THESTYLEBOX

Kinderkamer inspiratie

Praktische peuterkamer tips


Heb je een baby en wordt deze steeds actiever? Voor je het weet zit je kindje in de peuterfase, en voldoet de babykamer niet meer aan je steeds nieuwsgieriger wordende kindje. Je kind gaat steeds vaker op ontdekkingstocht, probeert uit zijn bedje te klimmen en wil zelf dingen doen zoals boekjes ‘lezen’ en tekenen. Dan is het tijd om de babykamer om te toveren tot een peuterkamer.

In deze blog geven we je graag praktische peuterkamer inspiratie zodat jij de babykamer snel en eenvoudig verandert in een peuterkamer.

praktische peuterkamer tips

Kies een thema of stijl

Is het thema van de babykamer geschikt voor de peuterkamer? Dan kies je nieuwe spulletjes en meubelen in die stijl. Wil je voor een andere stijl maar weet je nog niet precies wat het beste bij de ruimte en je kindje past? Maak dan een moodboard van verschillende stijlen. Dat kan een algemene stijl zijn zoals ‘sport’ of ‘roze’ of ‘zeemeermin’, maar ook een specifieke interieurstijl kan al prima, mits je deze afstemt op je peuter. Wat dacht je bijvoorbeeld van landelijk (met veel knuffels van boerderijdieren), modern (met strakke elementen en zachte kleuren) of een botanisch interieur (met veel groen en planten)?

botanische peuterkamer

Kies een kleur

Kies een kleur die bij het thema of de stijl van de kamer past. Neem dan een zachte, lichte tint die niet te veel overheerst. Een donkere kleur maakt een ruimte optisch kleiner, een felle kleur op grotere vlakken geeft een drukke uitstraling.

Een pasteltint, gebroken wit of crème voor grotere oppervlakken zijn goed te combineren met kleuraccenten die best sprekend mogen zijn, bijvoorbeeld in de vorm van kussentjes, knuffels of een beddensprei.

Wil je spelen met kleuren op de muren? Kies dan voor een egale kleur en werk met muurstickers. Het grote voordeel van stickers is dat je deze na een tijdje kunt verwijderen om nieuwe stickers op de muur te plakken. Op die manier houd je variatie in de peuterkamer.

peuterkamer tips kleur groene muur

Kies de meubels

Wil je meubels uit de babykamer houden maar passen ze niet echt binnen de nieuwe stijl? Geef ze dan een kleurtje! Op die manier werk je duurzaam aan een peuterkamer inrichting.

Vaste elementen in een peuterkamer zijn een bed, een commode, kledingkast en een opbergmogelijkheden. Daarnaast zijn een tafeltje en stoeltje een goede aanvulling, zodat je kindje op zijn kamer kan knutselen. Omdat een peuter snel groeit is het verstandig deze meubelen te kopen op de groei. Er bestaan ook peuterbedjes ‘op de groei’ die je groter kunt maken zodat je niet steeds een nieuw bed hoeft te kopen.

peuterkamer tips meubels

Een speelhoek

Een speelhoek in een peuterkamer is een absolute must. Hier kan je kindje lekker op ontdekkingstocht en creatief aan de slag. Boekjes kijken, tekenen knutselen of ‘schrijven’, met blokken of knuffels spelen. Een speelhoek bestaat vaak uit een comfortabel kleedje en wat kussens zodat je kindje op de grond kan spelen, en een stoeltje en tafeltje voor bijvoorbeeld het tekenen. Zorg voor een plaats waar je de spullen op kunt bergen zoals een krat met een deksel, een kist of een kast met een deurtje, om te voorkomen dat je kindje zonder supervisie met spulletjes speelt die (nog) te gevaarlijk zijn zonder toezicht van een volwassene.

praktische tips peuterkamer speelhoek

Bekijk ook:
15x Peuterkamer ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply