THESTYLEBOX

Badkamer inspiratie

De ultieme gids voor het inrichten van een praktisch en stijlvol washok


Ontdek hoe je jouw washok omtovert tot een georganiseerde en functionele ruimte met onze uitgebreide gids. Lees alles over indeling, vloerkeuze, opbergruimte en meer voor een washok waar je van zult houden.

Deze washok op zolder is super mooi ingericht met een praktische gietvloer en maatkasten van Ask og eng.

Deze washok op zolder is super mooi ingericht met een praktische gietvloer en maatkasten van Ask og eng.

Het washok, een ruimte die vaak wordt overgeslagen bij het inrichten van ons huis. We brengen er misschien niet veel tijd door, maar het is wel een plek waar we dagelijkse taken uitvoeren die van invloed zijn op ons comfort en onze efficiëntie. Of je nu een compact washok in een appartement hebt of een ruimere wasruimte in je huis, het optimaliseren van deze ruimte kan een wereld van verschil maken in je dagelijkse routine.

In dit artikel nemen we je mee op een inspirerende reis om je washok om te toveren tot een praktische en stijlvolle ruimte. Of je nu een doorgewinterde huishoudelijke professional bent of gewoon op zoek bent naar wat hulp bij het inrichten van deze ruimte, we hebben alle tips en trucs die je nodig hebt.

Van het plannen van de indeling en het kiezen van de juiste vloer tot het slim organiseren van opbergruimte en het toevoegen van de perfecte verlichting, we zullen alle aspecten behandelen die je moet overwegen bij het creëren van je ideale washok. Of je nu droomt van een minimalistische wasruimte of juist een gezellige plek om te strijken en kleding te vouwen, deze gids zal je helpen om je doelen te bereiken.

Laten we samen aan de slag gaan en ontdekken hoe je jouw washok kunt transformeren in een georganiseerde en functionele ruimte waar je met plezier je was doet.

1. Indeling van het washok

Het plannen van de juiste indeling voor je washok is de eerste cruciale stap naar een goed georganiseerde ruimte. De grootte van je washok speelt hierbij een belangrijke rol, maar ongeacht de afmetingen zijn er strategieën die je kunt toepassen om het meeste uit de beschikbare ruimte te halen.

 • De rol van de grootte van je washokDe grootte van je washok bepaalt in grote mate hoe je deze ruimte kunt inrichten. In een ruim washok heb je vaak meer vrijheid om extra voorzieningen toe te voegen, zoals een strijkplank, een extra wastafel of zelfs een opbergkast. Hier kun je je creativiteit de vrije loop laten en je washok transformeren tot een multifunctionele ruimte. In kleine washokken daarentegen is efficiëntie de sleutel. Je moet slimme oplossingen vinden om alle benodigde apparatuur en opslagruimte in de beperkte ruimte te passen.
 • Belangrijke overwegingen voor kleine washokken
  • Verticale opbergruimte: In een kleine washok is het van essentieel belang om de verticale ruimte optimaal te benutten. Installeer planken of kasten boven de wasmachine en droger om wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en andere benodigdheden op te bergen. Hang ook haken of manden aan de muur om kleinere items netjes op te bergen.
  • Compacte apparatuur: Overweeg het gebruik van compacte wasmachines en drogers die speciaal zijn ontworpen voor kleine ruimtes. Deze nemen minder ruimte in beslag en zijn toch even efficiënt.
  • Opvouwbare werkbladen: Als je ruimte beperkt is, kun je overwegen om opvouwbare werkbladen te installeren die omhoog kunnen worden geklapt wanneer ze niet in gebruik zijn. Dit biedt extra werkruimte voor het vouwen van kleding en andere taken.
  • Slimme organisatie: Investeer in manden, bakken en sorteerbakken om je wasgoed georganiseerd te houden. Label ze om het sorteren en opruimen te vergemakkelijken.
  • Creatieve wandoplossingen: Gebruik de beschikbare wandruimte om items zoals bezems, stofzuigers en strijkplanken op te hangen. Hierdoor blijft de vloer vrij voor je apparatuur.

In grotere washokken heb je meer speelruimte om je wasruimte aan te passen aan je specifieke behoeften. Hier kun je overwegen om een comfortabele zithoek toe te voegen of zelfs een tweede wasmachine en droger voor extra capaciteit. Het belangrijkste is om de ruimte te benutten op een manier die bij jouw levensstijl past.

Deze mooie washok is ontworpen door Leah Rispoli, oprichter en creatief directeur van Hemma Interiors - Er is gekozen voor een maatkast met een open gedeelte boven de wasmachine en droger, om kleding op te hangen en te drogen. | Fotografie: The Palm Co

Deze mooie washok is ontworpen door Leah Rispoli, oprichter en creatief directeur van Hemma Interiors – Er is gekozen voor een maatkast met een open gedeelte boven de wasmachine en droger, om kleding op te hangen en te drogen. | Fotografie: The Palm Co

2. De juiste vloerkeuze

Een essentieel aspect bij het inrichten van een washok is de keuze van de vloer. Dit is geen gewone vloer, want in een washok heb je te maken met water, zeep en mogelijk zelfs morsingen van wasmiddel. Daarom is het van groot belang dat de vloer bestand is tegen vocht en gemakkelijk schoon te houden is. Hier zijn enkele opties om te overwegen:

 • Tegels: Tegelvloeren zijn een populaire keuze voor washokken vanwege hun duurzaamheid en waterbestendigheid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en patronen, zodat je de look kunt kiezen die bij je smaak past. Keramische of porseleinen tegels zijn uitstekende opties vanwege hun weerstand tegen vocht.
 • PVC: PVC-vloeren zijn een moderne en praktische keuze voor washokken. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden, vochtbestendig en verkrijgbaar in tal van ontwerpen, waaronder imitaties van hout of steen. Let op dat de PVC vloer verlijmen op de ondervloer een betere optie is dan een zwevende vloer, omdat dit extra bescherming biedt tegen vocht.
 • Vinyl: Vinylvloeren zijn een budgetvriendelijke optie en kunnen ook een goede keuze zijn voor washokken. Ze zijn waterbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Vinylvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende patronen en stijlen, waardoor je de uitstraling van je washok kunt aanpassen.

Bij het kiezen van de juiste vloer is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeur, budget en het verwachte gebruik van de ruimte. Vergeet ook niet dat de vloer in een washok regelmatig nat kan worden, dus het is cruciaal om een materiaal te selecteren dat bestand is tegen vocht en gemakkelijk te reinigen is.

Bij Jenna Cooper vonden we deze washok, waar gekozen is voor een houtlook PVC vloer.

Bij Jenna Cooper vonden we deze washok, waar gekozen is voor een houtlook PVC vloer.

3. Plaatsing van de wasmachine en droger

De plaatsing van je wasmachine en droger is een cruciale overweging bij het inrichten van je washok. De juiste opstelling zorgt niet alleen voor een efficiënte workflow, maar ook voor veiligheid en gemak. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Naast elkaar of gestapeld? Wat is het beste voor jou?
  • Naast elkaar: Als je voldoende horizontale ruimte hebt in je washok, kun je ervoor kiezen om de wasmachine en droger naast elkaar te plaatsen. Dit maakt het gemakkelijker om de apparaten te bereiken en kleding tussen de twee door te verplaatsen. Het is ook handig als je de bovenkant van de apparaten wilt gebruiken als extra werkruimte.
  • Gestapeld: In een kleine washok, waar de ruimte beperkt is, kan het stapelen van de wasmachine en droger een slimme oplossing zijn. Hierbij wordt de droger bovenop de wasmachine geplaatst. Dit bespaart waardevolle vloerruimte en maakt efficiënt gebruik van de verticale ruimte. Zorg ervoor dat je een speciale stapelkit gebruikt om de stabiliteit en veiligheid te waarborgen.
 • Aandachtspunten voor afvoer en elektriciteit
  • Controleer of er voldoende elektrische aansluitingen en afvoermogelijkheden beschikbaar zijn op de door jou gekozen locatie voor de wasmachine en droger. Het is essentieel dat beide apparaten correct zijn aangesloten om veilig en efficiënt te kunnen werken.
  • Zorg ervoor dat er een geschikte afvoer is voor waterafvoer. Dit kan een afvoerpijp in de muur of vloer zijn, of zelfs een afvoercontainer die regelmatig moet worden geleegd.
 • Ergonomie en het gebruik van wasmachine verhogers
  • Overweeg het plaatsen van een wasmachine verhoger om de wasmachine en droger op een ergonomische hoogte te brengen. Dit voorkomt onnodig bukken en maakt het laden en lossen van de apparaten veel comfortabeler.
  • Zorg ervoor dat de wasmachine en droger stevig en waterpas staan om trillingen en geluidsoverlast te minimaliseren.

Door de wasmachine en droger op de juiste manier te plaatsen en ervoor te zorgen dat alle benodigde aansluitingen correct zijn, creëer je een efficiënte en veilige wasruimte.

De wasmachine en droger zijn in deze lichte ruime washok naast elkaar geplaatst, ontworpen door Three Birds Renovations.

De wasmachine en droger zijn in deze lichte ruime washok naast elkaar geplaatst, ontworpen door Three Birds Renovations.

4. Slimme opbergruimte

Of je nu een kleine of een grote washok hebt, opbergruimte is altijd van onschatbare waarde. Het stelt je in staat om al je wasbenodigdheden, schoonmaakmiddelen en andere items georganiseerd en binnen handbereik te houden. Hier zijn enkele slimme oplossingen voor het maximaliseren van de opbergruimte in je washok:

 • Efficiënte opbergtips voor kleine washokken:
  • Verticale opbergruimte: In een kleine washok is het van groot belang om de verticale ruimte optimaal te benutten. Installeer planken boven de wasmachine en droger om wasmiddelen, wasverzachter en andere benodigdheden op te bergen. Hang haken of manden aan de muur om kleinere items zoals borstels en vlekkenverwijderaars op te bergen.
  • Ingebouwde kasten: Overweeg het installeren van ingebouwde kasten als je de ruimte hebt. Deze kunnen op maat worden gemaakt om perfect in je washok te passen en bieden opbergruimte voor alles, van wasgoed tot schoonmaakbenodigdheden.
  • Opvouwbare oplossingen: Kijk naar opvouwbare oplossingen voor het opbergen van kleding en linnengoed. Opklapbare rekken en manden kunnen uitgeklapt worden wanneer nodig en vervolgens weer ingeklapt om ruimte te besparen.
 • De voordelen van verticale opbergruimte:
  • Wasmachine kasten: In grotere washokken kun je overwegen om een wasmachine kast aan te schaffen. Deze kasten bieden niet alleen opbergruimte, maar plaatsen ook de wasmachine en droger op de juiste hoogte voor gemakkelijke toegang en gebruik.
  • Open rekken: Open rekken kunnen een eigentijdse uitstraling geven aan je washok en bieden veelzijdige opbergruimte. Ze zijn perfect voor het opbergen van wasmanden, manden met wasgoed en zelfs decoratieve items om je washok op te vrolijken.
  • Klaptafels: Overweeg het installeren van een klaptafel aan de muur die je kunt gebruiken om kleding op te vouwen of andere taken uit te voeren. Deze tafels kunnen worden ingeklapt wanneer ze niet in gebruik zijn, waardoor kostbare ruimte wordt bespaard.
  • Lades en manden: Lades en manden kunnen handig zijn voor het organiseren van kleinere items zoals sokken, ondergoed en wasmiddelen. Ze kunnen onder werkbladen worden geïnstalleerd voor gemakkelijke toegang.

Door slimme opbergruimte oplossingen te implementeren, kun je je washok georganiseerd houden en ervoor zorgen dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik is.

washok inrichten op maat gemaakte wasmachine kast

washok inrichten op maat gemaakte wasmachine kast

5. Handige wasrekken

Hoewel de meeste huishoudens tegenwoordig over een droger beschikken, zijn wasrekken nog steeds een waardevolle aanvulling op je washok. Ze bieden flexibiliteit en kunnen zelfs helpen om energie te besparen. Hier zijn enkele redenen waarom wasrekken handig kunnen zijn in je washok:

 • Delicate kledingstukken en speciale items: Niet alle kledingstukken kunnen veilig in de droger worden gedroogd. Delicate stoffen, zoals zijde of kasjmier, kunnen krimpen of beschadigd raken in de hitte van de droger. Wasrekken bieden een zachte en veilige manier om deze kleding te drogen.
 • Bespaar energie en kosten: De droger is een van de meest energie-intensieve apparaten in huis. Door sommige kledingstukken op een wasrek te drogen, kun je energie besparen en je elektriciteitskosten verlagen.
 • Ruimtebesparing: In kleinere washokken of appartementen waar ruimte beperkt is, kunnen opvouwbare wasrekken of wandgemonteerde droogrekken een slimme oplossing zijn. Ze kunnen worden ingeklapt wanneer ze niet in gebruik zijn, waardoor kostbare vloerruimte wordt vrijgemaakt.
 • Milieuvriendelijk: Door minder gebruik te maken van de droger, draag je bij aan het verminderen van je ecologische voetafdruk. Het verminderen van energieverspilling is een stap in de richting van een groenere levensstijl.
 • Grootte en stijlvariatie: Wasrekken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, van traditionele inklapbare rekken tot moderne wandgemonteerde ontwerpen. Kies er een die bij de beschikbare ruimte en je persoonlijke stijl past.

Het hebben van een wasrek in je washok biedt flexibiliteit en veelzijdigheid bij het drogen van je kleding. Het is handig voor die momenten waarop je snel iets wilt drogen of voor specifieke kledingstukken die extra zorg nodig hebben.

Deze inklapbare wasrek ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook nog erg praktisch - ideaal voor aan de wand boven de wasmachine of een werkblad. Hier verkrijgbaar.

Deze inklapbare wasrek ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook nog erg praktisch – ideaal voor aan de wand boven de wasmachine of een werkblad. Hier verkrijgbaar.

6. Verlichting in het washok

De verlichting in je washok is vaak een onderdeel dat over het hoofd wordt gezien bij het inrichten van deze ruimte. Toch is goede verlichting essentieel om een efficiënte en comfortabele waservaring te garanderen. Hier zijn enkele tips om de juiste verlichting voor je washok te kiezen:

 • Het belang van goede verlichtingGoede verlichting in het washok is cruciaal om verschillende redenen:
  • Veiligheid: Het zorgt ervoor dat je alle taken in het washok veilig kunt uitvoeren, zoals het laden en lossen van de wasmachine en het sorteren van kleding.
  • Efficiëntie: Goede verlichting verbetert de efficiëntie, omdat je gemakkelijker vlekken kunt identificeren, kleding kunt sorteren en vouwen, en geen tijd verspilt aan het zoeken naar benodigdheden.
  • Sfeer: De juiste verlichting kan ook bijdragen aan de sfeer in de ruimte. Het kan je washok aangenamer en uitnodigender maken.
 • Aanbevolen verlichtingsopties voor een helder washok
  • Heldere plafondverlichting: Een heldere plafondlamp of inbouwverlichting zorgt voor algemene verlichting in de ruimte. Kies voor energiezuinige LED-lampen om kosten te besparen en duurzaamheid te bevorderen.
  • Taakverlichting: Voeg taakverlichting toe boven het werkgebied waar je kleding vouwt en sorteert. Dit kan een speciale waslijnverlichting of onderkastverlichting zijn. Deze verlichting zorgt voor gericht licht waar je het nodig hebt.
  • Natuurlijk licht: Als je washok ramen heeft, maak er dan optimaal gebruik van. Natuurlijk licht kan de ruimte opfleuren en helpen om energie te besparen. Overweeg wel raambekleding die privacy biedt, maar het daglicht niet volledig blokkeert.
  • Dimmers: Installeer dimmers voor je verlichting, zodat je de helderheid kunt aanpassen aan je behoeften. Dimmers zijn handig als je ’s avonds werkt en een zachter licht wilt.
  • Kleurtemperatuur: Kies LED-lampen met een neutrale kleurtemperatuur (ongeveer 4000K) om een helder en efficiënt licht te krijgen dat niet te koud of te warm aanvoelt.

Met de juiste verlichting kun je je washok omtoveren tot een goed verlichte en functionele ruimte waar je graag je was doet. Het zal niet alleen de efficiëntie verbeteren, maar ook bijdragen aan een positieve sfeer in deze belangrijke ruimte van je huis.

Zephyr and Stone heeft deze praktische washok ingericht met een inklapbare strijkplank die je eenvoudig kunt opbergen als je het niet gebruikt.

Zephyr and Stone heeft deze praktische washok ingericht met een inklapbare strijkplank die je eenvoudig kunt opbergen als je het niet gebruikt.

Conclusie

Nu je bekend bent met alle belangrijke aspecten van het inrichten van een praktisch en stijlvol washok, kun je aan de slag om jouw washok te transformeren. Onthoud dat de indeling, vloerkeuze, plaatsing van de wasmachine en droger, opbergruimte, wasrekken en verlichting allemaal samenwerken om van je washok een georganiseerde en prettige ruimte te maken. Met de juiste planning en aandacht voor detail kun je een washok creëren dat niet alleen functioneel is, maar ook een glimlach op je gezicht tovert terwijl je de was doet. Veel plezier met het inrichten van je washok!

Bekijk ook:
Washok inspiratie

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply