge en kerst

Het hoogtepunt van het jaar is julehygge: de gezelligheid rondom kerstmis. Dan is het natuurlijk extra gezellig en sfeervol in huis. Feestdagen die goed gevierd worden in Denemarken! Ik zocht inspirerende afbeeldingen die voor mij het gevoel van hygge uitdrukken en uitstralen. Het is iets heel persoonlijks omdat gezelligheid echt per persoon verschillend is. Maar ik ga er vanuit dat kaarsjes, een knisperend haard vuurtje, warme dekens en hier en daar een kerstboom bij iedereen gezelligheid oproept.

Hygge-interieur-sfeer-2

Hygge-interieur-sfeer-3

Deense Hygge

Deense Hygge

Hygge tips!

Een tafel vol lekkers, een goed gerecht, gezellig uiteten of een diner thuis: het heeft allemaal te maken met de gezelligheid in Denemarken. Er worden zelfs boeken geschreven over dit begrip en hoe je de Deense gezelligheid eigen maakt in jouw huis. Hoe haal je hygge dan daadwerkelijk in huis? Ik geef een aantal tips!

#1 Een aantal must haves in het interieur zijn

  • Kaarsen
  • Theelichten
  • Kandelaren
  • Geurkaarsen

#2 Textuur, zachte stoffen en patronen

Met kussens, plaids, vloerkleden, sierkussens, dekentjes en noem het maar op van warme stoffen, zachte stoffen en vooral met lekker veel textuur, haal je hygge in huis.

#3 Sociaal leven: vrienden en familie

De Denen delen hun gezelligheid het liefst met hun vrienden en familie. Samen eten, koken, borrelen, feestjes, avondjes thuis om de gezelligheid samen te ervaren.

#4 Ervaar het leven

Ga eens wandelen, geniet van de natuur, zoek een leuke hobby, lees een boek, kijk een film en geniet van het leven. Zorg dat je geen tijd hebt om je te haasten maar geniet!

Hygge-interieur-sfeer-4

Hygge-interieur-sfeer-5

Hygge-interieur-sfeer-6

Hygge-interieur-sfeer-7

Bronnen: etsy.com | solidwoodkitchencabinets.co.uk | elleuk.com | elleuk.com | lebenslustiger.com | domino.com | bonnier.com

 

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply