THESTYLEBOX

Interieur ideeën

Kerstverlichting? De trends voor 2017 zijn bekend!


Ook al lijkt Kerst nog zo ver weg, er wordt al druk gewerkt aan het ontdekken welke trends bij kerstverlichting dit jaar een rol zullen spelen, waar mensen voor kiezen en welke materialen er gebruikt gaan worden. Denk aan andere lichtvormen bij kerstverlichting en kerstversieringen die bijvoorbeeld beter bij de natuur aansluiten. De eerste trends geven al zicht op een spectaculaire Kerst 2017, waarbij de kleur groen een belangrijke rol zal spelen. Vaak blijken trends voor de kerstdagen voorlopers voor andere trends die een rol spelen tijdens de seizoenen, zoals de basiskleuren, producten en keuzes. Dat betekent dat we de natuurproducten en groen als basiskleur voor 2017 min of meer kunnen voorspellen. Wat kunnen we nog meer verwachten voor 2017?

Kerstverlichting is van alle tijden
Het Kerstfeest begint niet op 20 december, maar lang voordien. Wie ooit het prachtige slot Neu Schwanstein in Zuid-Duitsland bezocht heeft, kent waarschijnlijk ook de winkels waar het hele jaar door kerstversieringen verkocht worden. Prachtige stukken, vaak van mondgeblazen glas en rijkelijk versierd. Zo’n stuk wordt, naast de piek, het hart van de kerstboom. Mits het past bij de trend van dit jaar, want in 2017 is de trend natuurgericht. De keuze valt op een echte boom, op pastelkleuren en op prachtige, eventueel zelfgemaakte, kerstversiering. Het is niet alleen maar een kerstboom optuigen en we zijn klaar. Kerst is het feest waarbij het huis wordt opgesmukt met opvallende kerstverlichting.

Een prachtige Kerst met 20.000 ledjes?
Kerstmis kun je vieren door het huis op Amerikaanse wijze met kerstverlichting buiten op te sieren. Of door buiten kerstversieringen te hangen, waaronder led-lampen en het in huis gezellig te maken. Eigenlijk is het geen echte keuze, want je zou dan moeten kiezen tussen het koude, opvallende, dat Amerika zo kenmerkt of het warmte, knusse dat Nederland zo bijzonder maakt. Voor beide keuzes is er kerstverlichting te koop. Dat is geen punt. Wie echt van Kerstmis houdt, hoeft niet op te vallen en kiest voor de familiesfeer en een bescheidenere kerstverlichting. Zodat het gezin en het feest centraal komen te staan. De trend voor 2017, waarbij de natuur een hoofdrol speelt, past daar perfect bij.

Trends rondom kerstverlichting

Als we naar de opbouw van de kerstversiering kijken dan zien we een aantal trends.

  1. De verlichting. Dat begint met de lampjes die in de boom komen. Wordt dat gewoon wit of een warmere kleur? Soms kan multicolor dat probleem oplossen, maar je kunt ook kiezen voor rood, want rood en groen zijn de basiskleuren voor de Kerst. De tweede stap is de kerstverlichting buiten. Wordt dat een led-string, een verlicht kerstfiguur of een combinatie? Soms leidt dat tot excessen, zoals we die kennen van de film National Lampoon waar het huis zo bedolven wordt onder de kerstverlichting dat op het moment dat de elektriciteit ingeschakeld wordt de hele buurt zonder verlichting zit. Dat is dus net een stap te ver.
  2. De versiering. Kerstversiering dient de sfeer. Dat betekent dat een te karige versiering geen sfeer oproept en een te drukke versiering de sfeer ook niet ten goede zal komen. Het is een kunst om het zo in te richten dat het huis knusser wordt.

Vuurkorven als kerstverlichting
In de Scandinavische landen zie je ze nog, met name bij eetgelegenheden, de oude vuurkorven uit lang vervlogen tijden. Dit waren ooit signalen dat op die plek leven was. Dat je daar kon schuilen tegen de kou. Vuurkorven worden ook gebruikt als kerstverlichting buiten. Het licht dat de duisternis moet doorbreken en verjagen. Niet voor niets straalt een enorme ster op de kribbe neer en wordt Christus met het licht verbonden. Kerstverlichting is daar een direct uitvloeisel van. Om die reden is de kerstverlichting vaak sierlijk en mooi. Dit, in combinatie met de kerstversieringen biedt warmte en geborgenheid tegen dat ondoordringbare donkere.

Wat verstaan we onder kerstversieringen?
Voor de een is een decoratieslinger van kerstbolachtige led-lampjes of lampjes in de vorm van sneeuwkristallen geschikt als versiering, terwijl iemand anders eerder kiest voor een led-lampjesgordijn voor de ramen. Komen in de boom bollen te hangen die eenzelfde kleur dragen of net niet? Maken we dit jaar ook zelf kerststukjes die we op tafel en op het dressoir plaatsen of kopen we ze liever? Laten we kinderen een knipselcarrousel maken, dat aan de lamp wordt gehangen? Krijgt “Vadertje Vorst” een aparte plek of is die dit jaar voor de Kerstman en zijn slee? Welke kleuren zijn in 2017 trendy? De antwoorden op al deze vragen bepalen hoe de huiselijke sfeer tijdens de kerstdagen zal zijn.

Teveel kerstverlichting
De laatste jaren is er een trend van “ietsje minder” op gang gekomen. Wel heerlijk eten en volop genieten, maar toch net iets minder. Wel een mooie kerstverlichting buiten, maar niet té opvallend. Wel kerstverlichting in huis, maar ze ook kunnen dimmen om voor sfeer te zorgen. Op die manier kunnen we misschien wel nog meer genieten van dit prachtige feest. Wie daarbij voor led kerstverlichting kiest, volgt de trend, want die verbruikt uiterst weinig aan elektriciteit, wat goed is voor ons milieu. In 2017 zie je dan ook dat deze trend een vervolg krijgt. Door de keuze voor natuurkleuren en natuurlijke producten wil men de natuur weer een plek in huis geven. Daarvan kun je nooit teveel hebben.

Kinderen en kerstverlichting
Op die manier raken kinderen niet alleen vertrouwd met Kerst, maar nemen de tradities over. Overleg met de kids of ze op hun kamer ook een kerstverlichting willen. Een sneeuwpop als nachtlampje of een pinguïn of nog liever een beer. Hang voor hun raam ook een kerstster. Op die manier genieten ze van het feest en wordt het bijzonder. Laat ze meehelpen met koekjes bakken, het diner voorbereiden. Kerstmis is al lang niet meer het feest waarbij mam in de keuken bleef, terwijl de rest van het gezin op alle lekkernijen zat te wachten. Het is het feest van het verbinden. Er zijn genoeg voorbeelden wat je samen kunt doen. Dat kan al vanaf begin december. Denk aan origami kerstbollen of diertjes vouwen die in de boom of in de kamer opgehangen worden. Of aan meehelpen de kerstverlichting en kerstversiering uit te zoeken. Wie als ouder de kinderen al jong bij de voorbereidingen betrekt, zal niet raar opkijken als ze later hun eigen kinderen ook de kans geven te genieten van dit bijzondere feest aan het eind van het jaar.

kinderkamer-kerstverlichting

Moraal van het verhaal: maak kerstverlichting persoonlijk!
Kerstversiering is iets persoonlijks. Het is leuk om te zien hoe anders ieder huis is ingericht. Welke keuzes mensen gemaakt hebben. Wandel maar eens door jouw eigen buurt en kijk naar wel of geen kerstverlichting buiten. Naar de sfeer in de woonkamers. Dat biedt zicht op hoe mensen over Kerstmis denken. Zo laat de een wel kaarsjes branden en de ander niet. Heeft de een wel houten of blauwe kerstballen, de ander niet. De trends helpen mensen ideeën te ontwikkelen, meer eigenlijk niet. Past die trend in jouw persoonlijke aanpak, neem hem dan vooral mee. Voor wie twijfelt, geldt: kies wat je wel leuk vindt. Kerstmis is een feest van het gezin. Dat op zich is al iets persoonlijks. Past daar een kerstster met kerstverlichting bij, dan hang hem zo op dat hij echt kan stralen. Zijn de kinderen nog klein? Dan is een verlichte sneeuwpop veel leuker. Net als een kerstman in de slee, voortgetrokken door rendieren.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply