Dit is mijn allereerste blog voor THESTYLEBOX. Naast dat ik heel veel ga bloggen over interieur, inspiratie en ideeën waarbij je zelf aan de slag kan, wil ik jullie ook meenemen in ons avontuur wat klushuis heet.
Omdat ik net zo veel wist over hoe dit in zijn werk gaat als velen anderen, neem ik jullie helemaal mee naar het begin van dit avontuur. Want als je graag droomt over een mooi interieur en dat wilt gaan verwezenlijken, dan hoort daar natuurlijk ook een huis bij. En vanaf dat punt begint deze blog.
De keuze voor een klushuis
In 2014 wilden mijn vriend en ik ons een beetje gaan oriënteren op het gebied van samenwonen. Eind september van dat jaar begonnen we te kijken naar huurwoningen. We kenden elkaar pas 6 maanden, dus leek huren ons de beste optie. Echter vielen wij een beetje tussen wal en schip. Voor sociale huur kwamen we niet in aanmerking en in de vrije sector werden er voor ons te zware eisen gesteld. Uiteindelijk besloten we toch te gaan kijken naar de optie koopwoning. Op internet hadden we een beetje uitgezocht wat we ongeveer zouden kunnen krijgen aan hypotheek, en vanuit daar zijn we opzoek gegaan.
Tot onze verbazing hadden we een week later al 4 bezichtigingen staan. De allereerste bezichtiging was een klushuis. Een woning die aan de buitenkant al was gerenoveerd, maar binnen helemaal gestript moest worden. De rest waren leuke appartementjes midden in het centrum.
Tijdens de bezichtiging van het het eerste huis, het klushuis, werden we al licht enthousiast. Niet van de gedateerde lambrisering, de gesloopte deuren, bekladderde muren en vervallen keuken, maar wel van de mogelijkheid hier helemaal je eigen draai aan te kunnen geven. Elk lampje, stopcontact en ander detail kan je helemaal zelf bepalen.
Eenmaal thuis van die bezichtiging, hebben we een berekening gemaakt van wat een mogelijke verbouwing zou gaan kosten. Met onze 0 ervaring in klussen, kwam dit meer neer op een grove schatting. De volgende dag besloten we een ervaren klussen mee te nemen naar het huis, om ook even het oog van een kenner eroverheen te laten gaan. Zijn conclusie was dat er heel veel moest gebeuren, maar dat het huis zelf verder in goede staat verkeerde, geen rot, vocht of constructionele fouten.
Toen het kostenplaatje van de verbouwing een beetje helder werd, was al snel duidelijk dat dit een meerjaren project zou worden. We hadden geen kluservaring en geen toereikend budget om deze klus snel te klaren. Toch zagen we dit als een mooie kans en besloten we geen verwachtingen te hebben van wat er ging komen. En toen was de kogel door de kerk. We hadden alle andere bezichtigingen die gepland stonden afgezegd, en brachten een bod uit.
De hypotheekaanvraag
Omdat wij geen weet hadden van hypotheken, besloten we de hulp in te schakelen van een hypotheek adviseur. Je kan namelijk wel zelf je hypotheek berekenen, maar uiteindelijk weet je tóch meer bij een adviseur. Dit was erg prettig, omdat je met al je vragen gelijk bij iemand terecht kan en er in duidelijke taal wordt uitgelegd wat er mogelijk is.
En dan kom je in een achtbaan terecht die best wel te omschrijven is als stressvol. In onze situatie dan, met 2 eigen ondernemingen, en geen vast contract. Na bijna wekelijks te worden geconfronteerd met het feit dat wat wij van plan waren, een huis kopen, voor ons “bijna” onmogelijk werd geschat. Was na drie zenuwslopende maanden eindelijk het verlossende antwoord daar! De koop ging door!
Tips bij het kopen van een huis
Mocht je nou ook van plan zijn binnenkort een huis te gaan kopen, dan leert mijn ervaring dat;
- het erg prettig is om iemand mee te nemen tijdens bezichtigingen die technisch verstand heeft van huizen. Deze let op veel meer bouwdetails dan jijzelf en kan een oordeel geven over de bouwconstructie en de staat daarvan.
- Mocht je een mooi huis gevonden hebben, zorg dan dat je administratie op orde is. Maak voor jezelf een duidelijke map aan, met alle jaarverslagen, jaaropgaven, contracten, eventuele schulden en andere financiële zaken.
- Als je dit op een rijtje hebt, kan je voor een groot deel al zelf een schatting maken op internet bij verschillende banken van wat je eventueel zou kunnen lenen. Let op, dit blijft wel een schatting.
- Mocht je daadwerkelijk een hypotheek willen aanvragen bij een bank en heb je zelf nog niet zo veel verstand van die zaken. Zorg dan dat er iemand bij is die je kan helpen. Een familielid, of besteed het uit aan een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur hebben wij als heel prettig ervaren. Je krijgt gelijk een duidelijk overzicht van de rentes bij verschillende banken en hun eisen bij een hypotheek aanvraag. Op basis daarvan maak je samen met je adviseur een besluit bij weke bank je je aanvraag neer wilt leggen en vervolgens regelt hij alle communicatie tussen jou en de bank.
Zo, nu de koop gesloten is en we de gelukkige eigenaren zijn geworden van een sloophuis, kan het echte klusavontuur beginnen!
Na al die niet zulke fashionable foto’s, geef ik hier alvast een sneak peek van hoe we er nu bijzitten. Een klein bewijs dat het niet op een drama is uitgelopen;)
Benieuwd hoe we dit avontuur verder hebben aangepakt en wat het resultaat is geworden van 2 jaar klussen? Je komt het allemaal te weten in mijn volgende blogs! Daarin komen o.a. de onderwerpen als lichtplan, kleurkeuzes en materiaalgebruik aan de orde.
Tot de volgende blog!
Liefs Marit
No Comments