THESTYLEBOX

Kinderkamer inspiratie

Een kleine babykamer


kleine-babykamer-hoek

Een aantal weken geleden was het dan zover, onze zoon Sen kwam op woensdagochtend ter wereld. De weken voor de bevalling ben ik veel bezig geweest met het op doen van inspiratie voor onze nieuwe babykamer. De logeerkamer heeft plaats gemaakt voor een commode, ledikant en andere babyspullen. We wonen niet heel groot maar het gaat nog allemaal net met een tweede erbij. Ook onze babykamer is niet ontzettend groot, maar moet dat perse vraag ik me af? Eigenlijk hoef je helemaal niet de grootste kamer van het huis in te richten als babykamer. Ze kunnen ook prima in een kleine babykamer slapen, toch? We zijn zo gewend dat alles maar groot en groter moet. Hartstikke onzin natuurlijk want de meeste mensen in Nederland hebben helemaal geen slaapkamers van tientallen vierkante meters groot, dus waarom kijken we daar dan toch altijd naar?

Meubels

Wat heb je eigenlijk nodig bij het inrichten van een kleine babykamer? Aller eerst een ledikant om in te slapen, of een wieg in het begin, daarnaast een commode, wellicht nog een extra kastje om spullen in op te bergen en als je nog plek over hebt, een gemakkelijke stoel. Zeker die stoel vind ik erg fijn want als kersverse moeder kan je nog echt niet lang staan en daarnaast is het voeden in een stoel ook heel prettig. Dus de drie must haves zijn: de commode (of plank o.i.d.), het ledikant en een gemakkelijke stoel. De rest is allemaal luxe en decoratie. Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden van een kleine babykamer.

Kleine babykamer meubels

Kleine babykamer meubels

Kleine babykamer meubels

Kleine babykamer meubels

Handige oplossingen

Bij het inrichten van kleine ruimtes is het erg belangrijk dat de ruimtes praktisch wordt ingericht. Dat geldt ook voor het inrichten van een kleine babykamer. Maak gebruik van handige oplossingen zoals een ledikant waarvan de zijkant naar beneden geschoven kan worden. Zeker in het begin hoeft het bed nog helemaal niet zo hoog te zijn. Op die manier kan je er gemakkelijk naast zitten, je baby op zijn of haar gemak stellen, terwijl je er zelf ook gemakkelijk bij kan.

kleine-babykamer-bed

Hieronder vind je een super leuk idee voor het creëren van opbergruimte met behulp houten kisten. Daarmee zijn opbergboxen gecreëerd, die middels touw aan elkaar zijn verbonden.

Kleine babykamer opbergboxen

Een uitklapbare commode is ook een geweldig idee. Met onderstaande commode, die aan de muur gemonteerd wordt, bespaar je heel veel vloeroppervlakte. Daarnaast is de commode voorzien van handige plankjes, waar kleine babyspullen opgeborgen kunnen worden. Het ziet er ook nog eens erg stijlvol uit!

uitklapbare commode wand

Deze ledikant is van IKEA. Een eenvoudige witte ledikant met opbergruimte, in de vorm van twee handige lades aan de onderkant.

ledikant met opbergruimte

Wandplanken

Omdat je een kleine babykamer te maken hebt met beperkte vloeroppervlak, dan is het verstandig om goed gebruik te maken van de muren. Wandplanken zijn daarom een absolute musthave. Planken aan de muur zijn ontzettend handig voor het opbergen van schoentjes, knuffels, kleding, boeken of opbergmanden voor kleine praktische babyspullen. Daarnaast ziet een wandplank er natuurlijk ook gewoon super leuk uit.

kleine-babykamer-details

Wandplanken kleine babykamer

Wandplanken kleine babykamer

Wandplanken kleine babykamer

kleine-babykamer-wand

kleine-babykamer-donker

Kinderkamer decoratie

In een kleine babykamer kan je uiteraard minder kwijt dan een grote babykamer, maar dit neemt niet weg dat je het niet leuk kan maken met decoratie. Ook hier geldt dat je hier vooral de muren heel goed voor kunt gebruiken. Leuke posters, decoratieletters, slingers, dierenknuffelkoppen, noem maar op. Daarnaast kan je een babykamer ook leuk maken met accessoires die je sowieso al nodig hebt. Denk aan dekbedovertrekken, kussens, mobiles boven het ledikantje, etc. Genoeg leuke ideeën dus!

Kleine babykamer decoratie

Kleine babykamer decoratie

Kleine babykamer decoratie

Ruimte rondom commode

Zorg altijd dat je genoeg ruimte rondom de commode hebt, dat je nergens over kan struikelen en dat je voldoende daglicht op de babykamer binnen laat vallen. Daglicht is niet alleen fijn voor jou zelf wanneer je de baby verschoont maar ook voor jouw kleintje!

kleine-babykamer-licht

Kleine kinderkamer commode

Kleine kinderkamer commode

Kleine kinderkamer commode

Lichte kleuren

Neutrale kleuren en lichte kleuren zorgen ervoor dat een kleine ruimte groter lijkt en dat het daglicht nog eens extra gereflecteerd wordt. Ik zou dus aanraden om de wanden zo licht mogelijk te houden in een kleine babykamer. Wil je toch graag een paar donkere kleuren gebruiken voor wat contrast? Laat dit dan terugkomen in decoratie accessoires zoals een vloerkleed, kussens of een leuk dekbedovertrek.

kleine-babykamer-opbergen

Kleine babykamer lichte kleuren

Kleine babykamer lichte kleuren

Kleine babykamer lichte kleuren

Kleine babykamer lichte kleuren

Klein huis, geen babykamer

Het is natuurlijk ideaal dat je baby een eigen kamer krijgt, maar als je een klein huis hebt, dan heb je vaak maar met één slaapkamer te maken. Dan kan je dus ook geen babykamer inrichten. Dat hoeft geen ramp te zijn, want het is ook een prima oplossing om een babyhoekje in te richten in jouw wiegen slaapkamer. Het gebeurt zelfs heel vaak dat de baby bij de ouders slaapt, vooral in de eerste periode.
Daarnaast is het ook gewoon lekker knus en gezellig!

Klein huis, geen babykamer

ledikant in slaapkamer

kleine babykamer inrichten

Klein huis, geen babykamer

kleine-babykamer-wieg

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply