THESTYLEBOX

Keuken inspiratie

Perfecte keukenindeling – 10x Tips!


Keukenindeling tips

Wat is de perfecte keukenindeling? Een veelgestelde vraag door mensen die bezig zijn met een nieuwe keuken of een keukenverbouwing. Deze vraag is niet heel snel te beantwoorden. Dit komt omdat de perfecte keukenindeling voor iedereen anders is. Wat voor de één perfect is, hoeft niet perfect te zijn voor de ander. Het is super persoonlijk. Sommige mensen vinden veel kastruimte heel belangrijk, sommigen geven veel werkruimte de meeste prio, en weer anderen vinden het vooral belangrijk dat de keuken een sociaal karakter krijgt. Het is dus vooral erg belangrijk om erachter te komen wat jij persoonlijk fijn vindt. We hebben wel een aantal hele praktische tips, waar iedereen heel veel aan heeft, ongeacht je persoonlijke wensen of keukenopstelling voor wat betreft de keukenindeling. Onze belangrijkste tip is om eerst deze keukenindeling tips door te nemen!

1. Verkeer verminderen

De keuken is vaak een drukbezochte ruimte in huis. Daarom is het verstandig om de keuken in te richten waar het voor bedoeld is, namelijk koken. Als het een woonkeuken is, moet er naast het koken ook een grote eettafel zijn, waar je met z’n allen bij elkaar kunt komen en kunt eten. Maar probeer andere bijzaken in een andere ruimte in te richten. Denk bijvoorbeeld aan de kapstok of de schoenenkast. Op die manier houd je meer ruimte over voor wat echt belangrijk is in een praktische en fijne keuken.

Keukenindeling tip - verkeer verminderen

2. De keukendriehoek

Bij het inrichten van een keuken is het belangrijk om de belangrijkste taken in gedachten te houden: het bereiden, serveren en opruimen van maaltijden. Je wilt het fornuis niet te ver van de gootsteen plaatsen, de koelkast te ver van het fornuis, en de vaatwasser te ver van de gootsteen. Dit alles zorgt voor onnodige looproutes. Je zou hierbij de keukendriehoek of werkdriehoek als leidraad kunnen gebruiken, waarbij het draait om de loopafstanden tussen het fornuis, de gootsteen en de koelkast. Deze wordt berekend door de lengte op te tellen van de zijden. Bij een praktische keukenindeling ligt deze afstand tussen 7 en 9 meter. De afstand tussen de spoelbak en fornuis zal maximaal 2 meter mogen zijn. Deze keukendriehoek kan je in alle mogelijke keukenopstellingen toepassen.

Keukenindeling tip - keukendriehoek

3. Zorg ervoor dat het kookeiland niet te dichtbij of te ver weg is

Een kookeiland of keukeneiland zijn erg populair. Het is dé plek in de keuken waar de maaltijden worden voorbereid. Daarom is de locatie van het kookeiland erg belangrijk. Zorg ervoor dat het gebied voor de belangrijkste apparaten, zoals de oven, de vaatwasser en koelkast, niet wordt geblokkeerd. Laat voldoende ruimte vrij vóór de deur van het apparaat en de ruimte om te passeren wanneer de deuren open zijn. Maar je wilt het ook niet te ver plaatsen. Zorg ervoor dat je eiland zich binnen een comfortabele afstand binnen het bereik van elk van deze onderdelen bevindt.

keukenindeling tip eiland

4. Plaats eerst de gootsteen

Bij het maken van een keukenindeling plaatsen veel ontwerpers eerst de gootsteen, waar de rest van het ontwerp op gebaseerd is. Hoewel dit waarschijnlijk is gebaseerd op traditie uit de dagen dat mensen lang aan het schrobben waren, blijft het een goede vuistregel. De oven en koelkast zijn van vitaal belang voor het bereiden van maaltijden, maar op de één of andere manier lijkt de gootsteen nog steeds de plek waar we de meeste tijd doorbrengen. Denk er daarom over na om de gootsteen te plaatsen op een plaats met uitzicht vanuit een raam of in de kamer. Een kookeiland is ook een geweldige locatie voor de gootsteen.

keukenindeling tip fornuis

5. Plaats het fornuis altijd tegen een buitenmuur

Als je een kookeiland hebt, dan is deze tip niet van toepassing, maar zo niet, dan is het altijd aan te raden om het fornuis tegen een buitenmuur te plaatsen. Op die manier is de afvoer van de afzuigkap naar buiten namelijk het kortst. Heb je een manier gevonden voor het verbergen van de afvoer, dan kan je het fornuis natuurlijk ook op een andere locatie plaatsen.

keukenindeling tip fornuis buitenmuur

6. Wandkasten komen altijd goed van pas

In plaats van al je energie te richten op het creëren van voldoende kast- en ladeopslag, is het ook aan te raden om wandkasten te overwegen. Vooral als je een kleine keuken hebt, zijn wandkasten eigenlijk onmisbaar. Wandkasten nemen namelijk geen vloeroppervlakte in, terwijl je wel heel veel extra kastruimte kunt creëren. En of je nou een kleine keuken of een hele grote keuken hebt, kastruimte komt altijd goed van pas!

keukenindeling tip wandkasten

7. Links- of rechtshandig

Houdt rekening met diegene die het meest in de keuken te vinden is, en kijk of je links of rechtshandig bent. Dit heeft vooral te maken met de draairichting van de keukendeuren. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar geloof ons, je zult heel blij zijn met deze tip.

keukenindeling tip links- of rechtshandig

8. Maak een plattegrond en visualiseer uw keuken in 3D

Mensen die bezig zijn met een nieuwe keuken, beginnen vaak op Pinterest, met het verzamelen van mooie inspiratie voorbeelden. Dit is zéker een goed idee, maar wat je absoluut ook in je takenlijst moet zetten, is het maken van een plattegrond van de keuken. Dit kan zowel in 2D, maar ook in 3D. Een keukenplattegrond zorgt ervoor dat je goed kan zien hoe jouw geplande keukenindeling eruit komt te zien. En maak het niet alleen, laat het ook aan anderen zien. Vrienden, familie, maar ook bijvoorbeeld aan de keukenboer of architect.

keukenindeling tip plattegrond maken

9. Keukenverlichting

De keuken is een kamer waar je je geen slechte verlichting kunt veroorloven. Het gaat niet alleen om design en sfeer, maar ook om veiligheid bij het hanteren van scherpe messen en ander keukengereedschap. Bovendien, hoe meer licht je in de keuken hebt, hoe beter je kunt pronken met je ontwerpelementen. Gebruik hanglampen of een aantal mini-hangers om de schoonheid van de keuken te verbeteren. Hanglampen zijn erg populair. Combineer deze bijvoorbeeld met spotjes in de keuken. Heb je wandkasten, dan zijn lampen onder de wandkasten een goed idee, die voor goede werkverlichting zorgen.

keukenindeling tip verlichting

10. Musthave in elke keuken: Ladekasten

Ladekasten zijn een absolute musthave in elke keuken. Met ladekosten zorg je ervoor dat je niet tot helemaal achterin de kasten hoeft te graven, juist omdat je ze gewoon kunt uitschuiven. Dit geldt niet alleen voor lage kasten, ook hoge wandkasten kan je inrichten met ladekasten. Ideaal voor voorraad, ingrediënten, maar ook bijvoorbeeld glazen. Deze hoge lade-units worden steeds vaker toepast in de moderne keuken.

keukenindeling tip ladekasten

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply