THESTYLEBOX

Do-it-yourself Interieur ideeën Kantoor inspiratie Kinderkamer inspiratie Klassiek interieur Landelijk interieur Meubels Modern interieur Scandinavisch interieur Woonkamer inspiratie

25x IKEA Kallax kast


De IKEA Kallax kast: wie kent hem niet? Het is dé meest populaire open vakkenkast ter wereld. Vroeger had de populaire vakkenkast een andere naam, namelijk Expedit. Na een aantal kleine aanpassingen, die voor velen niet eens waren opgevallen, heeft IKEA de Expedit hernoemd naar Kallax. De aanpassingen hadden vooral te maken met logistieke voordelen. De Expedit kast was al een groot succes, en dat succes zette ook ongehinderd door onder de nieuwe naam. De kracht van de IKEA Kallax kast zit in de combinatie van het eenvoudige en praktische ontwerp en het veelzijdige karakter van de kast. Hierdoor kan je de kast op heel veel verschillende manieren in huis gebruiken. Vandaag willen we daar de mooiste inspiratie voorbeelden en leuke ideeën van laten zien!

1. Lage dressoir

Op de eerste foto zie je de smalle uitvoering van de Kallax kast en neergezet als een dressoir. Ideaal om mooie schilderijen op kwijt te kunnen, maar ook als opberger. Ik vind het plaatje een mooi geheel!

ikea kallax kast

2. Op wieltjes

Hieronder zie je de Kallax kasten in een stoer kantoor. De kasten zijn op wieltjes geplaatst en er zijn ook deuren voor gemonteerd. Volgens mij bieden deze kasten enorm veel opbergruimte. Ideaal voor kantoor dus.

kallax kantoor

3. Op pootjes

Van elk product van Ikea vind je wel ergens een ‘ikea-hack’, zo ook van de Kallax kast. Hierboven zie je dat de Kallax kast op pootjes is geplaatst. Dit geeft weer een totaal andere look aan de kast (hoewel ik de pootjes zelf niet per se geslaagd vind, maar dat kan vast ook anders). In deze blog lees je de beschrijving van deze Ikea hack.

diy ikea kallax kast

4. Platenkast

De Kallax kast van IKEA kan op duizend en één manieren gebruikt worden in huis. Zo is het bijvoorbeeld erg populair als boekenkast. Daarnaast is de Kallax kast erg gewild als platenkast. Het formaat van de vakken zijn namelijk precies goed voor het opbergen van platen!

ikea kallax

5. Houten ombouw

Hieronder zie je een andere Ikea-hack. De Kallax kast heeft een houten jasje gekregen. Zo ziet de kast er helemaal anders uit en dat is leuk.  Standaard is de Kallax kast strak en modern, maar dankzij de ombouw, heeft de kast een stoere rustieke uitstraling gekregen. Je kunt natuurlijk uit 80 soorten hout kiezen en op die manier past deze Ikea-hack altijd bij jouw interieur.

ikea kallax hack

6. Poppenkast

Wil je een eigen poppenkast maken voor je kind? Dat kan natuurlijk op heel veel verschillende manieren. En één van die manieren is om de poppenkast te maken met de IKEA Kallax kast! Hieronder zie je een super leuk voorbeeld. Hoe leuk is dat!

ikea kallax hack kinderkamer

7. Tafelpoot voor bureau

Het is altijd handig om opbergruimte te hebben dichtbij je werkplek. Hieronder zie je een super leuke hack waarbij de IKEA Kallax kast ingezet wordt als tafelppot, gecombineerd met de andere verstelbare tafelpoten van IKEA. Op die manier heb je alle spullen die je nodig hebt dicht bij de hand!

IKEA Kallax tafelpoot

8. TV meubel

De IKEA Kallax kast als TV meubel is ook een heel goed en leuk idee. Hieronder zie je een mooi voorbeeld van de 8 vakken Kallax kast op poten. Met de Kallax ladekasten en handige rieten opbergmanden ziet het er ook nog eens georganiseerd uit.

IKEA Kallax TV meubel

 

9. Bankje

Als je de lange vier vakken Kallax kast hebt, dan kan je die horizontaal op de vloer leggen, zodat je er een bankje van kunt maken. Dit kan bijvoorbeeld een goed idee zijn als bank bij de eettafel of als bank in de hal. De vier vakken zijn ideaal als opbergruimte voor schoenen of andere spullen. Gebruik opbergmanden of opbergboxen om het georganiseerd te houden. Maak het bankje af met een op maat gemaakte kussen.

IKEA Kallax bankje

10. Kinderkamer bed

Deze IKEA hack bewijst dat de IKEA Kallax kast écht super veelzijdig is. Wie had ooit gedacht dat je de kast ook kunt gebruiken om er een bed van te maken. Een leuke manier om een bed met opbergruimte te creëren. Leuk voor een kleine slaapkamer of kinderkamer. Geweldig toch!?

IKEA Kallax bed

11. Boekenkast

Zoals je kan zien, kan de IKEA Kallax kast op ontzettend veel verschillende manieren gebruikt worden in huis. Maar de IKEA Kallax boekenkast is veruit het populairst. Hieronder zie je een mooie Kallax boekenkast, die op een hele stijlvolle en nettje manier is ingericht. Naast boeken, zijn sommige vakken ook ingericht met de Kallax deurtjes, een luidspreker, servies, etc.

IKEA Kallax boekenkast

12. Commode

Op zoek naar een leuke en praktische commode voor de babykamer? Maak een originele commode met de IKEA Kallax kast. De vakken zijn perfect voor het opbergen van babykleertjes, luiers en alle andere benodigdheden die je nodig hebt bij het verschonen en verkleden van baby’s!

IKEA Kallax commode

13. Kantoor kast

Dankzij de vele vakken, kunnen er heel veel documenten en boeken opgeborgen worden in de IKEA Kallax kasten. Het is dus ook een hele handige kast voor op kantoor. Dit kantoor is ingericht met vier IKEA Kallax kasten, waarmee een vaste kast is gemaakt. Alle boeken en documenten zijn bovendien op kleur gesorteerd. Het resultaat is inspirerend leuk!

IKEA Kallax kast kantoor

14. Keukenkast

In de keuken kan je nooit genoeg opbergruimte hebben. Naast je vasten keukenkasten, is een IKEA Kallax kast daarom altijd welkom. Gebruik het om verschillende keukenspullen in op te bergen, zoals pannen, voorraadpotten, opbergmanden, opbergboxen, keukengerei, noem maar op. En zo leuk kan het eruit zien:

IKEA Kallax keuken kast

15. Keukeneiland

Je zou zelfs een compleet keukeneiland kunnen maken met de IKEA Pallax kasten. Hieronder zie je een geweldig inspirerend voorbeeld waarbij twee Kallax kasten tegen elkaar zijn gezet, voorzien zijn van poten en afgewerkt zijn met een houten werkblad erbovenop. Zo eenvoudig kan je een keukeneiland creëren in je keuken!

IKEA Kallax keukeneiland

16. Kinderkamer kledingkast

Ook dit is een super leuk idee voor de babykamer of kinderkamer. Maak een leuke kledingkast met de Kallax kast! Er is een grotere vak gecreëerd door twee vakken samen te voegen met het verwijderen van een plank. Met behulp van een kledingroede is het nu mogelijk om kleding op te hangen met kledinghangers. De andere vakken zijn afgewerkt met deurtjes en ladekasten. Leuk!

IKEA Kallax kinderkamer kledingkast

17. Kledingkast

Hierboven zie je dat je een leuke kinderkamer kledingkast kunt maken met een kleine Kallax kast van IKEA. Wil je een grote kledingkast maken voor je eigen slaapkamer of inloopkast? Gebruik dan de grote Kallax kasten. Ideaal voor het opbergen van broeken, truien en t-shirts. Met behulp van de Kallax ladekasten of rieten opbergmanden kan je opbergruimte creëren van sokken en ondergoed.

IKEA Kallax kledingkast

18. Linnenkast

Als je de Kallax kast als kledingkast kan gebruiken, dan kan je het natuurlijk ook als linnenkast gebruiken voor spullen zoals handdoeken, bedlakens, etc.

IKEA Kallax linnenkast

19. Minibar

Een minibar in huis is een super leuk idee. Veel mensen gebruiken daar trolley’s voor, maar je kunt er ook één maken met de IKEA Kallax kast. Je kunt zowel de vakken gebruiken als de bovenkant van de kast. En maak het uniek en persoonlijk met leuke pootjes onder de kast.

IKEA Kallax minibar

20. Nachtkastje

De kleine Kallax kast met vier vakken is ook ideaal als nachtkastje naast je bed in de slaapkamer. Het ziet er niet alleen leuk uit, het biedt ook meer opbergruimte dan het gemiddelde nachtkastje.

IKEA Kallax nachtkastje

21. Scheidingswand

Dit idee hebben we vaker gezien, de IKEA Kallax kast als roomdivider, maar dit voorbeeld laat zien hoe super leuk het kan zijn. Leuk als roomdivider in een ruimte, waarbij er meerdere zones ingericht zijn. Denk aan een éénkamerappartement waar de slaapkamer en woonkamer gecombineerd moeten worden, een roomdivider voor tussen de open keuken en woonkamer, voor tussen de eetkamer en keuken, etc. Het kan allemaal met de Kallax kast van IKEA!

IKEA Kallax roomdivider

22. Schoenenkast

Houd je heel veel van schoenen en heb je een grote schoenencollectie? Dan mag een schoenenkast zéker niet ontbreken in je inloopkast. De IKEA Kallax kast is daar ideaal voor. Dankzij de open vakken, kan je jouw favoriete sneakers, hakken en laarzen op een hele leuke manier tentoonstellen!

IKEA Kallax schoenenkast

23. Servieskast

Gebruik de Kallax kast als servieskast in de owonkamer of keuken. Hieronder zie je een heel mooi voorbeeld!

IKEA Kallax servieskast

24. Speelgoedkast

Als je kleine kinderen in huis hebt, dan heb je ook veel speelgoed in huis. Daarom is het belangrijk om een manier te verzinnen om al het speelgoed op een leuke en georganiseerde manier op te kunnen bergen. De IKEA Kallax kast is daar heel erg geschikt voor, dankzij de verschillende vakken. Gebruik opbergmanden of opbergdozen voor!

IKEA Kallax speelgoedkast

25. Wijnkast

Ben jij een echte liefhebber van wijn, en heb jij standaard een wijncollectie in huis? Dan mag een wijnrek of wijnkast natuurlijk niet ontbreken. Maak je eigen wijnkast van de IKEA Kallax kast, zoals onderstaand voorbeeld. De wijnrek vakken zijn overigens niet verkrijgbaar bij IKEA, maar je zou het bijvoorbeeld hier kunnen kopen.

IKEA Kallax wijnkast

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

3 Comments

 • Reply
  30x IKEA hacks - THESTYLEBOX
  22 januari 2020 at 07:03

  […] Meer inspiratie vind je in het artikel 25x IKEA Kallax kast. […]

 • Reply
  Lieke van het Kaar
  31 januari 2021 at 13:18

  Het idee van de kallax kast als speelgoedkast spreekt me aan. Vooral de houten bakken die jullie daarin tonen zijn mooi. Ik kan ze op de Ikea site niet vinden. Weten jullie waar deze verkrijgbaar zijn?

  • Reply
   Ewout Roos
   12 augustus 2022 at 12:18

   Hier ben ik ook wel benieuwd naar, met name de half open bakken.

  Leave a Reply