THESTYLEBOX

Badkamer inspiratie

PVC vloer in de badkamer


Wil jij een PVC vloer in de badkamer? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt: voordelen en nadelen, prijs, waar je op moet letten, en mooie inspiratie voorbeelden van verschillende badkamers waar gekozen is voor een PVC vloer. Kijk snel verder!

pvc vloer in badkamer

Als je het hebt over de badkamervloer, dan neigen de meeste mensen om te kiezen voor tegels. Vloertegels zijn vocht- en waterbestendig, eenvoudig in onderhoud, en je hebt keuze uit een enorm scala aan verschillende soorten, kleuren, maten en patronen. Tóch kan het de overweging zijn om voor een andere vloer te kiezen – er zijn namelijk genoeg alternatieven. Wil je een strakke en naadloze vloer? Dan kan je denken aan een gietvloer. Een soort vloer die ook steeds populairder wordt voor de badkamer, zijn PVC vloeren. Wil jij wat anders dan vloertegels of een gietvloer in de badkamer? Lees hier alles over de PVC vloer.

De visgraat PVC vloer past perfect bij deze chique badkamer.

De visgraat PVC vloer past perfect bij deze chique badkamer.

Wat is PVC?

PVC staat voor Polyvinylchloride, een soort kunststof waar heel veel dingen mee gemaakt worden. Denk aan leidingen, speelgoed, kozijnen, noem maar op. En PVC vloeren zijn daar natuurlijk ook een heel goed voorbeeld van. Omdat PVC goedkoop en makkelijk te bewerken is, wordt het gezien als het perfecte alternatief voor hout en beton. PVC vloeren zijn verkrijgbaar in stroken en PVC tegels.

Is een PVC vloer geschikt voor in de badkamer?

Anders dan vloeren in de woonkamer, slaapkamer en keuken, heb je in de badkamer te maken met vocht en water. Of een PVC vloer geschikt is voor in de badkamer is dan ook één van de meest gestelde vragen. Het korte antwoord is: ja, een PVC vloer is geschikt voor de badkamer.

Het lange antwoord is iets gecompliceerder, wat te maken heeft met de mate waarin de vloer in aanraking komt met water. Er is namelijk een verschil tussen een situatie waarbij spetters water, die bijvoorbeeld op de vloer komen vanuit de douche of het bad, en een situatie waarin de vloer constant onder water staat. Voor de eerste situatie zal je geen enkel probleem ondervinden met een PVC vloer. Echter voor de tweede situatie is een PVC vloer niet geschikt.

Dit houdt concreet dus in, dat je een PVC vloer in de badkamer kunt (laten) leggen, zolang je voor de douche voor een andere oplossing kiest. De meeste mensen kiezen voor een douchecabine met een douchebak, maar je kunt ook denken aan een ander soort vloer, zoals tegels of een gietvloer.

In deze mooie moderne badkamer hebben ze een warme houtlook PVC vloer gecombineerd met een strakke witte gietvloer in de inloopdouche.

In deze mooie moderne badkamer hebben ze een warme houtlook PVC vloer gecombineerd met een strakke witte gietvloer in de inloopdouche.

Waar moet je opletten?

Er zijn twee soorten PVC vloeren verkrijgbaar, namelijk klik PVC en plak PVC. Voor de badkamer zijn alleen plak PVC vloeren geschikt. Het verschil is dat klik PVC aan elkaar wordt geklikt, zoals dat ook gebeurt bij een laminaat vloer. En net zoals laminaat, moet er eerst een ondervloer gelegd worden. Plak PVC wordt wordt op een egale ondergrond gelijmd. Belangrijk hierbij is dat de ondergrond dus egaal is. De PVC stroken zijn namelijk erg dun (2-3 mm), waardoor oneffenheden van de ondergrond zichtbaar zal worden. Mocht de ondervloer dus niet egaal zijn, dan moet de vloer eerst gelegaliseerd worden, bijvoorkeur met egaline. Dit is niet zomaar een DIY klus die je zelf eenvoudig kunt doen. Omdat dit secuur moet gebeuren, is het aan te raden om de ondervloer door een professional te laten egaliseren.

Onderstaande video laat zien hoe een vloer egaliseren in werking gaat:

Wat kost een PVC vloer in de badkamer?

Net zoals met alle soorten vloeren, zijn PVC vloeren ook verkrijgbaar in verschillende kwaliteitsniveau’s. Je hebt dus ook te maken met verschillende prijzen. Een standaard PVC vloer met een recht patroon zal goedkoper zijn dan een PVC vloer visgraat. Maar over het algemeen moet je rekening houden met een prijs tussen 30 – 60 euro per vierkante meter, inclusief leggen. Let wel op dat het egaliseren van de ondervloer nog niet bij de prijs is inbegrepen. Voor het egaliseren van de ondervloer moet je rekening houden met een prijs tussen 10 – 25 euro per vierkante meter.

Voordelen

Naast dat een PVC vloer bestand is tegen vocht- en water, en hierdoor ook geschikt is voor in de badkamer, biedt het ook een aantal praktische voordelen:

  • PVC is een sterke en duurzame vloer;
  • PVC is erg onderhoudsvriendelijk;
  • Omdat PVC warmte goed doorlaat, is het ook geschikt in combinatie met vloerverwarming;
  • PVC is vocht- en waterbestendig;
  • PVC voelt zachter en warmer aan dan tegels;
  • PVC is verkrijgbaar in heel vee verschillende kleuren en dessins, van houtlook tot betonlook.

Nadelen

En natuurlijk moet je voor een PVC vloer in de badkamer ook rekening houden met een aantal nadelen:

  • PVC is niet geschikt voor in de douche;
  • Voor een PVC vloer in de badkamer, heb je een egale ondervloer nodig;
  • Een PVC vloer is niet de goedkoopste optie, vooral niet als de ondervloer eerst geëgaliseerd moet worden.
Een stoere kalksteen witte PVC vloer in een strakke moderne badkamer.

Een stoere kalksteen witte PVC vloer in een strakke moderne badkamer.

Bekijk ook:
PVC vloer
Woonbeton vloer
Alles over de gietvloer!
50x Badkamer ideeën voor elke stijl
75x Badkamers voorbeelden

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply