THESTYLEBOX

Interieur ideeën Vintage interieur

12x Tips voor een eclectisch interieur


Eclectisch interieur

Je hoort de term eclectisch interieur vaak voorbij komen, maar wat is het nou eigenlijk precies? Is een eclectisch interieur een stijl waarbij je zomaar iets doet? Een nonchalante stijl? Of is het juist ontzettend doordacht? Een Eclectisch interieur is mix van allerlei ontwerpperiodes, meerdere interieurstijlen en verschillende materialen en texturen. Maar wat veel belangrijker is, is dat de stijl gebaseerd is op jou als persoon en jouw smaak, meubels die jij mooi vindt en elementen die je adoreert. Durf jij de regels te buigen? Tradities te doorbreken, en heb je lef? Dan is een Eclectisch interieur geschikt voor jou. Wij geven 12 handige en leuke tips!

#1 Oud & Nieuw

Het mixen van oude en nieuwe spullen is een must in een Eclectische stijl. Mix bijvoorbeeld een oud kastje met nieuwe stoelen, een vintage spiegel met een nieuwe bank of een strakke en moderne bank met een retro dressoir. Daarmee creëer je een interieur, dat voorzien is van moderne gemakken, maar tegelijkertijd ook heel veel karakter en persoonlijkheid uitstraalt.

eclectisch-interieur-header

eclectisch-interieur-oud-nieuw-roze

eclectisch-interieur-oud-nieuw-prints

#2 Van alles en nog wat

Hoe beschrijf je een interieur waarbij de stoelen allemaal anders zijn? De tafel niet hetzelfde is als een salontafel? Alles een andere kleur heeft? Van alles en nog wat noem ik het dan maar. Want dat is wat je vaker ziet in een eclectische stijl. Er worden diverse stijlen met elkaar gemixt, diverse kleuren, diverse vormen en tóch valt het allemaal samen. Mix met diverse stoelen, lampen of allerlei soorten servies.

eclectisch-interieur-van-alles-groen

eclectisch-interieur-van-alles-servies

#3 De basis

De juiste basis voor een eclectisch interieur is kan een eenvoudige en neutrale basis zijn van wanden, vloeren en plafonds. Een witte canvas, die je naar wens in kunt vullen met de mooiste meubels en accessoires uit verschillende ontwerpperiodes, verschillende stijlen, kleuren en materialen. Dit betekent echter niet dat gekleurde muren verboden zijn in een eclectisch interieur. Wees alleen wel voorzichtig, omdat het anders té druk en chaotisch kan worden.

eclectisch-interieur-basis-plafond

eclectisch-interieur-basis-vloer

eclectisch-interieur-basis-wand

#4 Prints en patronen

Een groot onderdeel van een eclectische stijl zijn de diverse prints en patronen die met elkaar gecombineerd worden. Laat dit terugkomen in leuke accessoires zoals een mooi vintage vloerkleed, vrolijke kussens en leuke dekens. In de slaapkamer kan je denken aan een stijlvol dekbedovertrek of een bedsprei. De muren kan je decoreren met mooie kunst aan de muur. En als je een bepaalde sfeer wilt creëren, dan kan het ook een goed idee zijn om te kiezen voor behang met een bepaald patroon of motiefje.

eclectisch-interieur-prints-groen

eclectisch-interieur-prints-patronen

#5 Persoonlijke verzamelingen

Zoals hierboven al gezegd, is een eclectisch interieur het leukst, als deze ook echt persoonlijk is. Je kunt je interieur een persoonlijk tintje geven door mooie verzamelingen een plekje te geven. Je kunt denken aan souvenirs die je tijdens alle mooie reizen hebt meegenomen, objecten die je voor je hobby verzameld zoals platen, boeken of tijdschriften, foto’s op kasten en als collage aan de wand… En als je kinderen hebt, dan is het natuurlijk fantastisch om de leuke tekeningen, kleurplaten en knutselwerken van je kinderen een plekje te geven in je interieur!

eclectisch interieur wandcollage-lijsten

eclectisch interieur verzamelingen

#6 Creëer het onverwachte

In een eclectisch interieur kijk je je ogen uit. Originele details, mooie meubels en accessoires, maar ook doordat je iets totaal niet heb verwacht. Dit kunnen verschillende dingen zijn. Denk bijvoorbeeld het plafond in de woonkamer, die je hebt betegeld, of een stoel in een mooie opvallende kleur. Elementen die ervoor zorgen dat je interieur herinnerd wordt!

eclectisch interieur plafond

eclectisch interieur kleurrijke stoel

#7 Kunst in huis

Kunst mag absoluut niet ontbreken in huis, en dat geldt zelfs nóg meer in een eclectisch interieur. Kunt heb je natuurlijk in heel veel soorten en maten. Wat voor kunst je in huis wilt nemen, is heel erg afhankelijk van jou. Neem iets wat jij mooi vindt en wat bij jou past. Dit kan een grote schilderij zijn boven een bank, een opvallend object die je in de woonkamer plaatst of een kleurrijke wandkleed.

eclectisch interieur kunst

eclectisch interieur kunst

#8 Vintage leer

Vintage leer is super populair. Het ziet er niet alleen erg mooi uit, het past ook in alle interieurstijlen. En dat zorgt ervoor dat vintage leer een heel goed idee is in een eclectisch interieur. Laat het terugkomen in een vintage leren bank, een Marokkaanse poef, een leren hoofdbord in de slaapkamer of een vintage leren lounge chair. Je zult er geen spijt van krijgen, beloofd!

eclectisch interieur vintage leer

eclectisch interieur vintage leer

#9 Fluweel

Een materiaalsoort die je ook heel vaak tegenkomt in eclectische interieurs is fluweel. Fluweel wordt al heel lang gebruikt in de wereld van interieur & design, het is dan ook niet meer weg te denken. Je hebt prachtige fluwelen meubels, zoals fluwelen banken, fauteuils en bedden, maar je kunt ook denken aan kleinere fluwelen decoratie accessoires. Fluwelen kussens, fluwelen gordijnen, fluwelen poefs, noem maar op. De keuze is reuze.

fluwelen bank eclectisch interieur

eclectisch interieur fluwelen bank

eclectisch interieur fluwelen stoel

#10 Opgeruimd staat netjes

Een eclectisch interieur kenmerkt zich dus met een mix van alles en nog wat. De valkuil is dat het rommelig wordt, en dat wilt natuurlijk niemand. Wat je ook met wat combineert, zorg ervoor dat het altijd netjes blijft. Daarom zijn opbergmogelijkheden erg belangrijk. Creëer genoeg kastruimte in de woonkamer en keuken, maar ook in de slaapkamer, hal en badkamer. Dit kunnen dichte kasten zijn, maar ook open kasten kunnen een goed idee zijn. Ideaal om je verzamelingen mee tentoon te stellen.

eclectisch interieur vaste kast

eclectisch interieur dressoir

#11 Creëren een focuspunt

Een focuspunt is erg belangrijk, vooral in een relatief druk eclectisch interieur. Zelfs met een verscheidenheid aan stijlen en periodes moet er nog steeds een middelpunt in de kamer zijn. Wat is het eerste wat opvalt als je je kamer binnenloopt? Is het de bakstenen muur, open haard of gewaagd kunstwerk? Als je niets kunt vinden dat opvalt, blijf er dan naar zoeken. Je kamer is niet compleet zonder dat opvallende stuk waar je gasten allemaal over zullen praten.

eclectisch interieur bakstenen muur

eclectisch interieur focuspunt

#12 Creëer samenhang

Een belangrijke sleutel voor het een fijn eclectisch interieur is samenhang. Zoek naar manieren om een kamer te verenigen via een kleurenschema of materialen die je op meerdere plekken terug laat komen. Houd je van gouden accenten? Laat dat vaker terugkomen, bijvoorbeeld in de vorm van een gouden wandlamp, gouden deurgrepen, gouden kaarshouders, noem maar op. Dit zal er ook voor zorgen dat het minder chaotisch wordt.

eclectisch interieur kleuren

eclectisch interieur kleur

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply