THESTYLEBOX

Interieur ideeën

Alles over de visgraat vloer


Wil je graag een mooie, houten vloer, maar dan wel net wat anders dan anders? Overweeg dan een visgraat vloer. Bij een visgraat vloer worden de houten planken haaks op elkaar gelegd, en dat zorgt voor een spannend, maar toch ook klassiek effect! Visgraat vloeren zijn er bovendien in allerlei materialen, kleuren en afwerkingen, waardoor je voor elk interieur een prachtige vloer kan ontwerpen.

Visgraat vloer

De schitterende visgraat vloer geeft karakter aan deze ruime eetkamer (ontwerp van Spatialcode.dk).

Legpatronen: visgraat vs. hongaarse punt

Bij de traditionele visgraat vloer worden de verschillende planken ombeurten loodrecht tegen elkaar aan geplaatst. Hierdoor ontstaat een soort trapsgewijs verspringend, schuinlopend patroon. Des te kleiner de planken, des te drukker het patroon oogt.

Een variant op de visgraat vloer is de hongaarse punt vloer. De planken van een hongaarse punt vloer volgen een vergelijkbaar, haaks op elkaar staand patroon, maar de uiteinden van de planken worden in een hoek van 45 tot 60 graden afgezaagd. Hierdoor kunnen twee planken recht tegen elkaar aan gelegd worden. In veel gevallen geeft dit de vloer een strakkere en modernere uitstraling dan een traditionele visgraat vloer. Ook de hongaarse punt vloer kan zowel uit grote en brede als kleine en smalle planken bestaan.

Hongaarse punt patroon

Dit is een schematische weergave van het verschil tussen het traditionele visgraat patroon (links) en het hongaarse punt patroon (rechts). Meer informatie vind je hier.

hongaarse punt

Bij deze vloer is duidelijk te zien hoe het patroon van de hongaarse punt vloer echt in een punt eindigt en niet trapsgewijs verspringt. Hierdoor ontstaat een rechte naad tussen de planken (foto via Fritzhansen.com).

Materialen: hout, kunststof en keramiek

Bij een visgraat vloer denk je al snel aan een massief houten vloer, maar dat is tegenwoordig lang niet altijd meer het geval. Visgraat vloeren zijn in verschillende materialen verkrijgbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen.

visgraat vloer wit

In deze prachtige woning zijn verschillende materialen zelfs met elkaar gecombineerd. Het hout van de leef- en slaapruimtes loopt speels over in tegels rondom de badkuip (foto via Essenziale-hd.com).

Massief eikenhout

de meest traditionele visgraat vloer is van massief eikenhout. Een volledig houten visgraat vloer wordt op de zogenaamde ‘tapis’-wijze gelegd. De planken worden aan een mozaïek ondervloer gelijmd en vervolgens plank voor plank vastgespijkerd. Dit geeft een prachtige, authentieke uitstraling, die je verder kan versterken door middel van verschillende afwerkingsmogelijkheden. Je kunt een houten vloer verouderen of roken, en met verschillende kleuroliën bewerken. Van alle opties is de massief houten vloer wel het meest onderhoudsgevoelig. In combinatie met vloerverwarming zijn een vochtmeter en luchtbevochtiger bovendien noodzakelijk om te voorkomen dat het hout te droog of te vochtig wordt en daardoor krimpt of uitzet.

Parket

De planken van een parketvloer bestaan uit verschillende houtlagen en hebben aan de zijkanten ‘messen’ en ‘groeven’. Hierdoor schuif je de planken gemakkelijk in elkaar, net zoals bij kliklaminaat. Je hoeft een parketvloer dus niet te lijmen. De meeste parketvloeren hebben een eikenhouten toplaag en een berkenhouten onderlaag. Die berken onderlaag is zeer isolerend, waardoor parket geschikt is voor oudere huizen met een slechte isolatie. Dit betekent ook dat de warmte van vloerverwarming wat langer de tijd nodig heeft om door de vloer te dringen. Als de vloer eenmaal op temperatuur is, houdt een parketvloer de warmte wel lang vast.

visgraat parketvloer

Parket kun je op dezelfde manieren afwerken als massief hout. Deze visgraat parketvloer is geborsteld en met een white wash lichter gemaakt (foto via flooringvillage.co.uk).

PVC

Een PVC-vloer is gemaakt van kunststof. Het is daardoor heel sterk, duurzaam, geluiddempend en eenvoudig in onderhoud. PVC lijkt erg op hout en heeft zelfs een voelbare houtnerf, maar is veel goedkoper dan massief hout of parket. PVC-vloeren kun je op een vlakke betonvloer of een zwevende ondervloer lijmen, maar er bestaat ook een klik-variant die je – net als parket en kliklaminaat – in elkaar klikt. Na het leggen wordt de vloer vaak wel nog nabehandeld met een soort poets, zodat de naden tussen de planken afgesloten worden. Dit moet jaarlijks herhaald worden.

Keramiek

Een visgraat vloer kan je tegenwoordig ook met tegels leggen! Deze tegels zijn weliswaar keramisch, maar zien eruit als hout. Het worden dan ook wel houtlooktegels genoemd. Keramische tegels zijn zeer duurzaam en eenvoudig te onderhouden. Er kunnen geen deuken, scheuren of krassen in ontstaan en schuren of lakken is niet nodig. Je vloer zal bovendien nooit gaan kraken! Een laatste voordeel is dat keramische tegels waterbestendig zijn, waardoor je je visgraat vloer ook in de badkamer en het toilet kan leggen. Houtlooktegels zijn in verschillende kleuren en patronen verkrijgbaar en zijn ook goed te combineren met vloerverwarming.

keramische tegels

In deze eetgelegenheid zijn geen houtlooktegels, maar gekleurde tegels gebruikt. De combinatie van drie tinten groen in willekeurig verband maakt dat de vloer in deze ruimte echt de show steelt (foto via Leibal.com).

visgraat vloer badkamer

In hetzelfde gebouw is de visgraat vloer ook in de toiletten doorgevoerd.

Afwerkingen: kleur en uitstraling

Afhankelijk van het materiaal dat je kiest, kun je een visgraat vloer op eindeloos veel manieren aan jouw interieur aanpassen. Kunststof en keramische vloeren kun je kant en klaar in de door jou gewenste kleurschakeringen bestellen. Het is hierbij zelfs mogelijk planken in verschillende kleuren met elkaar te combineren, waardoor een speels effect ontstaat. Massief houten vloeren en pakketvloeren kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden, waardoor altijd een unieke vloer ontstaat.

zwart interieur

Over uniek gesproken: deze visgraat vloer is in het zwart afgewerkt! Dit heeft een hele moderne uitstraling, die slim wordt gecombineerd met de meer natuurlijke en authentieke vibe van het houten meubilair (foto via Residencemagazine.se).

Roken

Hout kan in een speciale rookkamer gerookt worden. Hierdoor wordt het hout donkerder en intenser van kleur en komen kleurnuances in het hout sterker naar voren. Als je dit rookproces (meerdere keren) herhaalt, versterkt het effect. Een gerookte visgraat vloer heeft een authentieke uitstraling en meer karakter. Door de behandeling wordt het hout bovendien sterker en beschadigt de vloer minder snel. Ook verkleurt de vloer minder gauw richting een warme, gelige tint.

visgraat vloer roken

De intense kleur van deze hongaarse punt vloer past prachtig bij de okergele wand.

Verouderen

In een ronddraaiende trommel met steentjes, spijkertjes en gruis wordt hout opzettelijk verouderd. Dit verouderingsproces creëert beschadegingen in het hout die de vloer een geleefde uitstraling geven. Een handmatig verouderde vloer staat prachtig in oudere huizen, waar een nieuwe, strakke vloer niet goed past.

Schaven

Bij deze afwerkingstechniek wordt het bovenste laagje van het hout eraf geschaafd. Dit maakt het patroon en de nerf van het hout beter zichtbaar en geeft de vloer een mooi, natuurlijk uiterlijk.

Schrapen

Als je echt het uiterlijk van een oude, gehavende visgraat vloer met een verhaal wil creëren, laat je de planken schrapen met een mes. Hierdoor ontstaat een hobbelige, ongelijke plank en een eeuwenoud ogende, rustieke vloer.

chevron patroon

In oudere huizen of klassiek ingerichte woningen misstaat het absoluut niet: deze met opzet beschadigde vloer met ongelijkheden, deuken en butsen.

Zandstralen

Bestaande vloeren kunnen een nieuw uiterlijk krijgen door ze eerst te laten zandstralen. Door onder hoge druk zand over de planken te spuiten, verdwijnen oude verflagen en oppervlakkige beschadegingen. Hierdoor blijft een ruwe vloer over die eventueel opnieuw afgewerkt kan worden.

visgraat vloer wit hongaarse punt

Uniek en modern: een witgeverfde hongaarse punt vloer. Wil je toch de authentieke houtkleur weer terug? Laat je vloer dan zandstralen.

Borstelen

Door hout te borstelen, worden de zachte gedeelten van het hout verwijderd en krijgt de vloer een doorleefd karakter.

Branden

Bij deze spannende afwerkingstechniek worden de houten planken kort in een oven gebrand. Hierdoor krijgt het hout letterlijk een gevlamd uiterlijk. Dit ziet er heel stoer en speels uit, maar kan ook al gauw druk ogen.

Decoratie: banden, biezen en ornamenten

Een visgraat vloer wordt regelmatig gecombineerd met een zogenaamde ‘band’. Dit is een rand van hetzelfde hout als de rest van de vloer, die tussen de muur en het visgraat patroon gelegd wordt. Soms wordt een band gecombineerd met een bies: een dunner randje in een contrasterende kleur. Zo’n band en bies benadrukt de vorm van een ruimte en is daarom vooral gewild in kamers met een opvallende vorm.

visgraat vloer band en bies

In deze ruimte is extra nadruk op de prachtige haard gelegd door er een band met decoratieve bies omheen te leggen (foto via Cocolapinedesign.com).

Hout in contrasterende kleuren kan niet alleen voor biezen gebruikt worden, maar ook voor ornamenten. Het is mogelijk met hout een tekening of ornament in de vloer te leggen, als een soort mozaïek. De verschillende onderdelen worden met een laser exact op maat gezaagd, waardoor het ornament strak in de vloer komt te liggen. Door verschillende kleuren hout te gebruiken, komen zelfs de meest complexe ornamenten goed uit de verf.

ornament hout

Met verschillende houtsoorten is in deze vloer een windroos als ornament gelegd (foto via visgraatvloer.com).

Een visgraat vloer leggen

Het mag duidelijk zijn dat het leggen van een visgraat vloer niet zo eenvoudig is als het in elkaar klikken van kliklaminaat. Zeker de meer traditionele variant van massief hout vereist kwalitatief hoogwaardige producten en vakmanschap. De tapis-wijze van leggen is bovendien arbeidsintensief. Het leggen van een visgraat vloer kost daarom ook meerdere dagen. Visgraat vloeren zijn om die reden meestal niet goedkoop. De kosten kunnen oplopen tot zo’n €150 per vierkante meter. Maar dan heb je ook wat: een prachtige vloer, een eyecatcher in je huis, waar je jarenlang plezier van zal hebben!

visgraat vloer modern

Voor meer inspiratie, bekijk ook eens het inspiratieartikel over visgraat vloeren in de woonkamer!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

2 Comments

 • Reply
  30x Ensuite badkamer inspiratie - THESTYLEBOX
  28 juni 2020 at 07:01

  […] voor niets in het hele huis terug — alle foto’s bekijk je op Lashedarchitecture.com. De zwarte visgraatvloer en matzwarte kranen geven dit ontwerp een stoer randje. Wil je liever niet dat je van het bed naar […]

 • Reply
  Alles over de gietvloer! - THESTYLEBOX
  25 januari 2021 at 07:00

  […] ook: Alles over de visgraat vloer Houten vloeren Marmoleum vloer Betonlook […]

 • Leave a Reply