THESTYLEBOX

Interieur ideeën

Een vijgenboom binnen in het interieur


De botanische interieur trend / planten trend is al een tijdje populair en eigenlijk wordt deze stijl alleen maar populairder. Mensen gaan steeds meer planten binnen plaatsen, experimenteren met de meest bijzondere planten, composities bedenken voor diverse planten bij elkaar, planten op allerlei verschillende manieren rondzetten en hangen in huis en zoeken naar mooiste planten. Eén van mijn favorieten is de vijgenboom, die gekenmerkt wordt door prachtige grote groene bladeren. Een vijgenboom binnen is eigenlijk een buitenplant, maar je kunt het ook prima binnen in huis plaatsen. Lees hier welk soort vijgenboom het meest geschikt is voor binnen huis, waar je het in huis het beste kunt plaatsen en hoe je het moet verzorgen.

vijgenboom-in-het-interieur-eetkamer

Wat voor soort vijgenboom is geschikt voor binnen in huis?

Als je naar een tuincentrum gaat, dan worden alle vijgenbomen gewoon ‘vijg’ genoemd. Zonde eigenlijk, want er zijn heel veel verschillende soorten vijgenbomen. De ene soort zal meer geschikt zijn om binnen in huis te plaatsen dan de andere soort. Wil jij een vijgenboom binnen in huis? Ga dan voor de Ficus carica, die ook wel bekend staat als de Brown Turkey, Negro Largo of Aubique Noire. Het is een zelfbestuivende vijgenboom, die je ook heel goed kunt snoeien.

vijgenboom-in-het-interieur-mand

Waar plaats je de vijgenboom binnen in huis?

Omdat de vijgenboom eigenlijk een buitenplant is, die je normaal gesproken in de tuin plaatst, is de plek waar je de vijg binnen in huis plaatst erg belangrijk. Belangrijk is dat je de vijgenboom aan de zon moet laten wennen. Plaats het daarom in eerste instantie op een halfschaduw plek. Langzamerhand kan je de vijg verplaatsen naar een plek met veel zonlicht, bijvoorbeeld een plek direct bij het raam of een glazen deur. Als de vijgenboom te lang in de schaduw staat, dan zal je zien dat het niet echt zal groeien. Ook zullen er minder snel nieuwe bladeren aan groeien. Zorg er ook voor dat de boom niet in de tocht staat, daar kan het namelijk ook niet tegen.

vijgenboom-in-het-interieur-meerdere

Hoe verzorg je de vijgenboom binnen in huis?

Een goede plek is stap één. Om ervoor te zorgen dat de vijgenboom goed groeit en lang mooi blijft, is het belangrijk om het goed te verzorgen. Het is belangrijk dat de grond in de pot altijd vochtig blijft. Let op, vochtig maar niet nat. Geef de boom water als je ziet dat het een beetje aan het opdrogen is. Over het algemeen zal je merken dat je de vijgenboom één keer per week water moet geven. De Brown Turkey is een vrij kleine plant. Als je merkt dat de wortels boven uit de potgrond beginnen te komen, dan is het tijd om de vijgenboom te verpotten. Als je wilt dat de boom klein blijft, knip dan de kluit open. Wil je juist een grote vijgenboom, verpot het dan in een grotere pot. Een vijgenboom kan je plaatsen in een pot of een mand, net als heel veel andere planten en bomen die je in huis wilt plaatsen. Zoals hierboven is aangegeven is het formaat het belangrijkst.

vijgenboom-in-het-interieur-pot

Vijgenboom verpotten

Mensen die geen groene vingers hebben durven vaak niet de stap te nemen om hun boom of plant te verpotten, terwijl dat wel nodig is. Maar eigenlijk is het geen rocket science. Sarah van Roomfortuesday.com laat zien hoe je stap voor stap een vijgenboom kunt verpotten.

Stap 1
Koop een plantenpot die 5 – 8 centimeter groter is dan de bestaande pot.

Stap 2
Als je een pot zonder drainage hebt gekocht, vul je je plantenpot 2.5 tot 5 cm met stenen of grind. Zodra het grind op zijn plaats zit voeg je ook nog een laagje met aarde.

Vijgenboom verpotten

Stap 3
Vul de plantenpot met potgrond.

Vijgenboom verpotten

Stap 4
Verwijder de vijgenboom uit de bestaande pot. Doe dit buiten om ervoor te zorgen dat je niet hoeft op te ruimen. Trek voorzichtig aan de basis van de stam. Als de boom klaar is om te worden verpot, moet de hele kluit eruit komen, zoals hieronder wordt getoond.

Vijgenboom verpotten

Stap 5
Plaats de boom in de nieuwe pot. Centreer de stam en zorg ervoor dat er 5 – 8 cm vrije ruimte overblijft rondom de kluit.

Vijgenboom verpotten

Stap 6
Vul de randen aan met potgrond en druk zachtjes tot het stevig wordt. Als de grond niet goed is verdicht, moet je als je de boom water geeft extra aarde rond de buitenrand toevoegen als deze bezinkt.

Vijgenboom verpotten

Stap 7
Reinig de bladeren met een vochtige spons of handdoek. Sarah gebruikt meestal warm water en een theedoek, geen zeep nodig! Door stof te verwijderen kan de plant meer zonlicht opnemen en de groei bevorderen.

Vijgenboom verpotten

Stap 8
Sarah wacht meestal een dag voordat ze de vijgenboom water geeft na het verpotten. Dit is een veel besproken onderwerp, het is precies wat ze altijd heeft gedaan en wat voor haar heeft gewerkt. Ze weet dat veel mensen graag direct water geven na het planten en dat is ook goed! Wacht zeker een dag voordat je het in direct zonlicht plaatst, want de zon kan hard zijn voor de verzwakte vijgenboom

Vijgenboom verpotten

Inspiratie voorbeelden

Twijfel je nog steeds of je wel of een vijgenboom als kamerplant in huis wilt? Bekijk dan onderstaande inspiratie voorbeelden van de mooiste vijgenbomen!

vijgenboom-in-het-interieur-slaapkamer

vijgenboom-in-het-interieur

Vijgenboom in huis

Vijgenboom in huis

Vijgenboom in huis

Vijgenboom in huis

Vijgenboom in huis

Vijgenboom in huis

Vijgenboom in huis

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

10 Comments

 • Reply
  Botanisch interieur: Planten in manden - THESTYLEBOX
  4 januari 2018 at 07:42

  […] Een mooie plant met groene bladeren die ontzettend populair is voor in het interieur. Ik schreef er al eens eerder over waarom deze plant zo leuk is om aan te schaffen. Als je goed kijkt zie je bij de volgende […]

 • Reply
  Angelique
  11 april 2019 at 07:26

  Ik wil graag een vijg in de woonkamer plaatsen, maar vraag me af of de vijg in de winter jaar blad verliest?

  • THESTYLEBOX
   Reply
   THESTYLEBOX
   11 april 2019 at 10:43

   Bladverlies is gebruikelijk gedurende de wintermaanden, maar het verkeerde ding om te doen is reageren door overdreven veel water te geven. Het zal bladeren verliezen als de temperatuur daalt. Dit is een natuurlijke manier voor de vijgenboom om energie te besparen. Je kunt het bladverlies beperken door de vijgenboom op een zonnige plek te zetten met weinig tocht. Je zou ook een kleine plantengroeilamp kunnen gebruiken. Vergeet niet om de lamp ’s nachts uit te zetten om het effect van dag en nacht te simuleren.

   Wanneer het weer warm begint te worden, aarzel dan niet om je de boom opnieuw te belonen als beloning: voed hem, verpot hem indien nodig en verhoog de besproeiing. Vergeet niet dat een gezonde winter in de zomer begint.

 • Reply
  Jenneke de Zuidt
  13 juni 2019 at 13:08

  Zou je de buitenplant ook binnen kunnen plaatsen? Ik zou mijn buitenboom namelijk wel willen stekken. Zo ja – geeft het dan ook vruchten binnen?

 • Reply
  biek
  13 juli 2019 at 23:11

  Op de foto’s is telkens een ficus lyrata te zien, dat is helemaal geen vijgenboom!

  • Reply
   Rianne
   10 oktober 2019 at 12:07

   Haha ik wou dat net zeggen. Dat is geen vijgenboom maar een tabaksboom. Geeft verder niet, verhaal klopt wel 🙂

   • Reply
    Quinn
    7 december 2023 at 10:55

    Mij viel ook al op dat de bladeren van onze vijgenboom heel anders zijn, de boom op de foto’s is dus wellicht geen vijgenboom.

 • Reply
  Lotte
  17 oktober 2019 at 23:09

  Kan ik een vijg die binnen staat ook snoeien en wat is daarvoor de beste tijd van het jaar?

 • Reply
  Vijgenboom | Huis-inrichten.com
  24 februari 2020 at 07:01

  […] Wil je meer informatie over de verzorgen en het verpotten van vijgenbomen binnen in huis? Neem dan eens een kijkje bij THESTYLEBOX. […]

 • Reply
  Frédérique
  27 maart 2020 at 23:11

  Is dit niet een vioolplant?

 • Leave a Reply