THESTYLEBOX

Interieur ideeën Modern interieur

Alles over de gietvloer!


De gietvloer: hij verovert al jaren steeds meer grondgebied en dat zal nog wel even zo blijven. De gietvloer past namelijk perfect in moderne interieurs, zoals minimalistische en industriële interieurs. Door de compleet naadloze vormgeving oogt hij strak en eigentijds, en is hij bovendien kinderlijk eenvoudig te onderhouden. Denk jij bij een gietvloer nog altijd aan een spiegelgladde, kille, witte ziekenhuisvloer? Laat je dan door dit artikel verrassen.

witte gietvloer

Dit is wat veel mensen zich voorstellen bij een witte gietvloer. De één vindt het prachtig, zo ruimtelijk en modern in contrast met het zwart. De ander vindt het drie keer niks, zo’n compleet witte vloer. Gelukkig is er met de gietvloer tegenwoordig veel meer mogelijk!

Wat is een gietvloer?

De term ‘gietvloer’ wordt gebruikt om een scala aan vloertypen aan te duiden. De gemeenschappelijke deler is dat ze (vaak laag voor laag) worden gegoten en daardoor naadloos zijn. De meeste gietvloeren zijn slechts enkele millimeters dik. Ze kunnen van verschillende materialen gemaakt worden en vaak zijn ze in ontelbaar veel kleuren en afwerkingen leverbaar. Dat maakt de gietvloer een veelzijdige vloer die je goed op je eigen interieurwensen kunt afstemmen. En dat is belangrijk, want de vloer is allesbepalend voor de uitstraling en sfeer van je woning.

Doordat een gietvloer gegoten wordt, ontstaat een naadloze vloer die je in alle ruimtes van het huis kan laten doorlopen. Dit creëert een ruimtelijk effect en geeft eenheid aan de inrichting van je woning als geheel.

Eigenschappen gietvloer

Naast de opvallende esthetische kenmerken van de gietvloer, zijn ook de praktische kwaliteiten het benoemen waard. De meeste gietvloeren zijn bijvoorbeeld compleet vloeistofdicht en vuilafstotend, waardoor schoonmaken kinderspel wordt en je niet bang hoeft te zijn voor vlekken. Omdat er geen stof en vuil kan achterblijven in naden, kieren of oneffenheden, is de gietvloer bovendien heel geschikt voor mensen die veel last hebben van allergieën.

gietvloer badkamer

Een vloeistofdichte vloer is per definitie praktisch voor in de vochtige ruimtes van je woning, zoals in de badkamer, het toilet en de keuken. Deze strakke badkamer heeft een vloer van Gietvloer-Wand.nl gekregen. Zeker in de badkamer is een gietvloer een uitkomst. Het materiaal is na uitharding namelijk licht flexibel. Dit voelt niet alleen prettig aan, maar zorgt er ook voor dat de vloer goed tegen temperatuurwisselingen kan en uitermate geschikt is om met vloerverwarming gecombineerd te worden. Een gietvloer verdeelt de warmte snel, effectief en evenredig over de ruimte, waardoor je zo min mogelijk energie verbruikt. De soepelheid van de gietvloer heeft bovendien ook een geluiddempend effect.

gietvloer eigenschappen

Tot slot is een gietvloer erg slijtvast en gaat hij jaren mee. Hij kan veel gewicht dragen en krast en butst nauwelijks. Het is daarom echt een investering in de toekomst. Van deze stijlvolle woonkeuken hebben de eigenaars nog een leven lang plezier!

Soorten gietvloeren

Er zijn verschillende soorten gietvloeren met elk hun eigen kenmerken en karakteristieken. Ze worden dan ook voor verschillende toepassingen en in verschillende ruimten gebruikt.

Polyurethaan (PU) gietvloer

De PU gietvloer is ongetwijfeld de meest bekende en gekozen gietvloer in woningen. Polyurethaan is een kunststof  die samen met bindmiddelen en kleurstof tot een vloer gegoten wordt. Het grootste voordeel van de PU gietvloer is de hierboven al beschreven elasticiteit van het materiaal. Het materiaal kan bovendien in elke (RAL-)kleur geproduceerd worden. Het resultaat is een super strakke vloer in een compleet effen kleur.

gietvloer geel

Je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan met een PU gietvloer. In deze Amsterdamse loft is gekozen voor een hele spannende, knalgele vloer. De rest van het interieur is rustig gehouden, zowel qua kleuren als qua inrichting. Hierdoor komt de vloer helemaal tot zijn recht.

Epoxy gietvloer

De epoxy gietvloer wordt op dezelfde manier gelegd als de PU gietvloer, maar is gemaakt van epoxy: een kunsthars die wordt gewonnen uit aardolie. Epoxy is dus een natuurlijk product en de productie van een epoxyvloer is dan ook een meer milieubewuste keuze. Het nadeel van epoxy is dat het niet elastisch is en dus erg hard aanvoelt. Het wordt daarom niet zo vaak in woningen toegepast, maar wel in industriële ruimten, werkplaatsen, garages of showrooms. De druk- en treksterkte van epoxy is dubbel zo groot als die van beton. Het kan daardoor een enorme belasting aan en het is geen probleem er zware machines of voortuigen op te stallen of te verplaatsen. Ook is het bestand tegen olie, vet, chemicaliën en zuren.

epoxyvloer

Ja, een epoxyvloer is zó sterk en slijtvast dat je er een vliegtuig op kunt zetten. Dit is een prachtig glanzende vloer van Coatingvloer.nl. Maar ook als je geen vliegtuig in de achtertuin hebt staan, kan je een epoxyvloer voor thuis overwegen. In de garage bijvoorbeeld, of als je een werkplaats aan huis hebt.

Betonlook vloer

Hij wordt vaak apart aangeduid als de ‘betonlook vloer’ maar deze vloer is eigenlijk een variant op de PU of epoxy gietvloer. Om een betonlook te creëren wordt de gietvloer niet van één, maar van twee kleurpigmenten voorzien. Door twee tinten grijs, beige, blauw of bruin met elkaar te vermengen, ontstaat in de uiteindelijke vloer een gemêleerd effect dat sprekend op het uiterlijk van beton lijkt. Door de vloer met een matte topcoat af te werken, is het plaatje compleet.

gietvloer betonlook

De textuur in de betonlook vloer maakt het geheel levendig en geeft de vloer een authentieke uitstraling. Deze vloer van SoloGietvloeren.nl heet niet voor niks ‘Solo Life’. Veel mensen kiezen voor deze variant van de gietvloer, omdat het net iets minder strak en kil oogt dan een effen kleur. De betonlook vloer is bovendien mateloos populair in industriële interieurs.

gietvloer betonlook donkergrijs

Ook bij betonlook gietvloeren kun je zelf de kleurschakeringen bepalen. Kies je voor beige, bruine of taupe tinten, dan ontstaat een betonlook vloer met een wat warmere, aardse uitstraling. Meer muisgrijze of zelfs blauwe tinten geven een heel stoer en koel effect. In deze stijlvolle woonkamer is voor een relatief donkergrijze betonlook gietvloer met chique uitstraling gekozen.

Microcement vloer

De microcement vloer komt nog het dichtst in de buurt van echt beton en het materiaal wordt dan ook wel ‘woonbeton’ genoemd. In dit type vloer wordt kunsthars gemengd met kalkcement en minerale pigmenten. De kleurkeuze is daardoor beperkt – de vloer komt in kleurschakeringen van aardebruin tot blauwgrijs – maar de uitstraling van deze vloer is wel het meest authentiek en natuurlijk.

gietvloer woonbeton

Technisch gezien is de microcement vloer geen échte gietvloer. De vloer is namelijk meer een soort pleisterlaag die met een spaan over de ondergrond moet worden verdeeld. Hierdoor ontstaat een schitterende, natuurlijke textuur in de vloer, die in deze woning perfect combineert met de stenen muur en de lederen bank. Woonbeton is ook een wat dikkere vloer die een minder nauwkeurig geëgaliseerde ondervloer vereist. Het nadeel is dat het materiaal van zichzelf niet vloeistofdicht is en dus extra tegen vocht behandeld moet worden.

gietvloer microcement trap

De manier van ‘leggen’ van de microcement vloer is vergelijkbaar met het aanbrengen van stucwerk. Het voordeel hiervan is dat microcement ook als wand- en zelfs als plafondbekleding gebruikt kan worden. Dat biedt de mogelijkheid veel eenheid in je interieur aan te brengen door bijvoorbeeld de trap met een vloerrenovatie mee te nemen. Deze vloer en trap van Gietvloer-Wand.nl lijken zodoende uit één geheel te bestaan.

gietvloer microcement badkamer

Met twee transparante toplagen kan microcement wel vochtdicht worden gemaakt. Hierdoor kan het zelfs in de douchecabine gebruik worden. In deze badkamer zijn alle wanden met microcement bekleed. Dat is weer eens wat anders dan wandtegels!

Troffelvloer

Zodra er grind en steentjes door de kunsthars gemend worden spreken we van een troffelvloer. Andere benamingen zijn een ‘mortelvloer’, ‘siergrindvloer’ of ‘steentapijt’. Ook dit is technisch gezien geen gietvloer, want daar is de substantie te dik voor. Maar vanwege het strakke, naadloze uiterlijk ziet de troffelvloer er wel zo uit. Dat is zeker het geval als de vloer met een hoogglanzende coating afgewerkt wordt. Net als microcement kan steentapijt eenvoudig geëgaliseerd worden. Het heeft alleen een hechtprimer als ondergrond nodig. Ook kun je er de trap volledig mee bekleden.

gietvloer siergrindvloer

In deze gang is goed te zien wat voor een mooi effect de steentjes hebben. Door het gebruik van grind is de troffelvloer heel slijtvast en krasbestendig, en biedt hij veel grip. Dit type vloer wordt daarom niet alleen in woningen gebruikt, maar ook in drukbezochte publieke ruimten, zoals winkels en restaurants. Een troffelvloer is volledig waterdicht, waardoor het bijvoorbeeld ook geschikt is voor de keuken, de badkamer of het toilet. En door de dempende eigenschappen gaan grote ruimten niet galmen.

gietvloer fijne troffelvloer winkel

Je bepaalt zelf uit wat voor soort steentjes de vloer bestaat. De korrelgrootte en kleur van de steentjes zorgen in elke vloer voor een uniek effect. Het is zelfs mogelijk kleurvlakken en logo’s in een troffelvloer te verwerken! Je zou het niet zeggen, maar in deze winkel ligt ook een troffelvloer, bestaande uit hele kleine, lichtgrijze steentjes.

Gietvloer leggen

Het verschilt per type vloer, maar in principe bestaat elke gietvloer uit meerdere lagen die tussentijds 18 tot 36 uur moeten drogen. Bij een PU of epoxy gietvloer is in sommige gevallen sprake van vijf tot zes lagen, waardoor je er dus ook rekening mee moet houden dat het proces een kleine week duurt.

Ondervloer

Het spiegelgladde oppervlak is het belangrijkste uiterlijke kenmerk van een gietvloer. Elk bobbeltje of deukje zie je direct, want een gietvloer is maar enkele millimeters dik. Het is dus cruciaal dat de ondervloer volledig geëgaliseerd is. Is de huidige vloer heel glad, dan kan die als ondervloer dienen. Maar in de meeste gevallen moet de huidige vloer er eerst uit. Vervolgens wordt de ondervloer geschuurd en opgevuld, zodat hij zo egaal mogelijk is.

Hechtprimer

Vervolgens wordt de ondervloer met een hechtprimer behandeld. Die primer maakt de ondervloer minder poreus en zorgt ervoor dat de gietvloer straks goed hecht.

Schraaplaag

De zogenaamde schraaplaag dankt zijn naam aan de schrapende manier waarop hij wordt aangebracht. De schraaplaag egaliseert de hechtprimer en maakt de vloer waterdicht. Na het aanbrengen van de schraaplaag is de ondervloer spiegelglad.

woonkamer renovatie

Op deze foto worden de twee kleuren voor een betonlook gietvloer van Coatingvloer.nl gemengd. De bruine ondervloer is zo spiegelglad dat hij het licht van buiten reflecteert.

Gietvloer

moderne interieurs

De gietvloer zelf wordt met een vlak- of tandspaan egaal over het oppervlak verdeeld. De hoeveelheid benodigd materiaal kan op basis van het aantal vierkante meters zeer nauwkeurig berekend worden. Er is dus nauwelijks sprake van materiaalverspilling.

Aflaklaag

De aflaklaag is een transparante beschermlaag die de vloer tegen krassen en slijtage beschermt. Hij wordt met een grote roller aangebracht.

gietvloer topcoat 

Naar wens kan de vloer vervolgens nog met een speciale topcoat behandeld worden. Daarmee kan je de vloer extra laten glanzen of juist helemaal mat maken. Ook kan je kiezen voor een extra antisliplaag, die ervoor zorgt dat de vloer nooit glad wordt, ook niet als hij nat is. Een antibacteriële topcoat behoort ook tot de mogelijkheden. Hierdoor stoot de vloer nog effectiever vuil en bacteriën af, waardoor je met stofzuigen en dweilen meer vuil verwijdert. Dit is erg prettig voor mensen die veel last hebben van allergieën.

Drogen en uitharden

Na een dag kun je al op de gietvloer lopen, maar je kunt je meubels er pas op zetten als het materiaal volledig uitgehard is. Dit duurt ongeveer tien dagen.

Gietvloer onderhouden

gietvloer ruimtelijk

Een gietvloer heeft geen periodieke onderhoudsbehandelingen nodig en is zeer eenvoudig schoon te houden. Stof verwijder je door te swifferen of te stofzuigen. Tegen vuil en vlekken is een dweil met koud water vaak al voldoende. Heb je een groot huis zoals dit? Dan bespaar je jezelf met een gietvloer een hoop schoonmaaktijd en ergernis.

Toplaag vervangen

De kunsthars in een gietvloer is echter wel gevoelig voor het zonlicht en kan door de jaren heen gaan verkleuren. Ook lopen de hoogglanzende vloeren nog weleens krassen en beschadigingen op. Gelukkig hoef je in dat geval geen compleet nieuwe vloer aan te leggen; je kunt namelijk ook alleen de toplaag vervangen. Het is dan zelfs mogelijk de kleur of afwerking te veranderen en je interieur zo een make-over te geven!

Gietvloer prijzen

De gietvloer is bij aanschaf niet goedkoop, maar betaalt zichzelf door de jaren heen gemakkelijk terug. Het is een echte investering in de toekomst. Natuurlijk loont het wel om de prijzen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en goed na te gaan waar het kostenplaatje op gebaseerd is. De prijs van een gietvloer is namelijk niet alleen afhankelijk van het type vloer, maar ook van het aantal vierkante meters, het aantal lagen, het werk aan de ondervloer en eventuele extra’s, zoals vloerverwarming of een specifieke afwerkingslaag.

Over het algemeen kun je rekening houden met de volgende prijskaartjes (exclusief btw):

  • PU gietvloer: €60-€90/m2
  • Epoxy gietvloer: €50-€75/m2
  • Microcement vloer: €70-€100/m2
  • Troffelvloer: €55-€75/m2 (sommige grindvloeren en steentapijt zijn goedkoper: €25-€45/m2)

Overweeg je een gietvloer te nemen? Vraag dan verschillende aanbieders om een advies en offerte op maat. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kan je straks genieten van een prachtige vloer die perfect bij jouw stijl en interieur past!

Bekijk ook:
Alles over de visgraat vloer
Houten vloeren
Marmoleum vloer
Betonlook vloer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply